KAN BLI STEVNET: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila Landsfengsel kan bli stevnet av forsvarerteamet til Breivik. Foto: KYRRE LIEN/ VG

Fengselsdirektøren ved Ila kan bli nytt vitne

Forsvarerteamet til Anders Behring Breivik ber nå fengselsdirektør ved Ila, Knut Bjarkeid, om å avklare hva slags rammer fengselsledelsen satt rundt intervjuene Sørheim og Husby hadde med den terrortiltalte.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

De vurderer også å innkalle fengselsdirektøren som vitne i terrorrettssaken, bekrefter advokatfullmektig Odd Ivar Grøn i Advokatfirmaet Lippestad.

- Vi vil ikke utelukke det. Vi har sendt en henvendelse til Ila for å få deres versjon av dette og den har vi ikke fått svar på ennå, meg bekjent, sier han til VG.

I retten på fredag fikk de to sakkyndige, Synne Sørheim og Torgeir Husby, flere spørsmål om hvorfor de ikke gjennomførte flere enesamtaler med den terrortiltalte. Hovedkritikken har gått på at de to ikke har vært uavhengige nok i sin vurdering av massemorderen.

Tilbakeviste

Sakkyndig Synne Sørheim svarte blant annet følgende på dette i retten:

Ila mente at skulle vi sitte med observanden uten glass måtte vi sitte sammen, av hensyn til vår egen sikkerhet og gisselsituasjoner særlig med tanke på den kvinnelige sakkyndige.

I gårsdagens VG tilbakeviste Ilas fengselsdirektør Knut Bjarkeid dette.

- De to første sakkyndige ønsket av faglige årsaker å føre fellessamtaler med ham. Dette la vi til rette for. De fikk holde disse samtalene uten glassvegg.

- Kunne de fått enesamtaler uten glassvegg?

- Ja, det fikk de to andre sakkyndige fordi de ønsket det. Det er ikke noe prinsipiell forskjell på dette, sa Bjarkeid til VG.

Tidspress

Det er disse to tilsynelatende motstridende forklaringene som gjør at Behring Breiviks forsvarere nå har sendt henvendelsen til Ila fengsel. Et alternativ til å kalle inn Bjarkeid som vitne i saken, er ifølge Grøn å legge frem Ilas svar som et dokumentbevis for retten.

- Det begynner å bli et visst tidspress nå, men det er klart vi har tenkt disse tankene. Hvis ikke hadde vi ikke sendt henvendelsen. sier han til VG.

VG lyktes lørdag kveld ikke å få kontakt med fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder