- BORTSKJEMT: - Jeg har vært en bortskjemt drittunge fra vestkanten, sier Olaf Thommessen til VG. Foto: Scanpix

Ønsket ikke å flytte fra hverandre

BERGEN (VG) Olaf Thommessen (40) sier han og Vendela Kirsebom ikke ønsket å gå fra hverandre. Venstre-nestlederen tar nå et oppgjør med sin bakgrunn.

  • Gunn Kari Hegvik

Artikkelen er over 13 år gammel

- Jeg har vært en bortskjemt drittunge fra vestkanten, sier Olaf Thommessen til VG.

På Venstre-landsmøtet i Bergen kommenterer Thommessen for første gang livet etter at han og modellkona i månedsskiftet februar-mars i år flyttet fra hverandre.

- Vi har akkurat flyttet fra hverandre. Det er en situasjon jeg deler med halve Norges befolkning. Det er ikke noe særlig, sier Thommessen til VG.

Men han understreker:

- Vi er hverken separert eller skilt. Vi har flyttet fra hverandre. Det er ikke en situasjon noen ønsker. Ingen som gifter seg ønsker det skal ende i skilsmisse.

Sammen har paret døtrene Julia og Hannah på syv og ni år. Kirsebom og Thommessen giftet seg i 1996.

FØR BRUDDET: Olaf Thommessen og Vendela Kirsebom på Aschehougs hagefest i fjor sommer. Foto: Frode Hansen

Mytebygging

Nestlederen tar nå et kraftig oppgjør med mytebyggingen rundt sin egen person.

- Helt siden jeg kom inn i politikken, har jeg forholdt meg til to ting: Det ene er min familiebakgrunn med min mor og min kone, det andre er at jeg skal bli partileder. Dette vil jeg nå gjerne slippe. Alt jeg vil forholde meg til er at jeg er nestleder og at jeg skal inn i Oslo bystyre, sier Thommessen.

For et knapt år siden fikk han hjerneblødning. Sykdommen gjorde at han måtte ligge en måned på Ullevål sykehus, og to måneder for rehabilitering på Sunnaas sykehus. Det ga ham tid til å tenke på hvordan han ville være som politiker.

Mer kresen

- Jeg har vært en bortskjemt drittunge fra Oslo vest som ting har gått greit for, liksom. Men det har i ettertid slått meg at jeg personlig har mer glede av å være styreleder for organisasjonen New Page som hjelper vanskeligstilt ungdom, sier Thommessen.

- Er det en Olaf Thommessen før og etter sykdommen?

- Ja. Det ville vært merkelig om jeg ikke var preget av den. Jeg er blitt mye mer kresen på hva jeg skal bruke de neste 40 årene av mitt liv til. Jeg tenkte mye på om hadde jeg dødd, hadde det da vært verdt det å leve fram til nå?

- Var det det?

- Svaret er tja, sier Thommessen.

- Hvorfor det?

- Jeg har gjort mye, og har vært heldig som har fått Julia og Hanna. Men jeg tror jeg med fordel kunne ha vært mer bevisst tidligere, sier Thommessen.

Nå vil han vise hva han er god for ved å satse på fast plass i Oslo bystyre.

I november 2003 ville mange i Venstre kaste partileder Sponheim, og i stedet satse på Thommessen.

Da spurte Thommessen Sponheim direkte om han kunne regne med partilederens støtte om han stilte som lederkandidat, slik valgkomiteen ønsket. Sponheim ba da om betenkningstid. I romjulen samme år ringte Sponheim tilbake og sa nei. Thommessen vurderte det da som umulig å utfordre partilederen.

Tuppen og Lillemor

- Lederspørsmålet ble i praksis lagt dødt, sier Thommessen.

Men i påsken i år gjenoppsto debatten. I ukene før landsmøte sier Thommessen at han og Sponheim har kranglet som Tuppen og Lillemor.

På grunn av sykdommen, blir fortsatt Thommessen lettere sliten. Derfor reagerte mange da Venstre-leder Lars Sponheim sa til Dagens Næringsliv at Thommessens stayerevne i politikken var lav.

- Den kortsiktige stayerevnen er noe lavere. Men den langsiktige er det ikke noe i veien med. Det har det aldri vært heller, sier Thommessen.

- Hvordan reagerte du da Sponheim sa dette?

- Det er en ærlig sak å mene det, sier Thommessen.

- Mange har ment det var ufint sagt?

- Jeg ser at noen har sagt det ja.

Les også

Mer om

  1. Venstre (V)

Flere artikler

  1. Åpen strid i Venstre-ledelsen: Thommessen anklager Sponheim for uriktige anklager

  2. Thommessen fikk ingen unnskyldning

  3. Sponheim får stryk av fylkeslederne

  4. UNE-sjef refser Olaf Thommessen

  5. Thommessen vil ta et oppgjør med Sponheim

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder