STEMMESVIKT: SV-leder Kristin Halvorsen ligger an til å tape kampen om velgernes stemmer. Også hennes egen stemme svikter. Foto: Kristian Helgesen

SV legger kriseplan for valgkampinnspurten

SV-Kristin mister stemmer - og stemmen ** Frp-Siv: - Sitter ikke i krigsråd

(VG Nett) Elendige meningsmålinger gjør at SV-ledelsen nå legger om hele programmet til partileder Kristin Halvorsen den siste uken før valget.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

SV fortsetter å rase i oppslutning, og nærmer seg sperregrensen på flere meningsmålinger den siste uken. På en måling på TV2 onsdag får partiet en oppslutning på kun 4 prosent. Dermed ligger partiet an til å gjøre sitt dårligste kommunevalg på 40 år.

Bare vel halvparten av dem som stemte SV ved valget for fire år siden, holder fast på sitt partivalg i dag. Også på andre målinger har SV en oppslutning på under 5 prosent.

- Ikke funnet nøkkelen

LEGGER OM: Partisekretær Silje Schei Tveitdal innrømmer at SV ikke har klart å nå ut med budskapet i valget. Nå legger partiet om strategien. Foto: Kristian Helgesen

For å demme opp for velgerflukten blir nå hele programmet for Kristin Halvorsen lagt om. Valgkampstrategene i SV jobber nå på spreng med å legge en kriseplan for å hente velgerne tilbake før valgdagen om 11 dager.

HVA ER GALT DER DU BOR? SI FRA HER

Partisekretær Silje Schei Tveitdal innrømmer at partiet ikke har lykkes i å komme på offensiven i valgkampen.

- Vi må innse at vi så langt i valgkampen ikke har lykkes med å komme ut med budskapet. Vi har ikke funnet nøkkelen til hvordan vi skal tette velgerlekkasjen, spesielt til Arbeiderpartiet, sier Tveitdal.

- Er det krisestemning i partiet?

- Vi ser at vi har en utfordring, men vi har fortsatt tro på at det er mulig å snu trenden. Derfor legger vi nå en offensiv strategi for innspurten, sier hun.

Også i tidligere valgkamper har SV blitt tvunget til å legge om strategien midt i valgkampen. SV-sekretæren understreker at partiet har klart å snu dårlige målinger til gode valg tidligere, og viser til at mange av partiets sympatisører ofte bestemmer seg de siste dagene før valget.

Tveitdal ønsker ikke å si noe om hvilke grep som diskuteres før det nye programmet er klart.

Sliter med stemmen

Det er imidlertid ikke bare velgernes stemmer som uteblir. Også SV-lederens egen stemme er i ferd med å forsvinne. På den NRK-sendte debatten om skolepolitikk onsdag kveld var det tydelig at SV-lederen slet kraftig med stemmen.

Kristin Halvorsen ønsker ikke å kommentere hverken sin egen stemme eller valgkampplanene for neste uke, men torsdag kveld la hun ut følgende melding på sin offentlige Facebook-profil.

- Jeg har fått streng beskjed om å fikse stemmen til resten av valgkampen. Derfor leser jeg (Hans Olav journ. anm.) Lahlums siste krim, drikker te med honning og sier ikke et pip resten av kvelden.

Følg valget på VG Netts Facebook-side

Tveitdal understreker at det ikke er noen fare for at Halvorsen må kaste inn håndkleet i valgkampinnspurten på grunn av halsproblemene. Etter det VG Nett forstår er det imidlertid en viss bekymring i SV-leiren for at partilederens stemmesvikt skal skape ytterligere komplikasjoner for partiets valgkamp.

- Ikke krigsråd

STØ KURS: Frp-leder Siv Jensen legger ikke om valgkampplanene til tross for flere dårlige målinger. Foto: Krister Sørbø

Også Fremskrittspartiet har fått flere kalddusjer fra velgerne i løpet av valgkampen. På en meningsmåling i VG onsdag fikk partiet en oppslutning på kun 12,9 prosent.

Ikke siden kommunevalget for 12 år siden har partiet hatt lavere oppslutning, og flere av partiets lokalpolitikere mener et så dårlig valgresultat kan få konsekvenser for Siv Jensens framtid som partileder.

Siv Jensen vil likevel ikke være med på at utsiktene foran valget er dystre.

- Nei, i grunnen ikke. Andre målinger har vært positive, i dag har vi en svært god måling hos NRK hvor vi går frem 1,2 prosentpoeng til 15,8 prosent. Så påstandene om at jeg nærmest sitter i krigsråd er feil. Jeg er ute og reiser og møter velgere i tråd med planen foran valget, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder