TIDLIGERE DOM: Den 64 år gamle mannen er tidligere dømt for seksuelle overgrep mot to unge jenter på 90-tallet. Overgrepene skjedde i en annen kommune i Hedmark. Foto: Scanpix

Alvdal-hovedmann brukte «Lommemannen-modus»

Dømt for utuktig handling mot barn i 1999

(VG Nett) Gjennom et stort hull i buksa, blottet den hovedtiltalte (64) i Alvdal-saken sitt kjønnsorgan for en ung jente.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den 64 år gamle mannen regnes som en av de to hovedtiltalte i den svært alvorlige overgrepssaken som starter i Sør-Østerdal tingrett tirsdag.

64-åringen er tidligere dømt for utuktig handling mot to unge jenter. Forholdene mannen ble dømt for i 1999 fant sted i en annen kommune i Hedmark. Der drev 64-åringen med eggproduksjon på jordbrukseiendommen som han da eide. Til å hjelpe ham med å samle inn og sortere egg, hendte det at han hyret inn unge jenter.

I april 1997 hadde han en jente på gården for å hjelpe ham i hønsehuset. Mens de samlet inn egg, blottet mannen sitt kjønnsorgan gjennom et stort hull i buksa. Videre ba han henne om å sette seg på fanget hans. Deretter forgrep han seg på den mindreårige jenta.

Jenta fikk ti kroner som betaling, og fikk samtidig beskjed om ikke å fortelle noen andre om det som hadde skjedd. I samtale med moren til en venninne dagen etter, fortalte jenta om hva mannen hadde gjort mot henne.

BAKGRUNN: Tiltalen som ryster Alvdal

VET DU NOE OM OVERGREPSSAKEN I ALVDAL?KONTAKT VG NETTS JOURNALISTER HER.

Nektet

Noen dager senere fortalte en annen jente om at hun hadde blitt utsatt for lignende seksuelle overgrep fra mannen høsten 1996. Også hun var blitt hyret inn til å hjelpe ham i hønsehuset.

Under en pause i arbeidet med å samle inn og sortere egg, ble den unge jenta spurt om hun ville se en film. Hun forklarte i dommeravhør at mannen hadde satt på en film med pornografisk innhold. Under filmfremvisningen kledde han av jenta og forgrep seg på henne.

Da saken kom for retten i 1999 nektet 64-åringen all skyld. I retten bortforklarte han anklagene fra de to jentene. I dommen heter det imidlertid at retten finner jentenes forklaringer som svært troverdige.

Grafikk: Tom Byermoen

Bukse fellende bevis

I retten ble olabuksa til mannen lagt frem som bevis:

«Etter å ha fått fremvist den beslaglagte bukse har retten kunnet konstatere at lommeforet hadde et meget stort hull som ikke ville være noen hindring, og at blotting på den beskrevne måten derfor ville være mulig.»

Mannens forsvarer i rettssaken i 1999, Mette Nesset, forklarer at rettssaken bar preg av ord mot ord mellom hennes klient og de to ofrene.

- Men buksa med hull i den ene lommen gjorde at retten dro i tvil min klients forklaring, sier Nesset til VG Nett.

Den nå hovedtiltalte mannen i Alvdal-saken ble dømt til betinget fengsel i 90 dager med en prøvetid på to år.

Visste om dom

Bare fire år etter dommen i 1999 startet ifølge tiltalen de grove seksuelle overgrepene mot de fire barna i Alvdal (se faktaboks).

Et stort, kommunalt team på 15 personer fulgte da opp to av ofrene fordi de hadde spesielle behov. Den avvikende adferden til barna ble aldri knyttet opp til seksuelle overgrep.

Alvdal kommune har bekreftet at de visste om overgrepsdommen mot mannen, som var stefaren til de to barna.

64-åringen er tiltalt for gjentatte grove seksuelle overgrep mot sine to stebarn og to nabobarn. Han risikerer en forvaringsdom hvis han blir dømt i Sør-Østerdal tingrett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder