Hard asylkamp på Ap-landsmøtet: Kommer med felles krav om mindre midlertidighet for asylbarna

Flere sentrale fylkeslag jobber på spreng for å få Ap-ledelsen til å snu på midlertidighet og internflukt for asylbarna.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Helge Mikalsen (foto)

Artikkelen er over tre år gammel

– Dette landsmøtet må stanse den uverdige behandlingen av mindreårige asylsøkere. Og vi må gjøre det nå, sier Ap-veteran Martin Kolberg på Aps landsmøte i dag, til stor applaus.

Men landsmøtet er langt fra enig i hvordan dette skal gjøres.

Flere sentrale fylkeslag har i dag imidlertid blitt forent om å stille følgende krav til Ap-ledelsen: At rimelighetsvilkåret gjeninnføres.

Det vil bety færre midlertidige tillatelser og at flere enslige mindreårige får opphold.

– Vi har i dag samlet oss om et felles forslag som innebærer at rimelighetsvilkåret gjeninnføres, bekrefter Roger Valhammer, leder i Arbeiderpartiet i Bergen, overfor VG.

– Rogaland jobber for å stanse bruk av midlertidighet, understreker Torstein Tvedt Solberg i Rogaland Ap.

Les også: Støre til motangrep på tåkefyrste-bråket

Krisen i mottak for enslige mindreårige er en av sakene hvor partiledelsen i Ap møter motstand fra grasrota. Ap-ledelsen har sagt klart nei til å snu på rimelighetsvilkåret, men Valhammer tror de skal klare å få det gjennom landsmøtet.

– Vi har nå fått pratet med nesten alle fylkene. Vi opplever stor støtte i alle de delegasjonene, og vi opplever med andre ord stor støtte i salen, sier Valhammer til VG.

Dette er rimelighetsvilkåret

Enkelt forklart: Rimelighetsvilkåret gjorde at de fleste enslige mindreårige ikke ble sendt til internflukt i hjemlandet, men heller fikk opphold i Norge, fordi internflukt ble sett på som «urimelig».

Det var Ap som sammen med Sp og regjeringen fjernet dette vilkåret i fjor høst. Siden har antallet enslige mindreårige som har fått midlertidige tillatelser skutt i været, og det sitter i dag 334 asylbarn i norske mottak som må ut så snart de fyller 18 år.

Bakgrunn: Barneombudet sterkt bekymret for enslige mindreårige i mottak

UDI har sett en forverring i tilstanden til asylbarna på mottakene, og melder om selvskading, uro, sosial isolasjon og angst.

Dette er bakteppet for asyl-konflikten som nå utspiller seg før Ap-landsmøtet.

Før landsmøtet har Ap i både Troms, Bergen og Oslo stilt krav til at rimelighet og sårbarhet må inn i partiprogrammet.

Oppland Arbeiderparti og Aust-Agder har på sine årsmøter vedtatt at rimelighetsvilkåret må gjeninnføres. Det har også Gratangen Arbeiderparti sendt inn forslag om til partiprogrammet. Rogaland Ap står også bak kravet om å gjeninnføre rimelighetskravet.

Kolberg: – Kan ikke gå herfra uten å løse dette

Ap har innrømmet at de har et ansvar for situasjonen for enslige mindreårige i norske mottak nå, men ledelsen har stått knallhardt på at det ikke er aktuelt å snu og gjeninnføre rimelighetsvilkåret.

De vil heller se på hvordan regelverket praktiseres.

Arbeiderpartiet i Bergen mener det ikke er nok.

UTFORDRES: Ap-landsmøtet starter i dag, med en gryende diskusjon om Aps linje i asylpolitikken. Her er Aps ledergruppe, ved partileder Jonas Gahr Støre, nestleder Hadia Tajik, nestleder Trond Giske og partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Helge Mikalsen VG

Martin Kolberg sier han stiller seg bak et asyl-opprør, og understreker at dette er noe partiet må ta tak i. Men han er ikke sikker på om en lovendring og rimelighetskravet er løsningen.

– Vi kan ikke gå herfra uten å løse dette, sier Kolberg til VG, og påpeker at redaksjonskomiteen på finne en form som kan stoppe «den uverdige behandlingen» asylbarna.

– AUF er enig i at vi skal ha en streng og rettferdig asylpolitikk, og det er ingen som er i tvil om at dagens politikk er streng. Men er den rettferdig, spurte AUF-leder Mani Hussaini på dagens landsmøte, og pekte blant annet på økningen i midlertidighet.

Les også: UDI foreslo oppmykning for enslige mindreårige fra Afghanistan, fikk nei

Setningen «Et særskilt regelverk med sårbarhetskriterier for barn som får midlertidig opphold vil bli vurdert» er noe AUF, Oslo Arbeidersamfunn, Oslo Arbeiderparti, Fjell Arbeiderparti, Hordaland Arbeiderparti, Internasjonalt Forum, Troms Arbeiderparti, Grefsen Arbeiderpartilag og Arbeiderpartiet i Bergen har sendt inn til partiprogrammet.

Åtte av disse har i tillegg sendt inn denne setningen:

«Ved nådd 18 års alder skal det foretas en fornyet og inngående individuell vurdering av den enkeltes situasjon og behov for beskyttelse. Hensynet til rimelighet må inngå i beslutningsgrunnlaget».

Kilder til VG: Slik kan Støres regjering bli

Mer om

 1. Mindreårige asylsøkere
 2. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Hard asylkamp på Ap-landsmøtet: Kommer med felles krav om mindre midlertidighet for asylbarna

 2. Jonas advarte landsmøtet mot asylvedtak

 3. Ap i asyl-skvis før landsmøtet

 4. Dramatisk økning i 2017: Halvparten av asylbarna må ut når de fyller 18 år

 5. Ap vil foreslå asylendringer så snart Stortinget åpner

Fra andre aviser

 1. Har du ikke skjønt hvorfor alle snakker om «oktoberbarna»? Da bør du lese dette.

  Bergens Tidende
 2. Ap vil ha ny vurdering av asylbarn

  Bergens Tidende
 3. Ap fikk flertall for forslag om å vurdere asylsaker fra unge afghanere på nytt. Nederlag for Listhaug og Regjeringen

  Fædrelandsvennen
 4. Sp-nestleder om asylforliket: – Ingen skam å snu

  Aftenposten
 5. Ap fikk flertall for forslag om å vurdere asylsaker fra unge afghanere på nytt. Nederlag for Listhaug og Regjeringen.

  Aftenposten
 6. Har du ikke skjønt hvorfor alle snakker om «oktoberbarna»? Da bør du lese denne saken.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no