FORHANDLER: Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder og statsminister in spe Erna Solberg møtte pressen under dag en av regjeringsforhandlingene, på tirsdag.

Frp-kilder til VG: Siv mangler statsrådemner

...mens Høyre krangler om Ine eller Børge som utenriksminister

SUNDVOLLEN (VG) Frp kan få et problem med å finne nok kvalifiserte partifolk til å bekle opptil åtte statsrådposter i den blåblå Solberg-regjeringen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Mangelen på kvalifiserte kandidater til å bli statsråder, snakkes det nå høyt om internt i Frp, får VG bekreftet fra flere sentrale kilder i partiet.

Å hente inn folk fra nærings- og organisasjonslivet til statsrådposter for partiet, er en mulighet. Men flere mener dette er risikabelt.

Helt siden Frp-brakvalget i 2009 skal disse problemstillingene ha blitt diskutert av partitopper.

I går var første dagen hvor kun Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen og deres forhandlingsdelegasjoner satt sammen på Sundvolden hotell i Hole, for å diskutere seg frem til en felles regjeringserklæring.

Legg din regjeringskabal med Høyre og Frp her.

19-21 statsråder

Etter at Venstre og KrF mandag kveld kunngjorde at de blir i Stortinget, bekrefter Solberg overfor VG at en sannsynlig fordeling av statsråder mellom Frp og Høyre er 12 til 13 statsråder til Høyre og sju til åtte statsrådposter til Frp.

Les også: Klare til å kutte statsråder

Mens det både i Høyre og Frp regnes som sikkert at Frp-leder Siv Jensen skal bli finansminister, skal det i Høyre stå mellom to profiler som kandidat til den tredje prestisjeposten i en regjering - i tillegg til statsministeren og finansministeren - nemlig utenriksministerposten:

En rekke sentrale kilder i Høyre VG har snakket med, trekker frem både tidligere miljøvern- og næringsminister Børge Brende og leder av Stortingets Utenriks- og forsvarskomite, Ine Marie Eriksen Søreide, som kandidater til å lede Utenriksdepartementet.

DAG EN: Frps Per Sandberg, Siv Jensen, Finn Egil Holm og Ketil Solvik-Olsen setter seg til første dag med forhandlinger med Høyres Bent Høie, Jan Tore Sanner og kommende statsminister Erna Solberg. Forhandlingene foregår i et lite, lydisolert rom med lystette gardiner på toppen av den nye delen av Sundvolden hotell. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix


Mot Brendes kandidatur, holdes det at han flyttet til Genève og jobb i Verdens økonomiske forum da Høyre lå nede etter valget i 2005. Kilder mener Solberg vil velge å satse på partifolk som var lojale da partiet var i en oppbyggingsfase.

Mot Søreide argumenteres det at hun ikke har statsråderfaring og foreløpig har et for lite internasjonalt nettverk til å bekle en så tung post.

Det trekkes likevel frem at dersom Søreide blir utenriksminister, kan Høyre vise frem en regjering hvor kvinner sitter i alle de viktigste postene; statsminister, finansminister og utenriksminister.

VGTV: Solberg og Jensen om de første regjeringsforhandlingene

Fire klare kandidater

Mens Høyre har flere kandidater til hver post, sliter altså Frp-kildene VG har snakket med, med å nevne flere enn fire selvskrevne kandidater til partiets departementer:

Per Sandberg, Ketil Solvik-Olsen, Siv Jensen og Anders Anundsen.

Det pekes på at klimaet på Stortinget vil bli knalltøft for mindretallsregjeringen, og at potensielle statsråder derfor må kunne «spillet» og kunne samarbeide med alt fra Venstre til Ap.
Samtidig bør de ha ledererfaring, ha en sterk posisjon i partiet og dessuten kunne fagfeltet.

Det største problemet er likevel klart: Av syv statsråder bør minst tre være kvinner. Bare Jensen er soleklar kandidat nå.

I tillegg trenger Frp et tyvetalls statssekretærer og politiske rådgivere - helst uten å støvsuge stortingsgruppen.

Flere sentralt plasserte Frp-kilder mener likevel at Jensen
kan komme med overraskende løsninger. Blant annet pekes det på at hun kan være åpen for å hente inn en eller flere jokere for Frp. Frykten er likevel at disse sjelden har fungert for noen regjering.

KLARE: Frp-leder Siv Jensen og hennes nestleder Per Sandberg under valgkamp-kickoffen i 2013. Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Anders Anundsen (t.v.), blir nevnt som en statsråds-favoritt. FOTO: PETTER EMIL WIKØREN

- Tar med oss ideer

Redningen kan kanskje bli færre departementer. I 2009 skrev en arbeidsgruppe i Høyre et strateginotat der det pekes på som en god idè å kutte antall departementer til 16 og heller ha flere statsråder i ett departement.

- Det notatet ble laget av tidligere statssekretærer og andre med gode ideer, sier Erna på spørsmål fra VG under den første pressekonferansen under regjeringsforhandlingene på Sundvolden.

- Vi tar med oss en del av ideene, men det har skjedd mange oppgaveforandringer mellom departementene - og andre områder har fått større tyngde. Det er ikke en oppskrift for hva vi vil prøve å få til nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder