SKAL FEIRES: Lørdag arrangeres en privat festival på Skaugum i anledning kronprins Haakons 40-årsdag. Mette-Marit har tatt initiativet til den gigantiske festen. Her er kronprinsparet avbildet i forbindelse med prinsesse Madeleines bryllup. Foto: MATTIS SANDBLAD

Samler inn penger til Haakons bursdagsfest

I løpet av den siste måneden har både Slottet og kronprinsparets venn Morten Andreassen bedt gjestene om å bidra økonomisk til helgens 40-års feiring.

  • Camilla Bjørn
  • Håvard Kristoffersen Hansen
  • Magnus Aamo Holte
  • Hilde Kristine Misje

Artikkelen er over seks år gammel


Kronprinsens 40-årsdag er etter initiativ fra kronprinsesse Mette-Marit lagt opp som en gigantisk musikkfestival på kronprinsparets eiendom lørdag og søndag.

Slottet har tidligere røpet flere detaljer om arrangementet, som at 220 gjester skal sove i telt i hagen til kronprinsparet under den to dager lange musikkfesten.

Og som med alle festivaler kommer det en regning. I løpet av den siste måneden har de inviterte blitt bedt av både Slottet og kronprinsparets nære venn, advokat og artistmanager Morten Andreassen, om å bidra med pengehjelp til 40-års feiringen.

Først sendte Slottet ut en mail til gjestene med spørsmål om de vil bidra til å dekke de store utgiftene til festen.

Deretter skrev Andreassen, som er en av bursdagens arkitekter, følgende i en epost til festgjestene:

«Som alle festivaler så har vi uten økonomisk styring kjøpt først, og så løser vi problemene med penger etterpå¿.dette er altså en desperat mail fra en mann som akkurat nå har seriøse pengeproblemer:-)»

- Venneinitiativ

VG kontaktet Morten Andreassen i går for å utdype den økonomiske situasjonen rundt kronprinsparets private bursdagsfest.

NÆR VENN: Artistmanager og nær venn av kronprinsparet, Morten Andreassen. Foto: HELGE MIKALSEN

- Vi i vennegjengen har gledet oss til og sett frem til å kunne gi noe tilbake til Haakon. Derfor har jeg som en del av et venneinitiativ kontaktet de som er invitert i bursdagen med et spørsmål om å bli med på en større fellesgave, sier han.

Artistmanageren ønsker ikke å si noe om hvilke artister som vil opptre under den kostbare privatfestivalen. Tidligere har det vært rykter om at Coldplay skulle komme til Skaugum, men Slottet har benektet dette.

- Gaven er musikk til bursdagsfesten på Skaugum. Det vil selvfølgelig bli artister, men i tillegg masse annet. Hvilke artister som kommer og hva annet som skal skje ønsker vi ikke å fortelle, da gaver er mest spennende når man ikke vet hva de er på forhånd, sier Andreassen.

Nær og personlig gave

- I tillegg til at vi spleiser på gave, er også alle involvert før eller under festen. Jeg har av naturlige grunner vært en del av underholdningsgruppen. Andre har for eksempel vært med på å lage dekor eller skrevet sang. Vi synes det er utrolig fint å få være med å lage en feiring for vår venn. Vi håper på at feiringen blir nær og personlig slik en 40-års dag bør være, sier Andreassen.

- Hvorfor valgte du/dere å sende ut denne mailen nå?

- Denne mailen ble ikke sendt nå, men som en del av en kommunikasjon fra mai/juni. Som det fremgår av mailen, var det en del jeg ikke fikk tak i på telefon, og dette var siste oppsamlingsmail vedrørende vennegaven sendt i tidsrommet 15.-17. juni.

- Vennegruppen ønsker å få med så mange som mulig på musikkgaven. Jeg skjønner godt at ikke Slottet ville mene noe om hvor mye gjestene skulle gi i gave. Poenget er at det må være opp til den enkelte, men jeg bidro med å antyde en størrelsesorden.

- Er mailen sendt ut med de involverte fra Slottet informert?

- De var informert om gaven som var planlagt generelt, men denne mailen var de ikke kjent med. Jeg er avsender på vegne av vennegruppen, sier Andreassen, som ikke ønsker å si hvem som sitter i vennegruppen som ifølge mailen skal sørge for at festivalen får et personlig preg.

- Hvor mye mangler dere av midler for å gå rundt?

- Dette er en privat gave fra vennene til Haakon, så det har vi ikke så lyst til å si noe om.

- Hvordan blir «festivalen» i forhold til det som har kommet frem i mediene hittil?

- Jeg kjenner meg godt igjen i informasjonen som har kommet fra Slottet, og har en god følelse på at dette blir et fint arrangement av og med venner hvor vi sammen skal feire en god og nær venn.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen sier til VG at utgiftene i forbindelse med festen dekkes av Slottet, uavhengig av penger fra et eventuelt spleiselag.

- Det er god kongelige tradisjon å feire fødselsdager og jubileer. Så også denne gangen. Det som er annerledes denne gangen er at vi istedenfor to gallamiddager/fester på slottet, feirer med festival i telt under åpen himmel. Kostnadene til fødselsdager, jubileer og andre feiringer, dekkes på ordinært vis over Civillisten, sier Hagen.

LES BREVENE I TIRSDAGENS PAPIRAVIS OG PÅ VG+

Mer om

  1. Kongehuset

Flere artikler

  1. Kronprinsparet skal ha nachspiel på låven

  2. Kronprinsen ankom bursdagsfesten i fallskjerm

  3. Slottet røper detaljer om bursdagsfeiringen

  4. Mette-Marit gir Haakon «samme» bursdagsgave som i 2003

  5. Skaugum-festen i dag: Hardrock, rap og thaimat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder