KONTRAST-NORGE: I Vågen feirer Victoria Charlsen bursdag på stranda. I Lier står parkeringsplasser under vann. Foto: Roy Charlsen/Pål Andersen

Våteste juni på 124 år i sør - 26 grader og sol i nord

(VG Nett) Mens det på sørøstlandet er 250 prosent mer nedbør enn vanlig, koser nordlendingene seg med late solskinnsdager.

Andreas Fosse
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Det er kjempeflott vær i nord, og store nedbørsmengder på sørøstlandet.

Slik lyder vakthavende meteorolog ved Storm Weather Center, Roar Teigens oppsummering av Norges-været for øyeblikket.

- Søringer: Kom nordover!

Og slik været er nå, ser det ut til å holde seg ut uka. Nedbørsmengdene vil minke noe på Østlandet og Sørlandet, men fortsatt vil det bli overskyet og kun noen få gløtt av sol. I Nord-Trøndelag og Nord-Norge, spesielt Nordland, vil sola skinne fra blå himmel.

Send inn dine sommerbilder, både fra sol i nord og nedbør i sør! (NB! Husk å sende med stedsnavn og evt navn på personer på bildet!)

- Her er det knallvarmt. Jeg oppfordrer sørlendinger å ta turen nordover for å nyte godværet, sier varabrannsjef Roy Charlsen i Vågan til VG Nett.

- Nå må vi holde øye på at det ikke blir noen skogbranner og sånn her opp, sier den strålende glade nordlendingen.

VG Diskusjon: «Nordnorsk supersommer?»!

Ute ved sjøen leker unger i strandkanten, og badetemperaturen er heller ikke så aller verst. Det ligger på en 18-19 grader.

Kontrast Sør-Norge

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satt i dag i krisemøter på grunn av de store vannmengdene på Østlandet. Det er sendt ut nytt varsel om flom for perioden 4.-6. juli.

VG TV:Flomrammede i Krogstadselva: - Må bare vente til det er over

NVE melder at flommen i de fleste mindre og mellomstore vassdrag har nådd, eller er i ferd med å nå, sitt høydepunkt, men at vannstanden fortsatt vil stige i de store innsjøene.

LES OGSÅ:Rollag sentrum isolert av flom

Opp mot 50-årsflom

Hallingdalsvassdraget oppstrøms og nedstrøms Krøderen, Drammenselva fra Tyrifjorden til Drammen og Numedalslågen er mest utsatt for flom. Her kan vannmassene komme opp mot 50-årsflom.

FLYKTER: Olaug Møkkegjerd (47) valgte å evakuere huset sitt i Krokstadelva nord for Drammen i går kveld. Foto: Espen Braata

Østlandet og områdene rundt Oslo har hatt 200-250 prosent av den normale nedbørmengden for juni, opplyser seksjonsleder for Klimainformasjon ved Meteorologiske institutt, Knut Iden, til NTB.

Sent i går kveld ble tre familier evakuert ved Flå nord i Buskerud på grunn av at det hadde gått flere mindre jordras i området.

BILDER:Se vannets herjinger

- Det er ganske skummelt i Flå-området. Men stedet er under god kontroll fra både brannvesen, veivesen og politi, sa operasjonsleder Thov Torsrud i Nordre Buskerud politidistrikt til VG Nett onsdag morgen.

Bergensbanen ble stengt etter et ras i samme område, og det er foreløpig uklart når banen blir ryddet igjen. Foreløpig har tre persontog blitt berørt onsdag, skriver NTB.

På Vegli i Numedalen er det målt 70,4 millimeter nedbør det siste døgnet.

Liten endring framover

Mens det fra Nordland og nordover stort sett er temperaturer på over 20 grader, har kvikksølvet problemer med å nå 20-tallet i den sørlige delen av landet.

SJEKK VÆRET DER DU ER HER!

- I Nordland ser godværet ut til å holde seg, og i starten av neste uke, men noen steder nordover kan det bli noen få regnbyger. Langs østkysten av Finnmark er det fare for litt tåke, sier Roar Teigen til VG Nett.

Det er et høytrykk over Barentshavet som skaper godværet i nord. Mens et lavtrykk øst for Sør-Norge skaper regnværsfronter Østafjells. Dette gjør igjen at det ikke er så mye nedbør på Vestlandet, men det er heller ikke så mye sol å vise til der.

PS: VG Nett forbeholder seg retten til å benytte uværs- og solbilder som kommer inn fra leserne vederlagsfritt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder