NEKTER STRAFFSKYLD: 17-åring med russisk statsborgerskap siktet etter at politiet fran en bombelignende sprengladning på Grønland i Oslo natt til søndag. Foto: JØRGEN BRAASTAD, VG
NEKTER STRAFFSKYLD: 17-åring med russisk statsborgerskap siktet etter at politiet fran en bombelignende sprengladning på Grønland i Oslo natt til søndag. Foto: JØRGEN BRAASTAD, VG Foto: Jørgen Braastad VG

PST-siktet 17-åring er fra Nord-Kaukasus

INNENRIKS

17-åringen som er siktet etter funn av eksplosiver i Oslo lørdag, kommer fra Nord-Kaukasus.

  • Oda Marie Midbøe
  • Geir Molnes
Publisert: Oppdatert: 24.05.18 11:29

NB! I en tidligere versjon av denne saken var det gjengitt sitater fra Aslan Shamsaev, som er leder og forstander i Tsjetsjensk Islamsk kultursenter. Disse er fjernet i overensstemmelse med Shamsaev fordi han opplevde at sitatene ikke var riktig gjengitt.

Den 17 år gamle gutten som PST har siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale, er en russisk statsborger fra Nord-Kaukasus. I 2010 kom han til Norge med sin familie, som senere har fått innvilget opphold.

Mannen nekter straffskyld, og hans forsvarer Aase Karine Sigmond sier at han tar avstand fra IS og radikal islamisme.

Som VG tidligere har skrevet, har minst ti av de i overkant 80 personene som har reist fra Norge til krigen i Syria, opphav i Nord-Kaukasus sør i Russland.

Ifølge VGs opplysninger kommer de norske nord-kaukasiske krigerne fra de russiske republikkene Dagestan, Ingusjetia og Tsjetsjenia. Dette samsvarer også med PSTs egne opplysninger om fremmedkrigerne som har sitt opphav fra dette området.

Les også: Siktet 17-åring i samme idrettsklubb som fremmedkriger

Les også: Mener siktet 17-åring trakk seg unna idretssmiljø

Vold og konflikt

I løpet av de siste årene har tusenvis av russiske borgere reist til Syria for å slutte seg til terrorgruppen IS, Jabhat al-Nusra-fronten eller andre voldelige opposisjonsgrupper. Blant dem er det mange som kommer fra de russiske republikkene Tsjetsjenia, Ingusjetia og Dagestan i Nord-Kaukasus.

Opprørsbevegelsene i Nord-Kaukasus ble radikalisert gjennom de to krigene som Russland førte mot Tsjetsjenia, som søkte om løsrivelse etter Sovjetunionens fall.

– Samfunnet har vært preget av vold og konflikt i mange, mange år, og ut av det samfunnet vokste det frem en del terrorgrupper, sier seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til VG.

– Henvender seg til sårbare individer

Hun forklarer at den verdensomspennende jihadist-bevegelsen ofte kobler seg på lokale konflikter og appellerer til de som deltar i konfliktene. Fra å være en konflikt preget av separatistgrupper, blir det i stedet dannet et ideologisk fellesskap.

– I Tsjetsjenia ble det synlig da de ikke lenger snakket om et selvstendig Tsjetsjenia, men omtalte seg som hellige krigere, og at målet ikke nødvendigvis var frihet fra Russland, men å utkjempe jihad mer generelt, forklarer Wilhelmsen.

– IS har vært utrolig kløktige i måten de har rekruttert i Nord-Kaukasus. De henvender seg til sårbare individer og tilbyr dem spesielle oppgaver i Syria. De rekrutterer alt fra medisinsk personell til jenter som kan bli gode koner, sier forskeren.

Avviser islamistkontakt og straffskyld i nye avhør

Den terrorsiktede 17-åringen som ble tatt med en sprengladning på Grønland i Oslo har avvist at han skulle skade noen i nye avhør med politiet lørdag.

Ifølge NRK nekter han straffskyld og avviser også at han skal ha hatt kontakt med ekstreme islamister.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke kommentere avhøret, men sier at det blir gjennomført flere avhør med ulike personer i løpet av påsken.

Forsvarer Aase Karine Sigmond forteller at 17-åringen har fastholdt at han er uskyldig under de nye avhørene.

– Han erkjenner ikke straffskyld for de forholdene han er siktet for, sier Sigmond til VG.

Jobber målrettet mot radikalisering

Flere tusen fra Nord-Kaukasus har fått opphold i Norge som følge av de krevende forholdene i de russiske republikkene, aller flest fra Tsjetsjenia.

Oppvokst med vold

Forsker Julie Wilhelmsen påpeker at en flyktning fra Tsjetsjenia er oppvokst i et samfunn der det radikale og voldelige er det vanlige.

– Det er arven deres. Med utenforskap blant tsjetsjenske barn og unge i det norske samfunnet, og deres søken etter sin egen identitet, er det naturlig at noen av dem blir trukket inn i radikaliserende miljøer. De finner det kanskje selv på internett og blir en del av et forestilt fellesskap som er logisk for dem, sier Wilhelmsen.

Her kan du lese mer om