Får ikke felle omstridt ulveflokk

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum reagerer sterkt på at Slettås-flokken ikke kan felles. – Tenk om det hadde vært en schæferhund-flokk som løp rundt i et boligfelt i Oslo, sier han.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Trysil kommune ville skadefelle ulvene i Slettås-flokken fordi de skal ha oppholdt seg i området over lengre tid og vært lite sky.

Ulvenes atferd vurderes likevel hverken som unormal eller som en trussel mot mennesker av Miljødirektoratet, selv om dyrene i perioder har beveget seg ved gårdstun og i bebygde strøk.

Les mer: Trysil kommune har søkt om å få felle hele denne ulveflokken

– Vi forstår at aktivitet og spor i nærheten av bebyggelse kan bidra til frykt for ulven, og at det kan oppleves som en belastning. Vi vurderer imidlertid ikke at disse ulvene utgjør en konkret risiko for skade på mennesker, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet i en pressemelding.

mt

Trysil kommune mener ulvene viser liten skyhet, gjentatte ganger har beveget seg på gårdstun og inntil tett bebyggelse og har benyttet veier og skiløyper for å ta seg frem.

Les også: Ulv fra omstridt flokk var inne på gårdstun i Hedmark

Miljødirektoratet skriver på sin side at deres data viser at ulvene stort sett oppholder seg i skog men at de tidvis kan bevege seg nært, eller gjennom, gårdstun og annen bebyggelse.

– De fleste tilfellene hvor ulvene har opptrådt nær bebyggelse har skjedd på sent kveld, natt eller tidlig morgen. Ulvenes nærvær oppdages derfor normalt i ettertid ved sporobservasjoner, og synsobservasjoner av ulvene er langt mer sjelden, står det i pressemeldingen.

Så du? Erna fikk ulvetyn i Stortinget

– Trekker ned mot bebyggelsen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er langt ifra overrasket over at Miljødirektoratet sier nei til felling av ulveflokken. Han mener likevel avgjørelsen er feil.

– Det er et nederlag for folkestyret. Stortinget har sagt at man ønsker å redusere konfliktnivået. Slettås-flokken en av dem som ble vedtatt tatt ut av rovviltnemnda, men det ble stoppet av regjeringen. Da er det miljøbyråkratiet som sitter med makta, og ikke de folkevalgte, sier VG til Vedum.

REAGERER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke overrasket over at Slettås-flokken ikke kan skytes. Han reagerer likevel på det han mener er byråkratiets overprøving av folkevalgte organer. Foto: Ole Martin Wold NTB scanpix

– Ifølge direktoratet utgjør ikke disse ulvene noen trussel for mennesker?

– Flokken har over mange år vært veldig nærgående. Det er slitsomt for lokalbefolkningen, og det begrenser enkeltindividets frihet. Tenk om det hadde vært en schæferhund-flokk som løp rundt i et boligfelt i Oslo. Folk hadde ikke likt det.

– Det løper jo ikke ulveflokker rundt i boligfelt?

– Nei, men i nærheten av boligfelt. Og direktoratet bekrefter jo at Slettås-flokken er nærgående.

– De sier at ulven for det meste er inne i skogen?

– Utover våren trekker den enda mer ned mot bebyggelsen fordi elgen trekker enda mer ned mot bebyggelsen.

– Ingen vits med radiomerking

Trygve Slagsvold Vedum mener det har vært totalt unødvendig å radiomerke ulv, slik regjeringen bestemte seg for i januar.

– Jeg visste svaret i forkant. At det igjen var en operasjon fra Vidar Helgesen bare for å late som at de gjør noe for å kunne kjøpe seg tid, sier han.

– Så man kunne droppet den radiomerkingen?

– Ja, det var aldri noen plan om å skyte ulv i det hele tatt. Sånt spillfekteri skaper bare mer forakt, mener Vedum.

– Disse ulvene skulle vært tatt ut siden alle folkevalgte organer har ment det. Det er bare byråkratiet som ikke har ment det.

– Kanskje fagfolkene vet best?

– I Norge har vi valgt demokrati som styringsform, og Senterpartiet mener det er en god idé. Så får man heller kaste ut politikerne hvis man er misfornøyd med dem, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder