HVEM SKAL STYRE LANDET? Partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (Krf) har en drøy måned på å bestemme seg for hvem som skal med i regjering. VGs undersøkelse viser at flere velger bort Frp. Her etter partilederutspørringen i Stortinget valgkvelden FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix

FOLKET HAR TALT: Flest vil ha Høyre-, Venstre- og KrF-regjering

Folket ber Høyre-leder Erna Solberg samle troppene. Frp nedprioriteres utenfor flokken, viser VGs undersøkelse.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

De borgerlige partiene jobber på spreng i det skjulte med å bestemme hvem de helst vil samarbeide med og hvilke saker de er helt nødt til å få gjennomslag for i en regjeringskoalisjon.

Samtidig har folk flest bestemt seg for hvilken regjering de aller helst vil ha når de rødgrønne takker for seg 14. oktober.

Velger bort Frp

VG har spurt leserne hvilket borgerlig regjeringsalternativ de fortrekker.

32,5 prosent ønsker en regjering sammensatt av Høyre, KrF og Venstre.

Dette alternativet støttes i sær av dem som stemte Venstre og KrF ved stortingsvalget. Det samme ønsket kan underskrives velgerne til partiene som nå går fra posisjon til opposisjon. Alle foretrekker de en regjering uten Frp, bestående av de tre andre borgerlige partiene.

- Vår strategi ligger fortsatt fast. Vi har hele tiden sagt at vi ønsker å sette oss ned med alle de ikke-sosialistiske partiene og se om vi kan bli enige. For oss er det gjennomslag for vår politikk som er det viktigste, sier Ketil Solvik-Olsen, nestleder i Frp.

Våt Høyre-drøm

På andreplass i undersøkelsen med 29 prosent følger en fullsatt borgerlig front bestående av de fire blågrønne - Høyre, Frp, KrF og Venstre.

Dette er Høyre-velgernes våteste drøm, viser undersøkelsen. 43 prosent av dem ser helst at Erna Solberg går inn i de neste fire årene med Frp-leder Siv Jensen, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande.

Høyre: - Som forventet

- Dette er omtrent som forventet, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til VG.

Han minner om at Høyres holdning ligger fast, nemlig en firepartiregjering.

- Vi vil helst ha en regjering der alle fire partiene på borgerlig side deltar. Hvis ikke alle fire vil delta, må vi ha en regjering som baserer seg på støtte fra de partiene eller det partiet som er utenfor. Dette er viktig, fordi vi har et perspektiv på dette som går ut over den kommende fireårsperioden, sier Sanner.

Frp-velgerne foretrekker Siv og Erna

Et fåtall ønsker duoen Høyre og Frp i høysetet, og enda færre kan se for seg de borgerlige uten KrF på laget.

Frp-velgerne mener ikke overraskende noe annet. Halvparten av dem foretrekker et samarbeid mellom kun Frp og Høyre.

Sviktet av sine egne

Undersøkelsen viser også at fem prosent av dem som satte sin lit til Frp ved stortingsvalget, to dager etter har valgt sitt eget parti ut av regjering. De vil helst ha en Høyre-, KrF-, og Venstre-regjering.

Ingen av de andre velgerne viser slike tendenser, sett bort fra 1,8 prosent av Venstre-velgerne som ønsker Høyre og Frp i regjering.

KrF fortsetter å snakke med alle

Folkets regjeringsønske kommer ikke som noen overraskelse på KrFs nestleder Dagrun Eriksen.

- Tallene underbygger det vi har sett før. Velgerne har ikke stemt frem Høyre, KrF og Venstre som noe klart alternativ, men når de blir spurt, er det denne regjeringen de foretrekker.

- Vil dere høre på velgerne deres ved å droppe regjeringssamarbeid med Frp og forutsette samarbeid med Venstre?

- Vi har vedtatt at vår prioritert er Høyre, KrF og Venstre, men at vi skal snakke med alle. Vi er pliktig til å prøve, samtidig er det lite sannsynlig at vi alle fire havner i regjering, svarer Eriksen, og utdyper:

- Nå ser vi at vi har med oss velgerne på et prosjekt der vi skal flytte politikken mot sentrum. KrF som vitnepunkt alene mot Høyre og Frp vil gjøre den oppgaven vanskelig, svarer Eriksen.

Venstre er enige med folket

Terje Breivik, nestleder i Venstre og stortingsrepresentant fra Hordaland, mener undersøkelsen viser at Venstre og KrF er i takt med folket når det gjelder beste regjeringsalternativ.

- Venstre ønsker en blågrønn regjering bestående av Venstre, Høyre og KrF. Vi mener det vil være det beste for Norge. Det vil være en styringsdyktig regjering som kan søke ulike flertall i Stortinget i klimapolitikken, i skolepolitikken og i næringspolitikken, mener Breivik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder