TROR IKKE PÅ TVANG: Stortingspolitiker Heidi Greni (Sp) tror ikke regjeringen tør å gjennomføre tvangssammenslåinger av frykt for tapt oppslutning. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Kommunereformen: Tror Frp-frykt for velgerflukt vil hindre tvang

Senterpartiet kan stjele protestvelgere fra Frp, mener Frank Aarebrot. Senterpartitopp tror ikke regjeringen våger å slå sammen kommuner med tvang.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg tror ingen regjering har så dårlige analytikere at de gjennomfører storstilte tvangssammenslåinger tre måneder før stortingsvalget. Det må være utrolig dårlig timing og strategi. Det ville vært en gavepakke for oss dersom de gjorde det, sier stortingsrepresentant Heidi Greni i Senterpartiet.

– Fire, fem tvangssammenslåinger i hvert fylke ville vært en skikkelig lissepasning, sier hun.

Fredag 1. juli er fristen for kommunene til å levere sine forslag for sammenslåinger til sine respektive fylkesmenn. Mange mener det må utstrakt bruk av tvang til for at kommunereformen skal bli vellykket. Greni tror regjeringen frykter økt oppslutning til Senterpartiet på grunn av kommunereformen.

Les også: Høyre-kommuner sier nei til sammenslåing

– Det tror jeg de gjør. Derfor tror jeg ikke de vil komme med trusler om tvangssammenslåing når saken går til Stortinget, sier hun.

Stortingsrepresentanten spår at landets fylkesmenn vil tegne et mørkt bilde for kommunene som ikke vil slå seg sammen.

– Men jeg tror det kommer til å bli lite ut av det. Regjeringen kommer til å si at dette har vært kjempevellykket, selv om reformen ender med et mageplask. Det er bare å gi vandrepokalen fra komiske Ali videre til Jan Tore Sanner, sier Greni.

Kan overta protestvelgerne

– Frp har sinte velgere. Mange er på jakt etter et parti som kan være uttrykk for deres sinne. Her er Senterpartiet og Frp konkurrenter. Hvis konklusjonen blir at man ikke følger folkeavstemningene kan de miste velgere til Sp, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

Les også: Laber oppslutning for kommuneavstemninger

Aarebrot, som er medlem av Arbeiderpartiet, er likevel mer usikker på om frykten for en Senterparti-oppsving vil føre til færre tvangssammenslåinger.

– Jeg tror effekten kommer ganske tidlig. Jeg er ikke så sikker på om den effekten vil vare helt frem til valget, sier professoren.

KAN MISTE VELGERE: Professor Frank Aarebrot mener Frp og partileder Siv Jensen kan miste protestvelgere til Senterpartiet som følge av kommunereformen. Foto: Helge Mikalsen VG

Kan bli problem for Frp

Frp har uttalt at det er folkeavstemninger som skal bli førende for hvordan kommunelandskapet blir seende ut. Samtidig er partiet blitt beskyldt for å være uklare i saken. Dersom regjeringen gjennomfører sammenslåinger med tvang, kan det bli et problem for partiet, mener professor Anders Todal Jenssen ved NTNU.

– Det er ikke vanlig «ja» eller «nei» stil over det Frp sier om reformen. De er tilhengere av bindende folkeavstemninger. Hvis de sitter i en regjering som overkjører disse kan det bli problematisk, sier Todal Jenssen.

VG Mener: For tidlig å gi opp kommunereformen, Erna

Han tror ikke det blir et problem for selve stortingsgruppen, men i lokallag i kommuner der tvangssammenslåinger kan bli aktuelt.

– Kan det svekke oppslutningen for Frp?

– Ja, det vil jeg tro. Høyrevelgerne vil ikke bli overrasket over en overkjøring, men for Frp-velgerne kan det bli problematisk dersom de kjenner partiprogrammet, sier Jenssen.

Mener Ap har nøkkelen

Professoren mener det er Arbeiderpartiet som sitter med mye av nøkkelen for hvor mange tvangssammenslåinger det vil bli.

– Regjeringen vil nok prøve å få dem med på laget. Da vil de bli mye modigere enn hvis de bare må støtte seg på Venstre og KrF.

Han viser til at lederen i Aps programkomite før stortingsvalget i 2013 gikk langt i å argumentere for bruk av tvang. Men at dette ikke ble vedtatt på landsmøtet.

Ordfører: – Et slags kommunelotto

– Det er mange i Ap som mener dette er en nødvendig reform og som er enige med Høyre. Men det er mulig at de ønsker å la Høyre betale hele den politiske prisen for reformen. På samme måte som at Ap måtte ta regningen for kommunereformen på 60-tallet.

Han mener også at Senterpartiet vil styrkes av tvangssammenslåinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder