TATT: En tidligere pengeinnkrever (40), Espen Lee og en 29-åring fra Østlandet ble pågrepet her på den kypriotiske grenseovergangen Agios Dometios. Foto: , ERIK HAGEN, FREDRIKSTAD BLAD/HELGE MIKALSEN, VG

Kidnappings-mistenkte
nordmenn skal ha spanet på barnehage

Avhørt i natt

Fryktet kidnapping: Jenta sto på obs-liste

NICOSIA (VG) Allerede i midten av januar dro Espen Lee (60) og 40-åringen han er fengslet sammen med til Kypros. Målet: Å spane på leiligheter og barnehagen til toåringen de er beskyldt for å ville bortføre, ifølge politiet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Foto: ,

Det fremkommer i en hemmeligstemplet politirapport VG har fått tilgang til.

Her står det at Lee og 40-åringen, også han en tidligere pengeinnkrever med bånd til MC-klubben Outlaws, krysset grensen fra den tyrkiskkontrollerte delen av Kypros til sørdelen av øya 14. januar.

Hvor lenge de ble værende, vil ikke politiet si noe om. Men før de reiste nordover igjen – ut fra rekkevidden til kypriotisk politi – skal de ifølge politiet ha drevet rekognosering i flere områder der ekskona og datteren (2) til det de mener er Lees oppdragsgiver jevnlig oppholdt seg.

– Vi har fått informasjon om at de i den perioden kan ha spanet på barnehagen, morens leilighet og boligen til hennes foreldre, sier en politikilde til VG.

Tatt ved grensepassering

Klokken nærmet seg 01.00 natt til 1. februar da Espen Lee og 40-åringen på nytt forsøkte å krysse grensen fra nord til sør på Kypros. I taxien som ble stoppet på den kypriotiske grenseovergangen Agios Dometios, satt det også en tidligere straffedømt 29-åring fra Østlandet.

Espen Lees farefulle liv: Hevder å ha drept over 100 personer

Politiet mener at de tre var sendt til Kypros for å hente en snart 3 år gammel jente som står midt i en pågående barnefordelingssak mellom nordmannen og hans gresk-kypriotiske ekskone.

HER BLE DE TATT: Det var da Espen Lee og to andre nordmenn prøvde å krysse grensestasjonen Agios Dometios på vei fra den tyrkiske til den kypriotiske delen av Kypros at de ble stoppet av politiet natt til mandag. Foto: Henden Henden , VG

Selv hevder nordmennene at de var sendt til Kypros for å hente tilbake en bil, som den da nyseparerte ekskona brukte da hun i november i fjor tok med seg datteren og satte kursen mot Kypros.

– Sannheten er at de kom hit for å hente bilen til barnefaren. Det er dette de jobber med til vanlig, å kreve inn gjeld, sier nordmennenes advokat Soteris Argyrou til VG.

ADVOKATENE: Andreas L. Louka (til venstre) og kollega Soteris Argyrou forsvarer de tre nordmennene, som risikerer syv år i fengsel, mistenkt for å «planlegge å begå en forbrytelse». Foto: Harald Henden , VG

Kartutskrifter

Da nordmennene ble stoppet på grenseovergangen, beslagla politiet tolv ulike kart, de fleste av dem utskrifter fra karttjenesten Google Maps funnet i Espen Lees bagasje. Kartene utgjør kjernen i saken kriminalpolitiet nå bygger opp mot nordmennene:

Ifølge politirapporten VG har tilgang til var utskriftene fra Google merket 12. januar – altså to dager før Lee og 40-åringen første gang krysset grensen til Kypros.

Les også: – Skjøt mot barn på oppdrag i utlandet

Kartene, som stort sett viste områdene der moren og 2-åringen ofte befant seg, hadde ifølge rapporten omfattende notater på norsk. Nok et bevis på spaning, ifølge politiet.

«Her var retningsbeskrivelser og steder markert, deriblant bostedet til (kvinnens navn) og hennes foreldre. I tillegg var det skrevet mange notater på norsk på kartene, blant annet ordet barnehage», står det i politirapporten.

– Kartene styrker forklaringene om at våre klienter skulle hente bilen. De viser steder der bilen kunne befinne seg, ingenting annet, sier mennenes advokat til VG.

Varslet via Europol

POLITIET: Nicoletta Tyrimou er pressetalskvinne ved Kypros-politiets hovedkvarter i Nicosia. Foto: Harald Henden , VG

Et annet sentralt bevis er advarselen som ble sendt gjennom Europol til kypriotisk politi 31. januar.

Her ble det varslet at de tre nordmennene «snarlig» ville ta seg over fra tyrkisk til kypriotisk side av øya, og at de trolig planla å ta med seg -åringen samme vei som de kom: Over grensen til Ercan-flyplassen og til Norge via Tyrkia.

– Derfor var de allerede på vår rødliste, og alle grenseoverganger var informert om dem da de ble stoppet, sier Nicoletta Tyrimou, pressetalskvinne ved Kypros-politiets hovedkvarter i Nicosia til VG.

Politiets frykt for at jenta skulle hentes tilbake til Norge, er heller ikke ny, får VG opplyst.

Les også: Slik jobber bransjen som henter hjem bortførte barn

På grunn av barnefordelingssaken mellom nordmannen og hans gresk-kypriotiske ekskone, har 2-åringen siden november stått på Kypros' såkalte «stoppliste» – en liste over personer som ikke får forlate Kypros uten at de følges av foresatte, i dette tilfellet barnets mor. Dermed var den lettere bevoktede grensen mot tyrkisk del av Kypros trolig eneste mulighet for å få henne ut av landet.

Fengslet og atskilt

I går og i natt ble nordmennene avhørt i sentrum av Nicosia, med væpnet politi til stede i avhørsrommene. Utenfor patruljerte politiets spesialstyrker MMAD. De tre nordmennene har status som mistenkt for å «planlegge å begå en forbrytelse» – som har en strafferamme på inntil syv år i det kypriotiske rettssystemet.

HER BLIR DE AVHØRT: På denne politistasjonen i sentrum av Nicosia ble nordmennene avhørt i går og i natt. I avhørsrommet ble de voktet av væpnet politi. Foto: Harald Henden , VG

Mellom avhørene holdes nordmennene langt fra hverandre i ulike fengsler. En av dem sitter i Kofinou, nesten fem mil unna politistasjonen der han blir avhørt. Det er enorm avstand på en liten øy som Kypros – der Espen Lees bakgrunn som leiesoldat og torpedo har fått stor oppmerksomhet.

– Dessverre har politiet sett seg blinde på gamle reportasjer fra norske medier, og oppfører seg som om de har arrestert Nordens mest kriminelle mennesker, sier Argyrou.

– De kom for å hente en bil, men blir nå voktet av bevæpnet politi. Det er klart de synes det er litt rart, legger medforsvarer Andreas L. Louka til.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder