Se bilder av supermånen!

(VG Nett) Gikk du glipp av supermånen natt til søndag, kan du se bilder av det årlige himmelfenomenet her!

  • Monica Bring Estensen
  • Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Natt til søndag viste månen seg fra sin vakreste side. Da var den 14 prosent større og lyste 30 prosent sterkere enn fullmåner resten av året da månen i sin bane var nærmest jorden.

SØGNE: Reidar fra Søgne sikret seg bildet av månen over Åroslandet i Søgne. Foto: Leserbilde


Fenomenet, som inntreffer gjennomsnittlig en gang i året, kalles supermåne. På våre breddegrader inntraff dette rundt klokken 05.35 søndag morgen.

Del dine bilder av supermånen her!

Fordi månens bane ikke er helt sirkulær, er det en variasjon på hvor nær jorden månen passerer.

Ifølge Space.com er avstanden fra månen til jorden i gjennomsnitt 384.400 kilometer. Søndag var avstanden 356.954 kilometer. Med andre ord var månen da 27.446 kilometer nærmere jorden enn den gjennomsnittelig er.

Se video av supermånen her!

Det tilsvarer litt mer enn tur-retur Oslo-Vladivostok med bil.

Den forrige supermånen var i mars 2011. Det var den største og klareste månen på 19 år.

Virker ekstra stor

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard forklarer den i supermånen i år virket ekstra stor da den kom så sent på året, når månen står lavt på himmelen.

- Denne gangen skjedde det når fullmånen sto lavt på himmelen, så da virker det mer imponerende. Hvis dette inntruffet midtvinters så hadde den stått høyere på himmelen mesteparten av tiden. Da hadde vi ikke fått et like imponerende inntrykk av den, forklarer han.

Han forteller at hjernen våre lures til å tro at supermånen er større enn den egentlig er.

- Når den i utgangspunktet er stor og hjernen vår lures til å tro at den er enda større blir den supersuper stor, sier Røed Ødegaard.

Saken fortsetter under bildet...

HUK: - Minutter etter måneoppgangen passerer den tårnet på HL-senteret, skriver Sune fra Oslo. Bildet har hun tatt på Huk i Oslo. Foto: Sune Wendelboe

Venuspassasje i juni

Parallelt med supermånen passerte en meteorittsverm denne helgen jorden. Men på grunn av de lyse sommernettene i Norge var ikke være synlig for øyne på norsk jord.

Det neste superfenomenet på himmelen vil finne sted 6. juni. Da vil planeten Venus, som for tiden er ekstremt lyssterk, passere foran solen, og lage den siste venus-passasjen på 105 år.

MOLDE: - Skyene lettet ut på kvelden og månen lyste opp så hele landskapet ble synlig, skriver Perfra Molde. Foto: Leserbilde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder