Oppland Arbeiderparti: Vi kommer ikke til å foreta oss noe mer nå

Leder i Bygdalista: Synd for Vågå-samfunnet

Øygard vil ikke trekke seg

(VG Nett) Rune Øygard vil ikke vurdere å trekke seg før dommen er falt.

 • Maria Mikkelsen
 • Dennis Ravndal
 • Marianne Vikås
 • Kari Tone Flågen
 • Veslemøy Eineteig Christiansen

Artikkelen er over syv år gammel

- Han vil ikke trekke seg. Han vil likevel lytte til det lokallaget har sagt, og vurdere sin stilling så snart det foreligger dom i saken, opplyste Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen like før retten ble satt tirsdag morgen.

Larsen sier at Øygard er redd det kan virke inn på rettssaken dersom han trekker seg nå.

VG Direkte: Følg rettssaken i tekst og bilder

Samtidig retter hun et kraftig spark mot partiledelsen i Arbeiderpartiet, som har rådet Øygard til å trekke seg fra vervet som ordfører.

- Rune Øygard syntes det er ganske utidig at sentralledelsen kommer med uttalelser som kan påvirke rettssaken, sier Larsen.

Uttrykte mistillit

Opplysningen kommer etter etter at et samlet styre i Vågå Ap mandag kveld uttrykte mistillit til den tiltalte ordføreren.

- Styret understreker at vedtaket er fattet uavhengig av den fremtidige dommen, men at de mener det er umulig for Øygard å ta opp igjen ordførervervet, leste leder Live Langøygard fra vedtaket som styret i Vågå Ap vedtok etter et tre timer langt krisemøte.

VGTV: Se Langøygard lese opp vedtaket her

- Synd for Vågå

Leder for Bygdalista i Vågå, Tor Valdvik, mener dette er trist for lokalsamfunnet.

- Jeg forventer at Arbeiderpartiet tar en ny prat med Rune Øygard. Det er synd for Vågå samfunnet at det blir slik. Jeg er selv folkevalgt og opptatt av lokalsamfunnet. Det er i deres interesse at Øygard trekker seg og jeg fornyer den oppfordringen til Øygard, sier han.

Hos Oppland Arbeiderparti sier leder Kjersti Stenseng at partiet nå ikke vil foreta seg noe mer før dom faller i saken.

- Rune Øygard fikk et råd om å vurdere sin stilling, noe han sier han vil gjøre når saken er over. Det tar vi til etterretning og vi vil ikke foreta oss noe mer angående dette nå, sier hun.

- Øygards forsvarer mener slike råd fra Ap kan påvirke rettsaken, hva tenker du om det?

- Det som skal avgjøres i rettsaken har ingenting å gjøre med at vi har uttrykt mistillit. Det tror jeg ikke vil påvirke noe som helst, sier Stenseng.

Ifølge valgforsker, Anders Todal Jenssen, er det ikke dramatisk dersom Øygard nekter å trekke seg fra sitt ordførerverv i Vågå.

- Det er ingen akutt dramatikk knyttet til dette. Rune Øygard er sykemeldt og en annen fungerer i hans verv som ordfører. Slik vil det også være framover, sier valgforskeren som er ansatt ved NTNU i Trondheim til NTB.

- Dersom han nekter å gi fra seg ordførervervet kan han i praksis bli sittende som en ensom marionett ved at kommunestyret velger å kjøre alle saker rundt ham, sier forskeren og viser til at slikt har forekommet i kommuner hvor direktevalgte ordførere er spilt ut på sidelinjen av flertallet i kommunestyret, sier han.

VG Nett har forsøkt å få tak i leder i Vågå Ap, Live Langøygard, uten å lykkes. Heller ikke fungerende ordfører Iselin Jonassen har vært tilgjengelig på telefon.

Kan ikke sparkes

Også Oppland Ap og opposisjonen i Vågå har vært tydelige på at Øygard må trekke seg som ordfører etter at det fredag ble kjent at ordføreren har sendt svært seksualiserte meldinger med den da 14 år gamle jenta han er tiltalt for å ha forgrepet seg på.

Men etter loven må Øygard selv bestemme seg for å gå av - hverken partiet eller kommunestyret kan uten videre sparke ordføreren.

Tirsdag fortsetter rettssaken mot den overgrepstiltalte ordføreren med blant annet jentas kjæreste og kjærestens far på vitnelisten.

Mer om

 1. Øygard-saken

Flere artikler

 1. Oppland Arbeiderparti med mistillit til Øygard

 2. Vågå Ap: - Vi er skuffet over Øygard

 3. Ap-ledelsen avviser Øygard-kritikk

 4. - Øygard må presses til å gå av

 5. Rune Øygard nekter å trekke seg

Fra andre aviser

 1. - Det vil være umulig for Øygard å ta opp igjen vervet som ordfører

  Aftenposten
 2. Øygard fastholder at han ikke trekker seg som ordfører

  Aftenposten
 3. Øygard fastholder at han ikke trekker seg som ordfører

  Fædrelandsvennen
 4. Øygard trekker seg ikke som ordfører

  Bergens Tidende
 5. - Vil presse Øygard til å gå av

  Bergens Tidende
 6. Rune Øygard kan ikke sparkes som ordfører

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no