ENIG: Nestleder i Bellona, Marius Holm, mener at avgifter aldri vil løse miljøproblemene. Foto: Scanpix

Nordmenn vil redde klimaet med livsførsel - ikke penger

(VG Nett) Tre av fire nordmenn vil hjelpe til i klimakampen ved å endre livsførsel, men få er villige til å betale.

Inga Semmingsen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det viser en undersøkelse om nordmenns vilje til å motvirke klimaendringene, gjort av forsikringsselskapet TrygVesta.

Av de 1.005 nordmennene som ble spurt var 50 prosent enige eller delvis enige i at de i hovedsak ville benytte kollektiv transport. Hele 45 prosent ville endre spise og drikkevaner og 48 prosent var villige til å redusere innkjøp.

LES OGSÅ:«Miljø-Hitlers» klimaplan

Det vi derimot ikke er så villige til er å måtte betale høyere skatter og avgifter. Kun 30 prosent sa seg enig eller delvis enig i dette, mens 45 prosent var klart motstandere.

- Dette viser at avgifter er upopulært, og kan være med på å gjøre miljøpolitikk upopulært, sier Marius Holm, nestleder i Bellona til VG Nett.

LES KLIMABLOGGEN HER!

- Må finne bedre alternativer

Holm sier at dette er en god indikator på hva slags klimapolitikk regjeringen burde satse på.

- Det må være lønnsomt å velge miljøvennlige løsninger. Det skal være lettere, bedre og billigere å ta toget til jobb enn å ta bilen. Da vil folk velge det alternativet, sier han.

Han tror avgifter aldri vil være løsningen på den store klimaproblematikken.

- Selv om vi setter opp bensinprisene vil det fortsatt være det beste alternativet. Den dagen man kan få tak i en like bra elbil vil det vinne. Dette må politikerne sørge for, sier han.

Kartlegger kundene

TrygVesta er en av de 23 bedriftene som deltar i regjeringens prosjekt Klimaløftet, og utførte undersøkelsen for å finne ut hvilke tilbud de skulle gi til sine kunder.

- Istedenfor å få gratis leiebil har vi gitt kundene mulighet til å velge å få gratis busskort til hele familien. Dette er et helt nytt tiltak, så vi vet ikke om kundene vil benytte seg av det. Likevel syns vi det er viktig å ha et slikt alternativ, sier Karsten Kristiansen, skadedirektør i TrygVesta til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder