INNESNØDD: Snøen driver tett mellom bilene og vogntogene som har blitt stående maktesløse i snøstormen. Foto: Sondre Aanonsen

- Begynner å bli kritisk for bilistene

(VG Nett) Situasjonen for de innesperrede bilistene begynner nå å oppleves som kritisk. Det opplyser politiet.

  • Christine Jensen
  • Tone Libråten
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Et ukjent antall kjøretøy sitter fast i snøkaoset på E18 mellom Statoil ved Grimstad og Sørlandsparken i Kristiansand. I formiddag var det ifølge Røde Kors flere hundre biler og opp mot 1.000 personer som var rammet av uværet. Flere av bilistene har sittet innesnødd i nesten 20 timer.Nå opplyser politiet at det fortsatt er 200 personer som sitter innesnødd på strekningen E18 mellom Kristiansand og Lillesand.

LES MER:- Jeg har stått fast i 10 timer

Politiet i Agder har ikke den totale oversikten over kaoset, og understreker overfor VG Nett at situasjonen har gått fra ubehagelig til tilnærmet kritisk. Det er uklart hvor mange timer billister og passasjerer må bli sittende i snøstormen.

- Det har ennå ikke vært fare for liv og helse, men mange av de rammede opplever nå situasjonen som kritisk, sier Magnus Andreassen, politiinspektør i Agder politidistrikt, til VG Nett.

Politiet: - Aldri opplevde liknende

En person med diabetes har blitt hjulpet ut av kriseområdet, og ambulanser står klare for å ta seg av andre som eventuelt trenger slik hjelp.

- Politiet er trent for nødsituasjoner, men vi har aldri opplevd noe tilsvarende som dette før, sier Andreassen.

Det er store snømengder og kraftig vind det siste døgnet som skaper kaoset på strekningen mellom Kristiansand og Grimstad.
Det er innført formelt kjøreforbud på veien, og politiet jobber på spreng med å få evakuert biler og folk fra veien, en jobb som er svært vanskelige i den drivende tette snøen.

SE LESERNES BILDER FRA SNØKAOSET HER!

HAR DU BILDER ELLER VIDEO FRA UVÆRET:

Send dem inn til oss!

Redningsmannskapene arbeider nå med å åpne et kjørefelt for bergingsbiler og hjelpemateriell. Snøscootere er på vei inn i kriseområdet med tepper, mat og bensin.

- Jeg vet ikke hvor mye bensin som til nå er kjørt inn i området. Det begynner å bli kaldt i en del av bilene, forklarer Andreassen.

Politiet understreker at bilistene ikke kan bruke kjørefeltet som blir åpnet, og de blir bedt om å forholde seg til anvisninger som blir gitt fra hjelpemannskapene eller via radio.

DISKUTER:

Sivilforsvaret og Røde Kors bistår politiet.

- Vi kjører inn mat og ulltepper til de som står fast, sier leder for Røde Kors' hjelpekorps i Kristiansand, Martin Hauge, til VG Nett.

15 personer fra Kristiansand Røde Kors og 10 personer fra Sogndalen Røde Kors har vært i full sving siden 04.30 torsdag morgen.

Det første de gjorde var å evakuere en turistbuss ved Travparken parkeringsplass. Nå er det om å gjøre å hjelpe bilistene som har stått stille i timevis. Men det er til tider problematisk å komme seg frem til dem.

Røde Kors bruker derfor snøscootere for å komme seg frem.

KAOS: Snøen laver ned i enorme mengder. Foto: VG Nett-lesernes bilder

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder