VIL STANSE INNTEKTS-SNOKING: Høyre og Frp skriver i sin regjeringserklæring at alle som søkes på i skattelistene skal få vite om det. Her er Siv Jensen og Erna Solberg fotografert under den siste dagen av regjeringsforhandlinger på Sundvolden Hotell fredag. (Foto: FRODE HANSEN)

Kritiske til «snoking» i skattelistene

Høyre og Fremskrittspartiet vil likestille pressen med kredittopplysningsbyråer når det gjelder søk i skattelistene. Norsk Presseforbund reagerer kraftig på forslaget.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I sin regjeringserklæring skriver de to partiene at alle som blir søkt på i skattelistene, skal få melding om hvem som søker. De samme reglene som i dag gjelder for kredittopplysningsbyråer, vil dermed også gjelde for pressen, ifølge Klassekampen.

- Medienes adgang til å lage underholdende oppslag om utallige personer - gjerne kjendiser - og andre man synes det er morsomt å kikke gjennom nøkkelhullet til, får en høyere praktisk terskel ved at man må gå fram som kredittopplysningsbyråene, sier Michael Tetzschner (H).

Siden 2010 har du måttet logge inn med fødselsnummer og kode for å kunne sjekke naboens inntekt og formue. Årets skattelister offentliggjøres på Skatteetatens hjemmesider fredag 18. oktober.

Uttalelsen får Norsk Presseforbund til å steile.

- Pressen har et samfunnsansvar. Det er ikke opp til Tetzschner og Høyre å gjøre seg til smakspoliti over det. Det han kaller underholdende oppslag, er i praksis det overordnede bildet som forteller hvor penger og bidrag til fellesskapet flyter i samfunnet, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum til Klassekampen.

Ifølge henne kan forslaget fra den nye regjeringen bety kroken på døra for mye undersøkende journalistikk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder