Faren drept med sabel da han var 13 år

Brukte heroin siden han var 18-19

FUNNET DØD: Bak denne kjellerdøren i Åsane ble 41-åringen funnet død av en overdose metadon i 2012. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Slik var drapsofferets tragiske liv

Mannen som skal ha blitt drept med en overdose i Åsane i 2012,  hadde et liv med mye motgang. Han var bare 13 år da faren hans ble drept av sin egen bror.

 • Harald Vikøyr
 • Frank Haugsbø
 • Gordon Andersen

Artikkelen er over fem år gammel

TRAGISK LIV: Advokat Bjarne Ingebrigtsen forsvarte offeret i overdose-drapet i en årrekke. Foto:Bjørn Erik Larsen,VG

Den 41 år gamle bergenseren ble funnet død i Åsane i 2012, men dødsfallet kom ikke som et stort sjokk på alle. Hans mangeårige forsvarer forteller om en klient med nedslitt helse.

Det var fredag at politiet i Bergen gikk til pågripelse av to menn, siktet for drap begått i 2012. De skal ha ført den 41 år gamle mannen med seg mot hans vilje til Åsane, og tvunget i ham narkotika – etter VGs opplysninger metadon, slik at han døde.

Snill – og farlig

Saken er brakt inn for Spesialenheten for politisaker av fungerende politimester John Reidar Nilsen. Bergenspolitiet innrømmer å ha gjort for dårlig etterforskning i saken.

– Han var storvokst og svært sterk kar, som til vanlig var snill som et lam. Men når han var ruset, kunne han være uberegnelig og plutselig bli truende og farlig. Derfor var han på sett og vis en litt ensom ulv, forteller advokat Bjarne Ingebrigtsen.

Mannen bodde hjemme hos sin mor i Fyllingsdalen i Bergen de siste årene. Hun ønsker ikke å uttale seg om hans bakgrunn.

Mange straffedommer

41-åringen hadde hele 15 straffedommer i årene mellom 1986 og 2010. De fleste straffesakene er narkorelaterte, han har begått to ran, blant annet av en tippekiosk, og mange domfellelser dreier seg også om kjøring av bil i ruset tilstand og uten førerkort.

Han har også vært behandlet med metadon – såkalt Legemiddelassistert Rehabilitering – og det var nettopp metadon som skal være middelet som medførte hans død i 2012.

LES OGSÅ: De uløste drapene

FOR DÅRLIG ETTERFORSKNING: Politiadvokat Trond Eide er åpen på at bergenspolitiet gjorde en for dårlig jobb både på åstedet og i etterforskningen av overdosedødsfallet i 2012. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN,

God forhold til politiet

– Jeg ble oppringt av hans mor, som fortalte at han var død. Jeg reagerte ikke veldig sterkt på det, fordi han var svært nedslitt helsemessig de siste årene. Han var en mangeårig narkoman som hadde nådd til veis ende, var vel oppfatningen. Men jeg var da ikke informert om hvordan han døde, sier Ingebrigtsen.

Han mener at forholdet til bergenspolitiet ikke har vært dårlig, trass i de mange dommene og sammenstøt med polititjenestemenn:

– Han bodde ganske nær en politistasjon i en årrekke, og her fikk han nok med tiden et ganske bra forhold til etterforskerne. De kjente etter hvert til hans tøffe bakgrunn, og han var da også en grei kar som oftest – når han var edru, påpeker Ingebrigtsen.

Varig mèn etter hodeskade

Dommene forteller også om en tragisk familiehistorie:

Han skal ha ifølge siste domfellelse i 2010 ha begynt med narkotika i 12-13-årsalderen, og med heroin som 18-19-åring.

Som 14-åring ble han utsatt for en alvorlig bilulykke og pådro seg hodeskader, som ga varige hukommelsesvansker.

Dommen falt sent i november 2010, og lød på 16 måneders fengsel. Han var altså forholdsvis nylig ferdig med sin siste soning da han endte sitt liv i Åsane natt til 23. mai 2012.

I dommen pekes det på flere formildende omstendigheter – som at han har vært under barnevernet, og at han mistet sin far under tragiske omstendigheter da han bare var 13 år:

Faren drept med sabel

– Min klients onkel drepte da hans far med en sabel. Det var denne onkelen som førte meg i kontakt med ham. Onkelen omkom senere i en brann sammen med en kamerat. Det har vært mye tragedier i denne familien, forteller advokat Ingebrigtsen.

Tirsdag formiddag kom kjennelsen fra Bergen tingrett, som slår fast at de to drapssiktede kan holdes varetektsfengslet i fire uker. De får også full isolasjon, men retten avviste å gi dem medieforbud. Dette punktet ble anket til lagmannsretten.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Kilder til VG: 41-åring i Bergen døde av metadon

 2. To menn pågrepet for drap i Åsane i 2012: Skal ha kidnappet og drept 41-åring med overdose

 3. Anker Monika-dommen

 4. Pluss content

  Seks år siden drapet på Monika (8): Morens nye liv

 5. Donatas Lukosevicius dømt til 18 års forvaring: Retten om Monikas drapsmann: – Kald likegyldighet

Fra andre aviser

 1. Moren forsonte seg aldri med politiets forklaring om overdose

  Bergens Tidende
 2. Drapet på Egil Tostrup Bråten i 2002 opp i lagmannsretten

  Aftenposten
 3. Retten vil løslate to menn som er siktet for tre år gammelt drap

  Bergens Tidende
 4. Politiet henla saken - nå er to siktet for drap i Bergen

  Aftenposten
 5. Drapssiktet ble pågrepet i fengselet

  Bergens Tidende
 6. Mor (29) og kjæreste (36) kjent skyldige i forsettlig drap

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder