Ba hjelpemannskapene vente med ham og redde jente

TRAGEDIE: Terroristen drepte 14 ungdommer rundt Pumpehuset på Utøya. Flere ble også alvorlig skadet. FOTO: FRODE HANSEN/VG

Svømte for livet med to skudd i beina

OSLO TINGRETT (VG Nett) Mathias Eckhoff (21) havnet midt i massakren ved Pumpehuset, og la på svøm etter at han var truffet av to skudd

 • Tim Peters
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Dennis Ravndal
 • Marianne Vikås
 • Jarle Grivi Brenna

Artikkelen er over åtte år gammel

- Jeg merket at bena ikke fungerte, men svømte bare videre, forteller 21-åringen om 22. juli i fjor.

Bak ham drepte terroristen Anders Behring Breivik 14 ungdommer som hadde gjemt seg bak det lille Pumpehuset. Eckhoff ble selv truffet to ganger, og måtte kjempe for livet i vannet.

- Jeg svømte noe slikt som 500 meter. Der ute møtte jeg en annen gutt. Jeg fortalte at jeg var blitt truffet to ganger i beinet og at jeg slet. Han sa det kom til å gå fint, forteller gutten i retten.

VG DIREKTE: Følg rettssaken ord for ord og still spørsmål her

21-åringen er styremedlem i Dalana AUF, og var på Utøya for andre gang i 2011. Etter bomben i Regjeringkvartalet sto han utenfor Kafèbygget og ringte familien i Oslo.

- Visste at det var skudd

- Jeg ringte rundt, og mens jeg var i telefonen hørte en venn som stod ved siden av meg noe. Jeg har selv drevet med skyting, og var aldri i tvil om hva det var. Jeg sa jeg måtte legge på, og vi hørte skuddene kom nærme. Folk løp ut dørene og åpnet vinduer. Jeg løp selv ut døren og ned en bakke, forteller han.

- Der var det bratt? Spør aktor Svein Holden.

- Ja, det er bratt. Men det føltes ikke så bratt den dagen, svarer vitnet.

Les videre under bildet...

VITNET: 21 år gamle Mathias Eckhoff ble skutt i beina av Anders Behring Breivik. Foto: Scanpix


Han fortsatte nedover langs vannet, og var en av de første som kom til Pumpehuset.

- Dit kom det raskt flere. Det var mange som forsøkte å ringe politiet. De som kom gjennom fikk beskjed om at de var på vei, og 10-15 minutter senere så vi blålys fra veien på andre siden, forteller han.

Vitnet mener det var mellom 15 og 30 ungdommer bak det lille huset.

- Vi snakket om å sette telefonene på lydløs og ikke ringe så mye. De fleste var ganske rolige. De som trengte trøst fikk det, forteller Eckhoff.

21-åringen snakker med rolig stemme. Han ser konsekvent på aktor mens han snakker, og verdiger ikke et blikk til Breivik på den andre siden av salen.

Drepte 14

Det er tydelig vanskelig for vitnet å forteller hva som skjedde da terroristen kom til Pumpehuset den dagen.

- Han sa han var politimann og at de ikke hadde tatt gjerningsmannen enda, men at de hadde en båt til oss på kaien. Vi hadde sittet der ganske lenge og oppfattet at noe skjedde. Jeg og flere andre skreik «bevis det!» tilbake, forteller han.

- Hadde dere hørt noe om at det var en politimann som skjøt?

- Nei, ikke jeg.

Flere vitner har forklart hvordan Breivik klarte å lokke til seg noen av ungdommene, før han plutselig begynte å drepe.

- Det tok maksimalt ett minutt, så begynte han å skyte. Jeg satt på huk på hjørnet, så kjente jeg et dunk i låret. Jeg så ned og så et hull inn i låret. Kort tid etterpå ble jeg truffet i lysken, og den kjente jeg litt bedre. Jeg dro meg rundt hjørnet på Pumpehuset, der han ikke kunne treffe meg, forteller vitnet.

Svømte med skadene

Han ventet mens massemorderen kom gående nedover veien, mens han skjøt ungdom etter ungdom.

- Da jeg hørte at han nærmet seg, hoppet jeg ut i vannet og svømte raskt ut. Jeg crawlet det jeg kunne. Det var vondt og det var ikke så lett, så jeg endte med å bare bruke armene etter at jeg hadde svelget en del vann, forteller han.

Holden spør om Eckhoff hadde kontakt med noen av dem som senere ble drept ved huset, og om han kan huske noe om hvordan de hadde det. Han sier han ikke kan huske så mye.

Han jobbet seg rundt 500 meter ut fra land.

- Jeg traff Erik i vannet og fortalte at jeg var truffet to ganger i beinet. Han sa at det kom til å gå fint, og at han skulle svømme videre med meg, sier han.

De møtte to jenter som de svømte sammen med. Fordi de var redde for at terroristen fortsatte kunne treffe dem, svømte de stadig lenger ut.

- Det kom flere personer bort til oss. Jeg hadde tatt av jakken og genseren. Da jeg hoppet ut i vannet svømte jeg et par tak med genseren i hånda, jeg vet ikke hvorfor men jeg slapp den i hvert fall. Så svømte vi en stund til før det kom en båt.

Han forteller at flere av ungdommene ble redde for båten, og ropte at de ikke måtte skyte dem. Da de skjønte at den var sivil, ga de andre beskjed om at Eckhoff var skadet og måtte evakueres. Da hadde kreftene for alvor begynt å svikte ham.

- Jeg svømte til en som tok ned stigen bak på båten. Han spurte om jeg kunne klatre opp stigen, og jeg sa jeg kunne prøve. Jeg fikk beinet på nederste trinnet på stigen, som var nesten nede i vannet, og prøvde å komme opp neste trinn. Men jeg hadde ikke noen sjanse. De dro meg i armene opp i båten, og la meg med beinet opp, forteller han.

- Redd henne først!

På landsiden så de ambulanser.

- De kjørte bort der. Jeg ble lagt på en båre. De sa jeg var stabil. De sjekket skadene mine, og hadde begynt å ta plastikk rundt meg, da noen andre kom inn med en jente som var skutt i magen, forteller han.

Det var Cathrine Trønnes Lie som ble brakt inn, og Edckhoff sier han umiddelbart skjønte at hun var alvorlig skadet.

- Jeg sa til ambulansepersonellet at de ikke fikk lov til å fortsette med meg før de hadde tatt seg av henne og fått henne i trygghet. Det satt en person igjen hos meg, mens de andre fikk henne ganske raskt vekk, forteller han.

- Går greit nok

21-åringen ble operert 11 ganger i løpet av de neste 9 dagene. Han var truffet to ganger, og hadde fått både et streifskudd og flere stygge skrubbsår som måtte opereres.

På spørsmål om hvordan det går i dag, svarer han at det er fremgang.

- Det går bedre vondt å gå oppover trapper, og eller så går det greit nok. Ifølge legene skal beinet bli bra igjen, forteller han.

- Hvordan går det psykisk, da? Spør Holden.

- Det har gått overraskende greit. Jeg kan skvette litt, og kan få lyst til å begynne å løpe hvis jeg hører høye lyder og ikke vet hva det kommer av. Jeg kan også bli usikker på politimenn, i hvert fall hvis de kommer i en bil alene, svarer han.

Eckhoff begynte som servitørlærling i august i fjor, men måtte utsette det på grunn av skadene.

- Jeg har begynt litt forsiktig og hatt praksisplass, for å ha noe å holde på. Jeg skal gå folkehøyskole til høsten, som en rehabilitering for beinet, sier han.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken
 2. 22. juli

Flere artikler

 1. Ord for ord, dag 24 del 1: - Jeg lever et bedre liv enn ham

 2. Utøya-offer trodde han var i Irak - ba om hjelp på arabisk

 3. Møtte Breivik på Utøya: - Han virket snill og rolig

 4. «Dere må tilkalle et helikopter, ellers mister vi henne!»

 5. Overlevende: Breivik hørtes ut som Voldemort i Harry Potter

Fra andre aviser

 1. - Jeg skrek: Bevis det

  Bergens Tidende
 2. Vitner i rullestol mot Breivik: - Jeg lever et bedre liv enn ham

  Aftenposten
 3. - Jeg tenkte det var min tur

  Bergens Tidende
 4. - Hvert skudd jeg hørte, håpet jeg var at han tok livet av seg selv

  Aftenposten
 5. - Droppet russefeiring for å besøke venninnens grav

  Aftenposten
 6. «Jeg trodde jeg var i Irak. Så kom jeg på at dette var Norge og at jeg måtte rope på norsk»

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder