GAMMEL KATT: Katten Tom er født i 1977. Eier Bjørn Kristoffersen på Vinterbro viser stolt fram sin gode venn. Han elsker å bli støvsugd og mates med intrefilet og kyllingbryst. Foto: Per Opsahl

Veterankatten Tom (30) holder fortsatt koken

VINTERBRO (VG Nett) Det som må være Norges eldste katt nyter alderdommen med spesialmeny og ekstra godt stell. Tom (30) elsker å bli støvsugd!

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Tom ble kastrert 1. april 1978 og er med andre ord født i 1977. Dermed har han rundet 30 år, noe som er en oppsiktsvekkende høy alder for en katt.

- Jeg har ikke hørt om noen som er eldre enn det i Norge, så det er riktig å anta at det er den eldste levende katten i Norge, sier Bjarne O. Braastad til VG Nett. Han er professor i etologi ved UNB i Ås og har god greie på katter.

LES OGSÅ:VG Nett møtte katten Tom da han ble 28 år!

Nærmere 150 år gammel

VG skrev om Tom for to år siden, og til tross for enormt med tilbakemeldinger var det ingen som kunne vise til en eldre katt her til lands. 30-årsjubilanten har nådd en fantastisk alder, og fortsatt lever han det gode liv i landlige omgivelser en halvtimes kjøretur fra Oslo.

- Det er nesten umulig å sammenligne det med en menneskealder fordi tabellene går bare til drøyt 20 år - men han må være oppe i noe tilsvarende 140-150 år, forklarer Braastad.

Tom ble hentet til Vinterbro på begynnelsen av 90-tallet. Da hadde han levd sine første år som «innekatt» i Oslo, men Bjørn Kristoffersen hadde behov for en musefanger og fikk med seg den da allerede godt voksne pusen.

- Jeg tenkte kanskje han ville leve 4-5 år, men han har holdt ut mye lenger, gliser Kristoffersen og klør bestekompisen bak øret.

Den firbente veteranen har en meget sterk posisjon i huset og får spesialbehandling på sine eldre dager.

- Det er viktig at han får variert kost og det går i kyllingbryst, indrefilet og sei. Dessuten har vi alltid gitt ham H-melk og fløte. Det at katter ikke skal ha melk er bare tull, sier Kristoffersen.

- Flinke eiere

Bodil Eikeset er leder i Norsk Huskattforening, og hun er mektig imponert over Toms alder.

- Det går på gener, og så har han vært heldig. Ikke minst må han ha flinke eiere som har gitt ham godt stell og riktig mat. Jeg leste nylig at en katt som er 15 år har en alder som tilsvarer 82 år for oss mennesker. Men det er ikke bare å gange opp fordi beregningen av alderen er mer komplisert, sier Eikeset til VG Nett.

Tom var skral i vinter, men fikk tilbake livsgnisten etter en antibiotikakur. Nå går dagene med til mye hvile og spesialoppvarting fra Kristoffersen og hans samboer. Men nettene nyter han fortsatt stort sett ute i det fri.

- Vi tar ett år av gangen og det har vi gjort lenge. Det er klart jeg merker at han er eldre nå. Han hører dårlig og er litt tynn og pjuskete, sier matfar.

Elsker å bli støvsugd

Hovedpersonen selv er smålei alt oppstyret og legger seg på sin faste plass på teppet ved siden av sofaen. Da er det tid for en litt spesiell seanse som Tom liker svært godt i motsetning til brorparten av sine artsfrender - han blir støvsugd...

- Er det rart jeg er glad i han karen der, knegger Bjørn Kristoffersen mens han ser på at samboeren Bente støvsuger katten som også har kallenavnet «Gutten».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder