Norsk miljøpris til canadisk inuitt

Canadiske Sheila Watt-Cloutier får Rachel Carson-prisen 2007. 54-åringen er også nominert til Nobels fredspris for arbeidet med å vise verden hvordan klimaendringene truer inuittenes levesett.

FIKK MILJØPRIS: Sheila Watt-Cloutier. Foto: Scanpix

Sheila Watt-Cloutier kjemper for inuittenes rett til å ha det kaldt. Smeltende, tynn is truer livsgrunnlaget deres, som er fangst av isbjørn og sel. Hun mener det er en menneskerett å kunne leve på tradisjonelt vis.

- Sheila har talt i FN og i den amerikanske menneskerettighetskommisjonen for å vise at andres livsstil og klimagassutslipp frarøver hennes folk disse rettighetene, sier Kari Helliesen, styreleder for Rachel Carson-prisen.

Miljøprisen har blitt delt ut annethvert år siden 1991, og går til kvinner som gjør en innsats for å bevare livsmiljø. I år er det meteorolog Siri Kalvig som står for overrekkelsen, som finner sted i bystyresalen i Stavanger onsdag kveld.

Prisutdelingen er lagt til samme uke som Verdens miljøverndag, som i år markeres i Tromsø under mottoet «Melting Ice - A Hot Topic». Sheila Watt-Cloutier holder foredrag i Stavanger torsdag, med samme tema.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder