Magnus ble skåldet i barnehagen

Dom: Lav bemanning underliggende årsak

(VG Nett) Magnus (5) var 15 måneder da han ble satt i glovarmt vann og mistet huden på føttene sine. Hadde barnehagen vært bedre bemannet, kunne ulykken ha vært unngått, mener Oslo tingrett.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Episoden fant sted 25. mars 2009 i Arken barnehage i Oslo.

Magnus P. Ingebrigtsen, ett av tolv barn under tre år i barnehagen, gråt. Han måtte skifte bleie. Den ufaglærte assistenten syntes den lille gutten trengte en ordentlig vask. Samtidig ble hun ropt på av en annen assistent.

Klarte å løfte foten

I stresset som oppsto kjente ikke assistenten på vannet hun tappet i badekaret. Da Magnus ble senket ned i vannet forsto hun ikke at han nå gråt fordi vannet var svært varmt.

- Til alt hell klarte han å holde seg oppreist og til og med løfte den ene foten opp fra vannet, forteller pappa Jørn Ingebrigtsen.

ETTER ULYKKEN: 15 måneder gamle Magnus Ingebrigtsen måtte transplantere hud og legges i narkose hver gang bandasjen måtte skiftes etter å ha blitt skåldet i barnehagen. Foto: PRIVAT

- Da vi kom til Ullevål sykehus fikk vi beskjed om at han hadde alvorlige skader på begge ben, fra ankelen og ned. Det var 2. og 3. gradsforbrenning. Det siste betyr også at underhuden var skadet, sier mamma Nora Pedersen.

- Sjelden mer enn to på jobb

I desember 2010 ble barnehageassistenten dømt til 21 dagers fengsel for uaktsom legemsbeskadigelse.

I dommen står det:

«Den generelt lave bemanningen ... kan ha medvirket til et vanskelig arbeidsmiljø og slik sett vært en underliggende årsaksfaktor til ulykken», står det i dommen som samtidig sier at bemanningen den aktuelle dagen «synes å ha vært innenfor grensen av det akseptable».

Ifølge den mannlige barnehageassistentens forklaring til retten, som også var tiltaltes kjæreste, var det sjelden mer enn to på jobb, selv om det var tolv barn under tre år der.

Ikke fysisk tilsyn

I dommen fraskrives bydel Nordstrand ansvar fordi de baserte «sin kontroll på et egenrapporteringssystem».

VGs gjennomgang av tilsynsrapporter viser også at det ikke gjort ordinære stedlige tilsyn med barnehagen. Det har også bydel Nordstrand bekreftet overfor VG.

- Barnehager burde bli fulgt tettere opp. Dra ut og ha stedlig tilsyn! Det er åpenbart ikke tilstrekkelig at barnehager bare skal melde fra selv om hva de mener er bra og dårlig, mener Nora.

I FIN FORM NÅ: Magnus leker som andre femåringer ute i snøen med bror Kristian (til venstre). Bak foreldrene Jørn Ingebrigtsen og Nora Pedersen. Foto: PRIVAT

- Ukorrekte påstander

Eier av barnehagen, Isrid Ødegård, mener hendelsen ville funnet sted uavhengig av hvor mange som var til stede.

- Den aktuelle dagen var det fire assistenter til stede inkludert meg. Under rettssaken kom det ukorrekte påstander om bemanningen, men som retten valgte å tro på.

- Påstanden om at vi stort sett var to voksne på 12 barn er fullstendig gal. Barnehagen hadde og har tilstrekkelig bemanning, sier hun.

- Ulykken som inntraff i min barnehage er svært beklagelig for alle og aller mest ovenfor barnet som ble skadet.

VG har vært kontakt med den domfelte assistenten, som sluttet i barnehagen kort tid etter hendelsen. Hun ønsker ikke å kommentere saken, men sier at barnehagen ofte var dårlig bemannet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder