GRAVDE SEG UT: Den albanske statsborgeren Fred Binaku (innfelt) er ikke den første som rømmer fra Hamar fengsel. Ved denne murveggen gravde en fange seg ut i 2008 ved hjelp av en kleshenger. Foto: POLITIET/GEIR OLSEN

Fange gravde seg ut av cella med smørkniv

Risikerer over ti års fengsel i større narkosak

Forsvarer: Var frustrert over treg etterforskning

Etter å ha gravd seg tvers gjennom fengselsmuren med en smørkniv, klatret Fred Binaku (29) over gjerdet. Nå er mannen, som er siktet i en stor narkosak, sporløst forsvunnet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Med en smørkniv i hånden skrapte 29-åringen, som er utpekt som hovedmannen i en større narkosak, seg gjennom en halvmeter med teglestein og murpuss i Hamar fengsel.

- Alt er mulig

Bilder fra overvåkningskameraer i fengselet viser at mannen krabbet gjennom hullet og ut i luftegården klokken 05.50 mandag. Etter å ha klatret over gjerdet forsvant den albanske statsborgeren.

- Fanger skal ikke klare å rømme fra et høysikkerhetsfengsel, så dette er ikke bra, sier fengselsleder Jan Korsvold til VG.

- Dette er spesielt, men så sant du har et redskap som du kan pirke i muren med, så er i teorien alt mulig, sier han.

29-åringen ble varetektsfengslet i desember i fjor, etter at han og flere albanere ble tatt med nærmere ti kilo heroin sammen. Etter det VG kjenner til er skal 29-åringen være utpekt som leder av en større smuglerliga av flere av de andre siktede i saken.

- Har uttrykt frustrasjon

Strafferammen er på ti års fengsel.

- Han har hele tiden nektet straffeskyld. Jeg har ingen tanker om at han kan ha planlagt å rømme, men han har uttrykt en frustrasjon over at etterforskningen har tatt veldig lang tid, sier forsvareren Øystein Storrvik til VG.

Han forteller at han sist møtte 29-åringen i fengselet mandag for to uker siden.

- Jeg aner selvsagt ingenting om hvor han befinner seg nå, understreker Storrvik.

Etterlyst av politiet

29-åringen er nå etterlyst både nasjonalt og internasjonalt, men vurderes ikke som farlig av politiet.

Graveprosjektet til rømlingen ble oppdaget da en av fengselsbetjentene kom på jobb, en drøy time etter at 29-åringen var over alle hauger. På cellen til den varetektsfengslete fant betjenten rømlingsredskapet.

LES OGSÅ: Fange gravde seg ut for å fjerne åreknutene

Fordi fangen spiser alle sine måltider på fengselscellen, hadde han lov til å oppbevare smørkniven der, ifølge Korsvold.

- Det er mye i norske fengsler som du i teorien kan bruke til et rømningsredskap, men spørsmålet er hvor paranoide vi skal være.

- Dette vil vi nå vurdere sammen med rutinene i fengselet, sier fengselslederen, som understreker at det ikke har vært svikt blant de ansatte som var på jobb.

Tidkrevende prosjekt

Det er ikke kjent hvor lang tid han har brukt på å grave seg ut, men han har trolig holdt på en stund, ifølge Hamar Arbeiderblad, som først omtalte saken.

- Vi har våre kontrollrutiner, så graving kan ikke ha pågått altfor lenge. Trolig har han gjort det meste i løpet av natten, men han kan også ha brukt gårsdagen, sier Korsvold.

Det er litt over fem år siden noe lignende skjedde i det samme fengslet.

Natt til tirsdag 12. august 2008 gravde en fange seg ut gjennom veggen med en kleshenger. Deretter brukte han et laken til å fire seg ned murveggen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder