TROLIG AVMAGRING: En 13 år gammel jente ble funnet død i en hytte på nyttårsaften.

TROLIG AVMAGRING: En 13 år gammel jente ble funnet død i en hytte på nyttårsaften. Foto: Harald Henden , VG

Valdres-dødsfallet: Fant uåpnede julegaver - politiet må avklare dødstidspunkt

GJØVIK (VG) Politiet undersøker om 13-åringen kan ha vært død i flere dager før moren ringte etter ambulanse.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Moren, som er i 40-årene, er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge etter at datteren ble funnet død på nyttårsaften i en hytte i Valdres. Helsepersonell som kom til stedet etter at moren ringte 113 reagerte på at 13-åringen var svært tynn.

Hun skal også ha vært kald og stiv, får VG opplyst. Etter nærmere undersøkelser ble det også klart at det var uåpnede julegaver i hytta, noe som gjør at politiet etterforsker om dødsfallet kan ha skjedd flere dager før moren slo alarm. Disse gavene var fra moren til datteren, ifølge VGs opplysninger.

– Dødsårsaken og dødstidspunktet er tema for oss, men det må vi komme tilbake til, sier politiadvokat Julie Dalsveen.

– Når ble 13-åringen sist sett i live?

– Det er et spørsmål vi ikke har svaret på nå, svarer Dalsveen.

Politiet: Jente (13) døde trolig av avmagring

Hun ønsker ikke å si noe om hva som møtte politiet på åstedet. Den foreløpige obduksjonsrapporten ble klar mandag, men Folkehelseinstituttet har ikke konkludert når det gjelder dødstidspunkt eller dødsårsak.

– Men dødsfallet har sannsynligvis sammenheng med avmagring, opplyser Dalsveen.

Bekjente av jenta har opplyst til VG at hun har slitt med spiseforstyrrelser i lengre tid. Politiet har bedt om informasjon om 13-åringens helsetilstand, men har foreløpig ikke fått svar fra de aktuelle etatene.

13-åringen bodde alene sammen med moren i Bærum, før de flyttet opp til familiehytta i Valdres i høstferien. Hun ble da tatt ut av skolen, og det ble sendt søknad om overføring til ny kommune. Deretter ble det sendt søknad om hjemmeundervisning.

Politiet sjekket hytta fra veien

26. november oppsøkte en tjenestemann fra Vestoppland politidistrikt hytta, hvor 13-åringen senere døde. Årsaken var at barnevernet i Bærum sendte bekymringsmelding til barnevernet i Valdres. Ifølge politiet fikk de beskjed om å sjekke om det var folk på hytta uten å gi seg til kjenne. Det ble derfor benyttet sivil politibil.

– Han kunne se fra veien at det ikke var noen til stede på hytta, sier politiadvokat Julie Dalsveen.

– Ringte politiet på døren?

– Nei, hele poenget var at vi ikke skulle gi oss til kjenne på noen måte. Det var derfor det ble reist opp med sivil bil.

– Hvor lenge var politiet i området?

– Slik jeg har forstått det, så har han reist forbi og konkludert med at det ikke var noen der. Det har ikke vært undersøkelser over tid der oppe. Han sjekket adressen som oppdraget gjaldt og rapporterte tilbake til barnevernet, forteller Dalsveen.

Les også: Hadde meldt flytting flere uker tidligere

Hun understreker at det ikke var opplysninger i bekymringsmeldingen som tilsa at politiet skulle undersøke forholdene på stedet grundigere.

Barnevernet i Valdres utformet en bekymringsmelding til Oslo kommune tre dager før jenta ble funnet død. Det gikk en hel uke før den nådde barnevernet i Ullern bydel i Oslo, dit jenta og moren hadde meldt flytting i midten av november.

Moren utskrevet fra sykehus

Den siktede moren har vært frivillig innlagt på psykiatrisk sykehus, men ble skrevet ut mandag. Hun ble da pågrepet av politiet i Oslo. Mandag ble hun fraktet til politihuset på Gjøvik for avhør. Det vil også bli vurdert om hun skal fremstilles for varetektsfengsling.

Forsvarer Håvard Fremstad snakket med moren kort tid før hun ble utskrevet.

– Jeg snakket med henne på formiddagen og opplevde at hun var veldig lite tilgjengelig for å snakke om siktelsen. Det var overhodet ikke noe jeg følte jeg kunne nærme meg i samtalen, forteller advokaten.

Han er usikker på hvorvidt hun er i stand til å la seg avhøre. Han forstår imidlertid at politiet ønsker å komme i gang med denne delen av etterforskningen.

– Det er viktig at mor få komme med sin forklaring. Det er i alles interesse. Det er helt avgjørende å få avklart hva slags henvendelser mor har rettet til hjelpeapparatet og offentlige myndigheter. Hva har hun bedt om av hjelp? Har hun fått noe hjelp? Og i tilfelle: Hva slags?

Prest om død 13-åring: – Kunne kanskje ha vært unngått

Forsvareren er også interessert i å få avdekket bakgrunnen for bekymringsmeldingen fra barnevernet, som gjorde at politiet reiste til hytta i slutten av november.

– Moren er siktet for grov omsorgssvikt. Dersom det er noe som har vært der over tid, så er det selvsagt et barnevernsspørsmål å vurdere en omsorgsovertakelse, påpeker advokaten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder