TIL NORGE: USAS utenriksminister Hillary Clinton besøker Norge denne uken. Foto: AP

Oslo-politiet hardt presset før Clinton-besøk

(VG Nett) USAs utenriksminister besøker Norge samtidig med streikekaos, 22. juli-rettssaken og feiringen av Kongens fødselsdag.

  • Lars Akerhaug
  • Dyveke Nilssen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Torsdag kveld lander USAs utenriksminister på Gardermoen. Timingen kunne knapt vært verre.

Fellesoperativ leder i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen opplyser til VG Nett at besøket til Hillary Clinton er et ordinært besøk på høyt nivå. Men på grunn av mange andre arrangement, streik og 22. juli-rettssaken har arbeidssituasjonen likevel vært vanskelig for Oslo-politiet.

- Det som har vært utfordrende er den totale mannskapssituasjonen, sier Fredriksen.

- Vi må utøve en veldig tydelig ledelse og prioritering. Han understreker at det har vært viktig at besøket ikke går på bekostning av vanlige politioppgaver.

HARDT PRESSET: Leder for Fellesoperativ enhet i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen. Foto: NTB SCANPIX

Skaper hodebry

Politiet har også hentet inn noen tjenestemenn fra andre politidistrikt.

- Vi har gjort det som er mulig innenfor rammene vi har. Sikkerheten er godt ivaretatt, sier Fredriksen. Han understreker at det ikke er noen grunn til å tro at trusselnivået er spesielt høyt før besøk.

Både feiringen av Kong Haralds fødselsdag på Operataket torsdag og 22. juli-rettsasaken skaper hodebry for politiet.

INGEN NÅDE: Politeits Fellesforbund (PF) her representert ved Arne Johannessen har ikke gitt noen dispensasjoner til politiet. Foto: NTB SCANPIX


- Utfordringen er alt det som skjer samtidig, sier Fredriksen.

Tryglet om dispensasjon

I forkant av besøket har Oslo-politiet tryglet Politiets Fellesforbund om dispensasjon fra streiken. Arne Johannessen sier at han har forståelse for at Oslo-politiet har kommet i en vanskelig situasjon før besøket på grunn av streiken.

- Vi har fått masse dispensasjonssøknader. Alle er avvist. Det er ikke fritaksgrunn for streik at Clinton kommer. Da snakker vi bare om liv og helse.

- Så Clintons besøk er ikke omfattet av det?

- Nei, nei, nei, sier politiets mektige fagforeningsboss kontant.

Også i Tromsø har streiken skapt utfordringer for Clintons besøk, men Utenriksdepartementet har likevel valgt å gjennomføre besøket som planlagt. Heller ikke der fikk politiet dispensesjon fra de streikende.

Sent på plass

Politisjef Johan Fredriksen forklarer at det har vært et problem i planleggingen at programmet for USAs utenriksminister har kommet sent på plass.

- Sånn er det alltid med denne typen besøk og at det blir endringer kort tid før besøket er alltid en utfordring. Den må vi bare løse, sier underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til VG Nett.

To dager besøk

I løpet av sitt to dager lange besøk skal Clinton delta på helseseminar, møte Utøya-ungdommer og besøke Tromsø.
Clinton ankommer Oslo torsdag kveld. Fredag deltar hun på et stort helseseminar i Oslo rådhus.

- Dette er et tema som Clinton har vært engasjert i fra dag én, og vi har truffet hverandre en rekke ganger om samme tema, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB i forrige uke. Han er vert for besøket.

På rådhuset skal Clinton også treffe noen av ungdommene som overlevde terrorangrepet på Utøya.

Clinton reiser så videre til Tromsø. Programmet der er fortsatt ikke offentliggjort, men etter det NTB erfarer skal den amerikanske utenriksministeren blant annet besøkte Fram-senteret, som skal huse det permanente sekretariatet for
Arktisk råd.

Besøket i Norge er en del av Clintons rundreise i Nord-Europa og i flere tidligere sovjetrepublikker. Første stopp var København. Fra Tromsø reiser hun til Stockholm før ferden går videre til Armenia, Georgia, Aserbajdsjan og til slutt Tyrkia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder