PST: Samfunnet har gjort for lite for å hindre radikalisering

Terrortrusselen mot Norge er skjerpet

Radikalisering av ungdommen forverret

Tror norsk statsborger var med på terrorangrepet i Nairobi i fjor

OSLO (VG) PST kritiserer samfunnet for å ha gjort for lite for å demme opp om radikaliseringsprosessen. Både barnevernet, skole og foreldre har en viktig rolle her, mener PST.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Klokken 14 la PST frem sin årlige trusselvurdering på hotellet The Thief i Oslo. I trusselvurderingen skriver PST at den største trusselen mot Norge kommer fra et multietnisk, ekstremt islamistisk miljø på Østlandet.

- Et lite antall personer har stor betydning for aktiviteten i, og trusselen fra, dette miljøet, heter det i vurderingen.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at opp mot 50 nordmenn har deltatt i kamp og trening i utlandet, særlig i Syria.

- Flere av de som har reist ut, skal ha vært involvert i svært alvorlige voldshandlinger i Syria, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

LES HELE TRUSSELVURDERINGEN HER (ekstern lenke)

Forverret siden 2007

Hun sier at den pågående radikaliseringen av ungdommer i Norge er årsaken til at terrortrusselen mot Norge er skjerpet. Situasjonen har ifølge Bjørnland forverret seg kraftig siden 2007.

- Dette er en utvikling vi tidligere har advart mot, men vi har ikke lyktes i å hindre det. Det er viktig at øvrig samfunn tar grep for å motvirke utviklingen med radikalisering av ungdom, sier Bjørnland.

Hun mener at samfunnet er på etterskudd i dette arbeidet, og at det derfor behøves et taktskifte.

- Vi ønsker å oss mer drahjelp fra moderate muslimske miljøer og moskeer, sier PST-sjefen til VG.

Hun understreker at de religiøse miljøene må ta tydligere stilling til hva som er greit og ikke når det gjelder voldelig ekstremisme.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen var til stede da rapporten ble lagt frem. Han ønsker at det tas tydelig avstand.

- Alle religiøse miljøer må bidra. Jeg forventer at de er helt tydelige på at voldelig ekstremisme er uakseptabelt, sier Anundsen.

Flere ekstreme

- I løpet av det siste året har flere ekstreme islamister fra Norge, gjennom deltakelse i kamp og trening med militante grupper i utlandet, fått økt kapasitet til å gjennomføre terrorhandlinger. Enkelte av de som returnerer fra slike opphold, vil i 2014 representere en potensiell trussel mot norske interesser. Enkelte av de som har reist, har tidligere uttrykt ønske om å ramme mål i Norge, skriver Politiets sikkerhetstjeneste i vurderingen.

- Det vi etterlyser aller mest er forskning. Vi kunne også ønsket oss mer ressurser, for å følge utviklingen i trusselbildet. Førstelinjen har ikke evnen til å identifisere. Det dukker opp personer på vår radar som ingen vet om, sier Bjørnland.

Mellom 40 og 50 har reist ut

Tidligere har den norske E-tjenesten anslått at mellom 40 og 50 nordmenn har reist til Syria og knyttet seg til ekstremistiske grupper som deltar i den væpnede konflikten i landet. Dette bekrefter PST i sin rapport.

Ifølge VGs opplysninger skal rundt ti av disse være kvinner.

- Aldri før har så mange personer reist ut fra Norge for å kjempe med militante islamistiske grupper i ulike konfliktområder. De fleste som har reist, er unge menn uten tilknytning til Syria. Vi har også sett at enkelte konvertitter, kvinner og mindreårige har reist til regionen, står det i rapporten.

Ifølge rapporten har noen av lederskikkelsene i Østlandsmiljøet utenlandske mentorer som sympatiserer med terrorgruppen al-Qaida.

- Vi er i ferd med å få krigsveteraner i retur fra Syria. Det er ikke noe apparat som tar dem i mot, sier Bjørnland.

En av dem som reiste fra Norge til Syria i fjor var en 22 år gammel norsk-pakistaner. Han ble 7. februar pågrepet på Gardermoen av Politiets sikkerhetstjeneste. Mannen skal ha hatt et skuddsår i det ene beinet, og er siktet for terrorisme i Syria.

Da 22-åringen reiste til Syria, dro han sammen med en jevnaldrende kamerat. De to skal ha bodd i samme kommune på Østlandet i flere år, og er begge medlemmer at den radikale islamistgruppen «Profetens Ummah».

VG har tidligere skrevet om to unge jenter fra Akershus som i oktober i fjor reiste til Syria for å bidra i det krigsherjede landet. De to tenåringene er trolig fremdeles i Syria.

PST: Nordmann trolig med på Kenya-terror

I rapporten kommer deg også frem at PST mener det er sannsynlig at en norsk statsborger var involvert i terroraksjonen mot Westgate i Nairobi i fjor. 72 personer ble drept i angrepet i fjor høst.

VG har tidligere skrevet at en norsk-somalisk 23-åring mistenkes for å ha ledet angrepet mot det kenyanske kjøpesenteret.

I vurderingen skriver PST at også høyreekstreme og islamfientlige grupper kan være farlige. Særlig mener PST at polarisering mellom høyreekstreme og islamister kan være en drivkraft for vold i de to gruppene.

- Det er en risiko for at enkeltpersoner i Norge, mer eller mindre tilknyttet høyreekstreme miljøer, vil utføre handlinger som skal virke provoserende og truende på muslimer. Dette kan lede til voldelige konfrontasjoner. En volds- eller terroraksjon fra ekstreme islamister i Norge vil bidra til mobilisering og koordinering av norske høyreekstremister. Det er flere høyreekstreme i Norge som har kapasitet til å utføre alvorlige voldshandlinger, skriver PST i rapporten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder