Surfing på nettbrett på senga og en god natts søvn er en dårlig kombinasjon. Rektor Kjell Inge Bråtveit mener dette går utover prestasjonene til elever på skolen.Illustrasjonsfoto: Fotolia Foto: ,

Rektor: Ta fra de unge PC og mobil før leggetid

Rektor lei av søvnige elever på skolen

Surfing og spill stjeler søvn fra elever og studenter

Foreldre må våge ta fra sine barn og unge mobiler og PC-er før de legger seg, mener rektor Kjell Inge Bråtveit på Karmøy. Han ser at manglende søvn skaper uopplagte elever og dårlige skoleprestasjoner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Jeg forventer av foreldrene til mine elever at de tar fra ungdommene deres mobiler og PC-er før leggetid om kvelden, sier Bråtveit, som er rektor på Skudenes ungdomsskole til VG.

Han har fått nok av elever som kommer i halvsøvne på skolen og har problemer med både konsentrasjon og utholdenhet.

- I svært mange av de elevsakene vi har med skulk og andre problemer, så er spill, nettbruk og mobilbruk om nettene en del av komplekset, sier rektoren til VG.

Han mener mange voksne har skylden.

- Jeg har med selvsyn konstatert at mange voksne er blitt så avhengige av å ha med seg og titte ned i mobilene sine, at det går ut over kommunikasjonen med egne barn. Mange er blitt så avhengige av dette at de ikke klarer å legge mobiler, nettbrett og PC-er fra seg. Da er det vanskelig å nekte barna tilgang, sier rektoren.

Han anbefaler flere voksne å snakke med – og lytte til barna sine uten å bli digital-distrahert.

Dårligere søvn enn andre

Ståle Pallesen er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen og seniorforsker ved kompetansetjenesten for søvnsykdommer. Han støtter rektoren i at barn og unge bør unngå å ta med seg mobil og PC i senga.

- Vi har mye dokumentasjon på at dette forstyrrer søvnen. De som bruker mobil, PC og TV på soverommet har generelt dårligere søvn enn andre. Denne bruken virker for de fleste oppkvikkende og stimulerende fremfor søvndyssende. Både selve lyset og innholdet i mobiler, PC-er og TV-er kan forstyrre søvnen og dermed døgnrytmen, sier Pallesen til VG.

Ni av ti nattsurfet

I en studie i fjor svarte over 500 studenter i Bergen om sine elektroniske medievaner før de sovnet. Over 90 prosent svarte at de minst en gang i uken surfer, ser film eller mailer på sengen før de sovner.

Søvnstudien viste at det var en klar sammenheng mellom surfing på mobil og PC og søvnvansker.

SØVNFORSKER: Professor Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen. Foto:Kim E. Andreassen,UiB

Pallesen er siker på at dårligere og mindre søvn går ut over skoleprestasjonene.

- Ja, elevene blir ikke like opplagte og konsentrerte som de ville ha blitt med bedre og lengre søvn. Dårlig og for lite søvn kan også gå ut over hukommelse og det vi kaller kognitive evner, sier søvnforskeren.

Soverom uten PC og mobil

- Er du enig med rektoren som ber foreldre hindre barn og unge i å ta med PC-er og mobiler på soverommet?

- Ideelt sett så bør soverom være uten både PC, TV og mobil. Mange foreldre vil nok slite med å si at disse eiendelene skal legges igjen utenfor soverommene. Dette går litt på hvor mye man skal gripe inn i ungdommenes liv, sier Pallesen.

Han minner om at ungdommen sover vesentlig kortere enn tidligere. Og det har liten betydning for hvordan man fungerer på dagtid – at man sover om ettermiddagen eller til langt på dag i helgene.

- Dette kan faktisk ofte gjøre vondt verre ved å svekke evnen til å sove godt om natten. Det beste er å sove godt og lenge til faste tider hver natt. Ungdom trenger åtte til ni timer søvn i døgnet, sier Pallesen.

Elevleder sov for lite

Leder Benjamin Myrstad i Elevorganisasjonen vil ikke oppfordre foreldre til å gripe inn i ungdoms liv ved å nekte dem tilgang til PC-er, nettbrett og mobiler på eget rom. Men han kjenner godt til problemet med for lite søvn på grunn av nattsurfing.

- Vi må oppfordre elever til å legge seg tidligere enn mange gjør – slik at de er mer opplagte på skolen. De har selv ansvar for å være like klare til første time mandag som tredje time onsdag, sier Myrstad.

BLE MER OPPLAGT: Leder i Elevorganisasjonen Benjamin Myrstad kuttet ut sengesurfingen og ble mer kvikk på skolen. Foto:Tor Erik Schrøder,NTB scanpix

Da han selv gikk på videregående ble det ofte litt for lange økter med mobil og PC før Jon Blund fikk overtaket.

- Jeg måtte ta meg sammen. Jeg merket at for lite søvn gikk ut over skoleprestasjonene mine. Nå legger jeg konsekvent fra meg alle digitale hjelpemidler minst en halvtime før jeg legger meg, sier lederen for Elevorganisasjonen, som organiserer de fleste videregående-elever i landet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder