To politibetjenter mistenkt etter dødsfallet i Ålesund

Lørdag døde en mann i Ålesund etter å ha vært i fysisk konflikt med politiet. Nå har to politibetjenter status som mistenkt.

Publisert:

Lørdag rykket politiet ut til melding om en blodig mann i veibanen i Ålesund sentrum.

Politiet så seg så nødt til å bruke fysisk makt for å få kontroll på mannen.

Det ble deretter forsøkt livreddende førstehjelp på personen, før han ble fraktet til og erklært død på Ålesund sykehus.

Spesialenheten for politisaker etterforsker nå politiets rolle i saken.

– Per nå er det ingen holdepunkter for å sikte noen i saken. I øyeblikket er det to politibetjenter som vil bli avhørt med status som mistenkt, sier påtaleansvarlig etterforskningsleder i spesialenheten, Thomas Arntsen, til VG.

Han forteller at de to mistenkte betjentene er de to sivile politibetjentene som var på stedet da hendelsen fant sted, og legger til at det er for tidlig å si noe om hvorfor de sivile betjentene var på stedet.

Barføtt i basketak

VG har sett flere videoer av hendelsen, som fant sted i Ålesund sentrum lørdag morgen:

  • Den ene viser mannen krypende på veibanen. Han er barføtt, og kun kledd i en shorts og en T-skjorte.
  • Flere videoer senere viser mannen i basketak med to sivilkledde politibetjenter. Mannen kjemper mot, mens politiet forsøker å få kontroll på ham. En tredje person kommer til og bistår politiet. Litt senere blir en fjerde person involvert.

Christian Olsvik Ålesund fortalte til VG i går at han var en av dem som hjalp politiet.

– Jeg gikk ut av bilen, og sa «jeg tar kontroll på beina hans», slik at de kan sette håndjern på ham. Det var blod synlig på armer og bein, men det var ikke store mengder, sa han til VG.

  • I senere videoer er det flere uniformerte politibetjenter på stedet. Mannen får et teppe over seg. Det blir deretter gitt livreddende førstehjelp av politiet inntil ambulanse kommer.
  • Ifølge videoene blir mannen lagt i bakken av politiet klokken 09.40, og ambulansen ankommer 09.52.
FEMTEN KRITISKE MINUTTER: Omkring et kvarter etter at politiet havner i basketak med mannen, blir mannen tatt hånd om av ambulansepersonell. Han blir kort tid senere erklært død.

Jobber for å få overblikk

Arntsen i spesialenheten forteller at mye av den videre etterforskningen vil avhenge av obduksjonsrapporten, som foreløpig ikke er klar.

– Vi må ta ett skritt av gangen, og obduksjonen vil fort si om dette er noe for oss eller ikke, sier Arntsen.

Han forteller at spesialenheten har et inntrykk av at det har vært et forløp i forkant av politiets involvering. De prøver å få et overblikk over dette, men samtidig er ikke dette spesialenhetens hovedfokus:

– Vår etterforskning vil være rettet mot politiets inngripen. Dødsårsaken er også veldig relevant, og da må vi ha obduksjon. Det er også andre elementer som faller utenfor vår etterforskning som politiet etterforsker, sier Arntsen.

– Har dere noen formening om politiarbeidet som vises på videoene?

– Vi må få mer oversikt. Jeg har sett noen videoer og ønsker å se flere. Det er for tidlig å kunne mene så mye om dette, svarer Arntsen.

– Forhistorie

Politimester Ingar Bøen i Møre og Romsdal politidistrikt er tydelig på hva han mener om sine ansattes arbeid.

– Basert på informasjonen jeg har i dag, så kan jeg ikke se at de kunne ha handlet på en annen måte. Det er opp til spesialenheten å konkludere, men slik jeg ser det i dag, ble det utført mye godt politiarbeid i denne situasjonen.

Han sier til VG at politiet nå jobber med å klarlegge hva skjedde i forkant av at tjenestemennene kom til. Han forteller at politiet kjente til den avdøde fra tidligere, men ønsker ikke si hvordan.

– Det ligger en forhistorie her: Hvorfor kom mannen ut på gaten kun iført t-skjorte og shorts mens han blødde fra begge beina. Dette er vår oppgave å klarlegge, og ikke spesialenhetens, sier Bøen.

Spesialenheten ankommer Ålesund tirsdag.

– En av hovedoppgavene våre nå er å legge forholdene til rette for dem slik at saken blir best mulig opplyst. Det vil tjene alle parter best, sier han.

Han forteller at politimennene i sivil kom til stedet etter at politiet hadde fått flere meldinger om en lettkledd, åpenbart skadd mann som beveget seg i gaten. Han skal ha forsøkt å stoppe flere biler.

– Vi forsøker å klarlegge om han er blitt utsatt for noe, eller om skadene er selvpåførte, sier Bøen.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no