Men tar ikke skylda for husbrannen

PÅSATT? Et gammelt, ubebodd hus brant natt til fredag ned til grunnen. Foto: Varden/Kjell Aulie

Hus overtent - Rånerne gir seg

(VG Nett) Rånerne som har herjet i Notodden sentrum den siste uken avslutter aksjonene etter at et hus ble overtent og brant ned natt til fredag.

  • Inga Semmingsen

Artikkelen er over 12 år gammel

Siden mandag har rånere herjet i Notodden sentrum i protest mot at politiet har stengt Storgata. Biltrafikken som politiet og flere beboere ser på som ukultur blir av rånerne selv opphøyd som en viktig lokalkultur.

Natt til fredag toppet det seg i Notodden, da et ubebodd, gammelt hus brant ned til grunnen. Selv om politiet så langt står uten mistenkte er det få som tror at det er en naturlig årsak bak brannen. Spesielt etter opptøyene som har herjet i Notodden de siste dagene, skriver Vardens nettutgave.

- Alle aksjoner innstilles med øyeblikkelig virkning og jeg vil be alle sympatisører som har tenkt seg til Notodden i helgen om å bli hjemme, sier rånertalsmann Espen Kittilsen.

Flere branner

Det gamle huset var ikke det enste som sto i fyr og flamme natt til fredag.

- Det ble meldt om to branner i søppelcontainere i natt. Politiet kom også over en haug bildekk som var dynket i tennvæske, men de var ikke antent. Der fikk vi nok avverget en brann, sier operasjonsleder ved Telemark politidistrikt Terje Edvardsen til VG Nett.

Politiet ser ikke bort fra at disse to brannene og nestenbrannen har skjedd i sammenheng med råneropptøyene, men husbrannen har de så langt ingen grunn til å skylde på dem for.

- Selv om det har vært noen få branner, har dette vært en relativt rolig natt. Vi har ingen grunn til å tro at rånerne står bak husbrannen, sier Edvardsen.

- Er brannen påtent?

- Det har vi grunn til å tro, da det elektriske systemet var koblet ut. Men så langt har vi ingen mistenkte, sier Edvardsen.

Nekter skyld

Rånernes talsmann, Espen Kittilsen, mener at det ikke er rånerne som står bak de påsatte brannene. Han legger vekt på at de ikke vil ha skylda for dette. Det var da husbrannen brøt ut at han syns det ble for mye.

- Ved den første brannen hadde vi samling på Tuvensenteret og da alarmen gikk i Heddal var vi i næringsparken. Det er jeg som får skylda for alt sammen. Jeg ser ingen annen utvei enn at vi må innstille alle aksjoner, sier han.

Nå føler han at de ikke får fremmet sin sak.

Stengingen av Storgate i Notodden sentrum har vakt mye sympati fra rånere rundt om i Norge og andre steder i verden. I helgen var det ventet storinnrykk med bilinterreserte sympatisører fra blant annet Sverige.

Tyst på synderne

Den lokale Kristelig Folkeparti-politikeren Tor André Ljosland oppfordrer alle som vet noe om brannene om å tyste på gjerningsmennene.

Rånernes egen sjef støtter forslaget. Han forteller også at en
rekke personer både i og utenfor rånermiljøet har fått tekstmeldinger om branner før brannvesenet eller politiet er varslet.

Les også

Mer om

  1. Trafikk

Flere artikler

  1. - Flere kan bli pågrepet

  2. Politiet stoppet nytt rånerbråk

  3. Rånere satte Notodden i flammer

  4. Jernring skal stoppe rånerne

  5. Tre arrestert etter Notodden-branner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder