Flere klager på bøndenes protestaksjon

Det gikk ikke smertefritt for seg da bøndene startet protestaksjonen mot landbruksoppgjøret fredag morgen.

Bondelaget aksjonerte fredag morgen mot distribusjonssentralene til matvarekjedene NorgesGruppen (ASKO), Coop og Rema mange steder i landet fredag morgen. Politiet sa først at aksjonen måtte avbrytes fordi den ikke hadde nødvendig tillatelse, men det medførte ikke riktighet.

– Vi er på stedet og det er god dialog mellom bøndene og bedriftene som er der. De har tillatelse til å stå der og det er ingen dramatikk. De får stå så lenge det ikke medfører trafikkfarlige situasjoner, sa operasjonsleder Lisbeth Mjøsund til VG rundt klokken halv ni fredag morgen.

Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til VG at vaktmannskapene som er innleid på Vestby har varslet politiet, som de skal gjøre.

Aksjonen ble avsluttet klokken 9 i dag.

Vil opptre ryddig

– Politiet var bekymret for trafikale problemer. Vi har hatt kontakt med ledelsen og de sier at vi har mulighet til å fortsette blokaden så lenge det ikke skaper trafikale problemer. Vi er opptatt av at vi ikke skal lage farlige situasjoner i trafikken, sier han til VG.

Bjartnes sier at ASKO-ledelsen ikke har lagt føringer for at de ikke skal fortsette aksjonen, og legger til:

– Vi er opptatt av å ha kontakt med ledelsen på distribusjonspunktet og politiet hvis det oppstår situasjoner, samt å opptre ryddig, sier han.

AKSJON: Leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes (til høyre) under aksjonen på Kalbakken. Bønder blokkerer utkjøring av varer fra grossistlageret til ASKO på Kalbakken i Oslo fredag morgen. Foto: Torstein Bøe ntb scanpix

Telefoner fra folk

Etter kun en halvtime fikk politiet på Romerike telefoner fra folk som fortalte at de ikke kom seg på jobb som følge av de aksjonerende bøndene på Jessheim, mens i Follo har politiet pålagt bøndene utenfor ASKOs hovedlager i Vestby om å avbryte aksjonen:

Ved ASKOs grossistlager på Kalbakken dukket bøndene opp med sine traktorer like før klokken 06. I det fuktige tåkehavet var 20–30 bønder på plass med fire traktorer som de hadde parkert utenfor portene.

Traktorene er parkert slik at trafikken kan kjøre forbi, men lastebilene kommer verken inn eller ut.

Mellom 200 og 300 bønder har planlagt å blokkere utkjøringen av varer fra Norgesgruppen, Coop og Remas grossistlagre over store deler av landet fredag morgen.

Norsk mat er ingen selvfølge

Blokadene er en protest mot landbruksoppgjøret, der det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom regjeringen og bøndene.

– Vi vil synliggjøre at norsk mat ikke er en selvfølge, sa leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, til NTB torsdag kveld.

Torsdag aksjonerte bønder langs veier og i butikker landet over, men fredag trappes altså aksjonen opp. Konsekvensen blir færre matvarer i butikkhyllene.

– Vi ønsker ikke å ramme forbrukerne, men vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringen ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, sier Bartnes.

– Vi har et godt grunnlag å gjennomføre aksjonen på, og organisasjonen er godt rigget for å gjennomføre aksjonen. Medlemmene våre er frustrerte over at vi ikke fikk til et forhandlingsresultat, sier bondelagslederen.

NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder