KLIMAPROSENT: Miljøpartiet De Grønne vil innføre en klimaprosent, etter mønster av bistandsprosenten. Det meste av pengene skal hentes fra oljefondet. Partiets stortingsrepresentant Rasmus Hansson (t.h) lanserte målsettingen i sin tale til partiets landsmøte fredag. Harald Nissen (t.v.) og Hanna E. Marcussen (i midten) Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Vil bruke 30 milliarder i året på klima

De Grønne foreslår å øremerke en prosent av brutto nasjonalinntekt

Miljøpartiet De Grønne vil innføre en klimaprosent, etter mønster av bistandsprosenten. Det meste av pengene skal hentes fra oljefondet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Partiets stortingsrepresentant Rasmus Hansson lanserte målsettingen i sin tale til partiets landsmøte fredag.

Forslaget innebærer at 1 prosent av brutto nasjonalinntekt, tilsvarende 30 milliarder kroner hvert år, skal brukes på klimatiltak i utviklingsland.

Mesteparten av pengene skal overføres til FNs nyopprettede klimafond. Forslaget går ut på at satsingen på regnskogvern og andre klimatiltak over statsbudsjettet opprettholdes, mens 25 milliarder kroner skal overføres fra Statens pensjonsfond utland, også kjent som oljefondet.

- Dette er en investering i det bærekraftige og fornybare markedet som kommer i framtiden, sa Hansson.

Han varslet også at partiet vil foreslå et klimabudsjett for den framtidige norske oljevirksomheten. Slik vil partiet få regjeringen til å synliggjøre hvor store utslipp virksomheten vil medføre.

- Kommet for å bli

Hansson benyttet anledningen til å framheve hva han mener partiet har fått til i det første halvåret på Stortinget. Han viste til hva han har fått andre partier med på, blant annet forslaget om å trekke oljefondet ut av kullindustrien og å stanse letingen etter mer olje og gass.

- Vi er kommet inn i norsk politikk for å bli, vi skal forandre norsk politikk og vi skal forandre Norge, konkluderer han.

Samtidig erkjente han at partiet fortsatt er lite og har mye å lære og varslet at partiet vil prioritere kjernesakene knallhardt.

Partibygging

Helgens landsmøte skal bygge partiet foran neste års kommunevalg. Ambisjonen er å stille lister i over 300 kommuner.

- Vi skal gjennom det største partibyggingsprosjektet i dette partiet så langt, understreket den ene av partiets to talspersoner, Hanna Marcussen i sin åpningstale.

Landsmøtet skal også ta beslutninger som avgjør om Marcussen skal kunne bli med videre i partiledelsen. Hun har nemlig vært en talsperson i seks år, og har dermed nådd maksgrensen. Hvis forslaget om å avvikle seksårsregelen faller, kan det bety at Marcussen ikke kan gjenvelges.

Om det derimot blir en regelendring, ligger det an til en duell mellom Marcussen og den tidligere SV-politikeren fra Trondheim, Hilde Opoku, i søndagens ledervalg. Hansson vil etter alt å dømme også velges som talsperson.

Et forslag om å endre den todelte lederstrukturen ligger ikke an til å få gjennomslag i denne omgang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder