De kosovoalbanske representantene Hashim Thaci og Fatmir Sejdu (til venstre) og de serbiske representantene, statsminister Vojislav Kostunica og Boris Tadic (høyre bilde). Foto: Reuters

- Sikkerhetsrådet må avgjøre Kosovos status

Kosovos framtidige status må behandles i FNs sikkerhetsråd, fremholder Serbias statsminister Vojislav Kostunica. Samtidig truer Serbia med full blokade av Kosovo.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- For Serbia er det kun akseptabelt med en løsning innen Sikkerhetsrådet, sa Kostunica tirsdag.

Det albanske flertallet i Kosovo har varslet at det vil erklære den serbiske provinsen for uavhengig hvis det ikke er mulig å forhandle fram en løsning med serberne.

Serbia mener imidlertid at Kosovos status ikke kan avgjøres med en ensidig erklæring fra kosovoalbanerne og vestlige støttespillere. Både USA og flere EU-land går inn for at Kosovo løsrives fra Serbia.

Serbia truer med blokade

Serbia vil gjøre alt bortsett fra å sende stridsvogner til Kosovo for å svare på en kosovoalbansk uavhengighetserklæring, sier en anonym serbisk regjeringsrepresentant i Beograd til nyhetsbyrået AP.

Utspillet kom samtidig som forsøkene på å få til et kompromiss i forhandlingene om Kosovos status virket fullstendig fastlåst.
Blant tiltakene han sier Serbia vil gjennomføre, er en fullstendig blokade av Kosovo når det gjelder økonomi og reising. Blokaden vil omfatte stopp i strømleveranser og forbud mot at albanere og deres varer får krysse grensen fra Serbia.

Oppheve frist

Den serbiske siden fortsetter presset for å få opphevet fristen 10. desember for forhandlingene om Kosovos status.
Serbia håper Russland skal klare å tvinge USA og EU til å oppheve fristen som FNs generalsekretær har gitt den såkalte troikaen, USA, EU og Russland, for å innlevere en ny rapport om statusforhandlingene.
Forhandlingene fortsatte tirsdag i Baden i Østerrike i et forsøk på å komme fram til et eller annet kompromiss som kan hindre en full krise.

- Vi vil insistere på å fortsette forhandlingene etter 10. desember. Men vi trenger gode og sterke argumenter for å gjøre det, sa den russiske hovedforhandleren Aleksandr Botsan-Khartsjenko.

Fastfrosne konflikter

Kosovoalbanske representanter sa derimot at samtalene var fullstendig fastlåste og ikke hadde frambrakt noe nytt.
- Beograd fortsetter å tilby en oppskrift for fastfrosne konflikter og halve løsninger som ikke fører oss noe sted, sa talsmannen Skender Hyseni.
- Jeg er overbevist om at det ikke vil skje noe oppsiktsvekkende. Beograd nekter å forholde seg til at Kosovo i realiteten er et uavhengig land, tilføyde han.
Hashim Thaci, sannsynligvis Kosovos påtroppende regjeringssjef, sa i Baden at forhandlingssituasjonen er «meget vanskelig», men avviste at uavhengighet vil kaste regionen inn i en ny krisesituasjon.
- Ingen flere kriger, ingen flere drap, ikke mer vold i regionen - det forplikter vi oss til, sa Thaci.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder