REDDET: Båtflyktninger blir tatt hånd om av den italienske kystvakten i havnebyen Augusta på Sicilia. Foto:,AFP

Røde Kors: – Norge har delansvar i flyktningkatastrofen

Presidenten for Røde Kors mener Norge og det internasjonale samfunnet har hatt for dårlig oppfølgning av ustabile Libya, og at de har delansvar for krisen som utspiller seg i Middelhavet.

  • Emil Mogård

Artikkelen er over fem år gammel

Majoriteten av båtflyktningene som reiser til Europa kommer fra den lovløse og kriserammede nasjonen Libya, som Norge var med på å bombe i 2011.

Nå er landet kastet ut i full humanitær krise, hvor befolkningen flykter sjøveien til Europa for et bedre liv.

Bakgrunn: Norge sviktet oss da vi trengte det som mest

Mange når aldri så langt, og natt til søndag omkom over 800 mennesker i det som blir beskrevet som den dødeligste flyktningskatastrofen i Middelhavet noensinne.

– Mennesker drukner i Middelhavet som følge av våre handlinger på land. Vi har et moralsk og humanitært ansvar å følge opp innbyggerne etter Libya-bombingen i 2011. Situasjonen er humanitært sett mye verre nå enn før det internasjonale samfunnet grep inn, sier president i Røde Kors Sven Mollekleiv til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet!

ETTERLYSER REGELVERK: Sven Mollekleiv i Røde Kors mener Norges og NATOs arbeid på langt nær var ferdig da de siste bombene falt i 2011. Han etterlyser en juridisk bindende kontrakt som sikrer landene gjenoppbygning etter konflikten. Foto:,Scanpix

Og legger til:

– Innbyggerne lever i et kaossamfunn, uten tilstrekkelig hjelp eller beskyttelse. Dette er årsaken til at de er villige til å ta sjansen på en så usikker overfart, slik at de kan komme seg i sikkerhet og sikre et verdig liv. Dette har Norge, med sin militære deltakelse, et delansvar i.

- Må gjøre mer

Mollekleiv oppfordrer norske myndigheter til å gjøre mer i kriserammede land som Syria og Libya, og utfordrer Norge til å gå i bresjen for at land som går inn med militær makt får et juridisk ansvar med å sikre gjenoppbygging i etterkant.

– Det er helt åpenbart at det ikke fantes noen tilstrekkelig god plan for dette i forkant, og at det internasjonale samfunnet har gjort alt for lite i oppfølgningen, sier Mollekleiv.

UD: – Tiltakene hadde bred støtte

VG har spurt Utenriksdepartementet om en kommentar på anklagene Røde Kors kom med. Statssekretær Bård Glad Pedersen velger å svare i en e-post:

SVARER: Statssekretær i Utenriksdepartementet Bård Glad Pedersen. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

– Det var FNs sikkerhetsråd som gikk inn for militære tiltak mot Libya for å beskytte sivilbefolkningen mot Gadaffis regime. Tiltakene hadde bred internasjonal støtte, også støtte fra den Afrikanske Union.

– Det er helt nødvendig med økt innsats for å møte flyktningekrisen vi står overfor. Regjeringen støtter FNs arbeid for å bringe partene i Libya sammen til en nasjonal forsoningsprosess. Vi øker humanitær nødhjelp, har tilbudt et skip til EUs operasjon i Middelhavet og bidrar for å bekjempe kriminelle nettverk som utnytter mennesker i kyniske menneskesmuglingsoperasjoner.

Rabalder i Storbritannia

Lignende anklager som Røde Kors her kommer med er ventet å bli fremsatt fredag av lederen for det britiske arbeiderpartiet Ed Miliband.

I et notat som kom ut fredag morgen står det at lederen vil diskutere Storbritannias passivitet i å følge opp Libya etter deres militære deltakelse, skriver The Guardian.

– Den fundamentale feilen til Cameron var å tro at det politiske landskapet i Libya var tilsvarende det i Tunisia, som er en å de få lyspunktene etter den arabiske våren, sier Miliband.

Mer om

  1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

  1. Her blir båtimmigrantene stoppet

  2. Over 6000 båtflyktninger reddet i helgen

  3. Terrorfront ved Middelhavet

  4. Smuglerne må stanses

  5. Tyranniets arv i Libya

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder