Terrortrusselen mot Norge er skjerpet

Radikalisering av ungdommen forverret

Tror norsk statsborger var med på terrorangrepet i Nairobi i fjor

PST: Samfunnet har gjort for lite for å hindre radikalisering

OSLO (VG) PST kritiserer samfunnet for å ha gjort for lite for å demme opp om radikaliseringsprosessen. Både barnevernet, skole og foreldre har en viktig rolle her, mener PST.

 • Shazia Sarwar
 • Audun Jahren

Artikkelen er over seks år gammel

Klokken 14 la PST frem sin årlige trusselvurdering på hotellet The Thief i Oslo. I trusselvurderingen skriver PST at den største trusselen mot Norge kommer fra et multietnisk, ekstremt islamistisk miljø på Østlandet.

- Et lite antall personer har stor betydning for aktiviteten i, og trusselen fra, dette miljøet, heter det i vurderingen.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at opp mot 50 nordmenn har deltatt i kamp og trening i utlandet, særlig i Syria.

- Flere av de som har reist ut, skal ha vært involvert i svært alvorlige voldshandlinger i Syria, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

LES HELE TRUSSELVURDERINGEN HER (ekstern lenke)

Forverret siden 2007

Hun sier at den pågående radikaliseringen av ungdommer i Norge er årsaken til at terrortrusselen mot Norge er skjerpet. Situasjonen har ifølge Bjørnland forverret seg kraftig siden 2007.

- Dette er en utvikling vi tidligere har advart mot, men vi har ikke lyktes i å hindre det. Det er viktig at øvrig samfunn tar grep for å motvirke utviklingen med radikalisering av ungdom, sier Bjørnland.

Hun mener at samfunnet er på etterskudd i dette arbeidet, og at det derfor behøves et taktskifte.

- Vi ønsker å oss mer drahjelp fra moderate muslimske miljøer og moskeer, sier PST-sjefen til VG.

Hun understreker at de religiøse miljøene må ta tydligere stilling til hva som er greit og ikke når det gjelder voldelig ekstremisme.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen var til stede da rapporten ble lagt frem. Han ønsker at det tas tydelig avstand.

- Alle religiøse miljøer må bidra. Jeg forventer at de er helt tydelige på at voldelig ekstremisme er uakseptabelt, sier Anundsen.

Flere ekstreme

- I løpet av det siste året har flere ekstreme islamister fra Norge, gjennom deltakelse i kamp og trening med militante grupper i utlandet, fått økt kapasitet til å gjennomføre terrorhandlinger. Enkelte av de som returnerer fra slike opphold, vil i 2014 representere en potensiell trussel mot norske interesser. Enkelte av de som har reist, har tidligere uttrykt ønske om å ramme mål i Norge, skriver Politiets sikkerhetstjeneste i vurderingen.

- Det vi etterlyser aller mest er forskning. Vi kunne også ønsket oss mer ressurser, for å følge utviklingen i trusselbildet. Førstelinjen har ikke evnen til å identifisere. Det dukker opp personer på vår radar som ingen vet om, sier Bjørnland.

Mellom 40 og 50 har reist ut

Tidligere har den norske E-tjenesten anslått at mellom 40 og 50 nordmenn har reist til Syria og knyttet seg til ekstremistiske grupper som deltar i den væpnede konflikten i landet. Dette bekrefter PST i sin rapport.

Ifølge VGs opplysninger skal rundt ti av disse være kvinner.

- Aldri før har så mange personer reist ut fra Norge for å kjempe med militante islamistiske grupper i ulike konfliktområder. De fleste som har reist, er unge menn uten tilknytning til Syria. Vi har også sett at enkelte konvertitter, kvinner og mindreårige har reist til regionen, står det i rapporten.

Ifølge rapporten har noen av lederskikkelsene i Østlandsmiljøet utenlandske mentorer som sympatiserer med terrorgruppen al-Qaida.

- Vi er i ferd med å få krigsveteraner i retur fra Syria. Det er ikke noe apparat som tar dem i mot, sier Bjørnland.

En av dem som reiste fra Norge til Syria i fjor var en 22 år gammel norsk-pakistaner. Han ble 7. februar pågrepet på Gardermoen av Politiets sikkerhetstjeneste. Mannen skal ha hatt et skuddsår i det ene beinet, og er siktet for terrorisme i Syria.

Da 22-åringen reiste til Syria, dro han sammen med en jevnaldrende kamerat. De to skal ha bodd i samme kommune på Østlandet i flere år, og er begge medlemmer at den radikale islamistgruppen «Profetens Ummah».

VG har tidligere skrevet om to unge jenter fra Akershus som i oktober i fjor reiste til Syria for å bidra i det krigsherjede landet. De to tenåringene er trolig fremdeles i Syria.

PST: Nordmann trolig med på Kenya-terror

I rapporten kommer deg også frem at PST mener det er sannsynlig at en norsk statsborger var involvert i terroraksjonen mot Westgate i Nairobi i fjor. 72 personer ble drept i angrepet i fjor høst.

VG har tidligere skrevet at en norsk-somalisk 23-åring mistenkes for å ha ledet angrepet mot det kenyanske kjøpesenteret.

I vurderingen skriver PST at også høyreekstreme og islamfientlige grupper kan være farlige. Særlig mener PST at polarisering mellom høyreekstreme og islamister kan være en drivkraft for vold i de to gruppene.

- Det er en risiko for at enkeltpersoner i Norge, mer eller mindre tilknyttet høyreekstreme miljøer, vil utføre handlinger som skal virke provoserende og truende på muslimer. Dette kan lede til voldelige konfrontasjoner. En volds- eller terroraksjon fra ekstreme islamister i Norge vil bidra til mobilisering og koordinering av norske høyreekstremister. Det er flere høyreekstreme i Norge som har kapasitet til å utføre alvorlige voldshandlinger, skriver PST i rapporten.

Mer om

 1. Syria
 2. Terrorisme

Flere artikler

 1. PSTs trusselvurdering 2016: Økende trussel fra høyreekstreme miljøer i Norge

 2. PST: Ekstreme islamistiske miljøer blant de største truslene mot Norge

 3. PST: - Vi må være oppmerksomme på Huawei

 4. «Norsk» mottaksapparat
  på bakken i Syria og Irak

 5. Å leve med usikkerhet

Fra andre aviser

 1. Skjerpet terrortrussel mot Norge

  Bergens Tidende
 2. PST: Et fåtall ekstreme islamister bak skjerpet terrortrussel

  Aftenposten
 3. PST frykter Syria-krigere fra Hordaland

  Bergens Tidende
 4. PST mener terrortrusselen har økt

  Fædrelandsvennen
 5. PST: Russisk etterretning har størst skadepotensial for norske interesser

  Aftenposten
 6. PST: Russland en særlig trussel

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder