TAR SELVKRITIKK: Stabsjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt skjønner kritikken mot at politihelikopteret kom for sent i lufta. Foto: Berit Roald/Scanpix

Politiet innrømmer at politihelikopteret kom for sent i lufta

Flere helikoptre kunne bistått politiet 22. juli, men det tok flere timer før noen av dem var i lufta. Politiet innrømmer at det tok for lang tid å få politihelikopteret i lufta.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Vi kan kritiseres for ikke å ha fått politihelikopteret i lufta tidligere, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

For å spare penger hadde mannskapet fått ferie i juli. Først klokka 19.16, nesten fire timer etter eksplosjonen i Regjeringskvartalet, ble det gitt beskjed fra Spesialseksjonen i Oslo politidistrikt om at de som kunne fly helikopteret, måtte avbryte ferien. Klokka 21.08 lettet det fra Gardermoen.

Fredriksen understreker at det aldri var aktuelt å sette det inn over Utøya.

- Det er helt uaktuelt å bruke politihelikopteret som et skarpt verktøy. Det kan ikke brukes til innsetting av mannskaper i et skarpt oppdrag eller som ildstøtteplattform, sier Fredriksen. Men helikopteret kunne vært brukt til observasjon, ledelse, søk og dokumentasjon, sier han.

Sea King

Et Sea King-helikopter landet på Storøya ved Utøya klokka 19.16. Helikopteret ble rekvirert allerede elleve minutter etter eksplosjonen i Oslo. Helikopteret sto på Ørland hovedflystasjon og lettet med kurs for Oslo med eksplosiv- og ryddeekspertise om bord.

Et annet Sea King-helikopter som sto på Rygge, ble rekvirert av AMK-sentralen for redning. Dette helikopteret landet på Voldsløkka i Oslo klokka 17.09 og ble brukt som en stående beredskap for transport av syke og skadde. Da beredskapstroppen forlot Oslo i biler klokka 17.30 visste man ikke at det sto et helikopter på Voldsløkka.

Fredriksen understreker at Sea King-helikoptrene uansett ikke ville bli satt inn for å sette mannskaper på Utøya i en skarp situasjon, men til eventuelt å forflytte mannskaper til Storøya like ved.

Forsvarshelikoptre

Ifølge Forsvaret ble tre helikoptre klargjort så raskt som mulig. På grunn av ferie, teknisk klargjøring og oppbrifing av personell, lettet det første først klokka 18.55. Dette var 28 minutter etter at Anders Behring Breivik ble pågrepet og 2 timer og 5 minutter etter at politiet hadde bedt om helikoptre med piloter som kunne ta med tungt bevæpnede mannskaper fra beredskapstroppen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder