FLYTER OVER: Gudbrandsdalslågen flyter over sine bredder sør for Flåberg. Nedbørsmengdene kan bety lavere strømpriser på sikt. Foto: Espen Braata/VG

Flommen kan sette ny vannkraft-rekord

Flommen fyller opp nedtappede norske kraftmagasiner - i rekordfart.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Denne uken ventes den gamle tilsig-rekorden fra flommen i 1995 å bli slått.

Og det meste fanges opp i heller skrinne norske magasiner: I forrige uke gikk beholdningen i vår klart største kraftregion, Sør- og Østlandet, opp fra nokså lave 22,8 prosent fyllingsgrad til godt og vel 33 prosent.

Bare seks ganger etter 1990 har vi hatt en tilsvarende økning i fyllingsgrad på én uke. Rekorden lyder på 14,4 prosent økning i løpet av en uke. Og den er satt - ikke uventet - under storflommen våren 1995 på Østlandet.

Vannmassene som herjer på Østlandet denne uken ligner rekordflommen fra 1995.

Og det kommer mer:

Norge sett under ett økte magasintallene med 6,8 prosent i forrige uke. Denne uken ventes magasintallet å øke med 12 prosent.

- Det blir i så fall ny norsk rekord på én uke. Den gamle rekorden på landsbasis er på 11,5 prosent på en uke - og er satt i uke 22 i 1995, forteller senior kraftanalytiker hos kraftprodusenten BKK i Bergen.

ER DU RAMMET AV FLOMMEN?DEL DINE BILDER OG SE ANDRES FLOMBILDER HER!

Torsdag økte vannføringen fortsatt i nedre deler av Glomma, Gudbrandsdalslågen og Drammensvassdraget. Samtidig meldte Norges vassdrags- og energidirektorat at mer vann er på vei.

Og ikke nok med det - uken deretter ventes det fortsatt å strømme vann til norske kraftmagasiner - og fyllingsgraden vil øke med nye åtte prosent.

Høye priser

Kraftanalytikere VG har snakket med, påpeker at det ikke betyr så mye for strømprisen om vannet kommer fort ned i magasinene - bare det kommer.

- Vi har en nokså høy strømpris i Norge nå, høyere enn i Europa, påpeker senior kraftanalytiker Thomas Angell hos kraftmeglerselskapet Bergen Energi.

VG DIREKTE: FÅ SISTE NYTT, SE VIDEO OG CHAT MED VGs JOURNALISTER

- Vi hadde en viss manko i vannfylling og har også hatt mindre snø enn normalt i fjellet. At vi får smelting nå, normaliserer situasjonen noe, men vi har fortsatt under normalen i magasinene.

Kraftprisene faller

Han mener at det er uvisst å si noe sikkert om sommerprisene, men tilføyer:

- Det store bildet er at kraftprisene i Europa har falt sterkt, med 20-30 prosent.

Hva som skjer til høsten, er mer usikkert, sier han.

- Får vi våt sommer, våt høst og snørik vinter, kan vi vente ekstremt lave strømpriser - priser vi ikke har sett på over ti år her i landet, sier Angell.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder