GLAD LAKS: Unge bør ha oppdrettslaks på middagsfatet, ifølge professor i samfunssmedisin, Jon Øyvind Odland. Foto: SARA JOHANNESSEN

Forsker: Helt greit å spise oppdrettslaks for de fleste

(VG Nett) Professor i samfunnsmedisin, Jon Øyvind Odland, sier folk flest kan spise oppdrettsfisk med god samvittighet. Men ikke gravide.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Diskusjonen om oppdrettslaks fortsetter med uforminsket styrke etter VGs saker om oppdrettsnæringen den siste uken.

Mandag gikk flere leger, professorer og helseeksperter ut og advarte barn, unge og gravide kvinner å spise oppdrettslaks på grunn av miljøgifter.

En av legene i saken, Anne-Lise Bjørke Monsen, fikk i ettertid kritikk, etter at Bergens Tidende skrev at hun startet laksekampen etter en langvarig strid om plassering av oppdrettsanlegg ved hennes fritidseiendom.

FORSKER OG PROFESSOR: Jon Øyvind Odland ved Universitet i Tromsø. Foto: PRIVAT

Forsker og professor i samfunnsmedisin, Jon Øyvind Odland, ved Universitet i Tromsø, er både uenig og enig i Monsens og de andre legenes advarsler mot oppdrettslaks.

- Jeg synes vi skal ha stor respekt for barnelege Anne-Lise Bjørke Monsens vurderinger av mulige skadeeffekter oppdrettslaks har for gravide. Men å anbefale andre å droppe oppdrettslaks, kan bidra til at barn og unge kutter ut å spise fisk. Det vil være svært uheldig, sier Odland, som også har jobbet som gynekolog i mange år.

Advarer gravide

Han mener det ikke er noe forskningsmessig materiale som kan legges til grunn mot en generell advarsel mot oppdrettslaks.

- Ut ifra all forskning, vil jeg si at oppdrettslaks er sunt å spise for folk flest, fordi vi forskere ikke kan dokumentere at skadevirkningene er så store at det bør advares.

- Hvordan vurderer du giftinnholdet i oppdrettslaksen?

- Det er liten tvil om at det er giftstoffer i oppdrettsfisken, men nivåene er så lave at det er helt greit å spise oppdrettslaks for de fleste. Det diskuteres mye i de faglige miljøene hvor alvorlig innholdet i giftene er. Blant annet EUs grenseverdier, som skal rettlede, debatteres.

- Jeg er meget kritisk til at Mattilsynet har gått foran og øket grenseverdiene for stoffet endosulfan. Jeg synes det viser at de i den saken har løpt oppdrettsnæringens ærend, sier Odland.

- Hvilke råd gir du?

- Gravide og fostre er utsatt fordi giftstoffene i stor grad er fettløselige og overføres til fostre. Jeg mener det overfor gravide, bør legges til grunn et føre var prinsipp. De bør holde seg unna fet fisk/oppdrettslaks fra tidlig i svangerskapet, eller egentlig fra de får lyst til å bli gravide. Men dette er ikke så alvorlig at de ikke bør amme. Det må de ikke slutte med.

- Barn/unge og voksne?

- Jeg er livredd for at all omtalen bidrar til at de ikke spiser fisk. Jeg synes barn og unge kan bør følge helsemyndighetenes råd om to måltider med fet fisk i uken.

- En del spiser et par ganger i uken og topper det med laksepålegg og sushi: Tre fire ganger er for mye?

- Ja, det vil jeg ikke anbefale om det er snakk om oppdrettsfisk. Når det gjelder mannfolk og eldre, så kan de spise så mye de vil, spør du meg. Poenget er at det er så mange stoffer i laksen som vi trenger å få i oss, og som er viktigere enn farene ved å få i oss små doser giftstoffer, sier han og viser til omega 3, mineraler og vitaminer.

- Og det er altså slik at det er utrolig mye bedre for ungdom å spise laks enn hamburger og pommes frites.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder