Ekstremværet gir rotte-vinter

INNENRIKS

Rotter, mus og kakerlakker invaderer norske hus og hytter. Årsaken er den milde vinteren.

Publisert: Oppdatert: 10.01.07 08:51

Av MARTHE EID og LINE MØLLER (foto)

- Det er vanvittig mye rotter nå, sier Trond Dyrli hos Oslo Skadedyrkontroll AS. Han har jobbet i bransjen i 14 år, og opplever stor pågang fra huseiere som har fått ubudne gjester.

På grunn av den milde vinteren formerer rottene seg i mye større grad enn normalt. Dette fordi de har større tilgang på mat enn normalt på denne årstiden. Og enda verre kan det bli. Hvis kulda setter inn vil de trekke innendørs til hus og industribygg. Og de trenger ikke mye plass for å komme inn: en rotte trenger bare 17 mm åpning, mens mus kommer seg inn på rundt 6 mm.

Stor skade

Rotter kan gjøre stor skade i hus og leiligheter. Dyrli viser til flere eksempler på branner som har startet fordi rotter har gnagd av strømledninger.

- Rotter er sosiale, finner du en så har du gjerne flere, sier han.

- Rottene kan bringe med seg diaréfremkallende bakterier fordi de lever i skitne miljøer, men de helsemessige farene er ikke veldig store, sier Arnulf Soleng. Han er forsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

- Hva skal man gjøre hvis man finner rotter?

- Jeg vil anbefale vanlige klappfeller. Da slipper man farene for at barn og kjæledyr får i seg rottegiften.

Han påpeker også at dersom man bruker gift, dør gjerne rottene i vegger og tak. Da vil man slite med lukt i etterkant.

- Det viktigste er uansett å sikre hus og leiligheter mot skadedyr i forkant, avslutter Soleng.

Mus på sørlandet

Og nå får også hyttefolket merke følgene av den milde vinteren. Hyttefolk og fastboende i Setesdalsheiene er invadert av mus, skriver NRK Sørlandet. Den lokale butikken forteller at de har solgt hundrevis av musefeller og gift de seneste ukene.