IKKE VELKOMMEN: Sps førstekandidat i Bergen, Ove Sverre Bjørdal, reagerer kraftig på partikollega Ola Borten Moes angrep på miljøbevegelsen. Foto: Tor Erik Mathisen

Sp-leder ber Ola Borten Moe (Sp) holde seg hjemme

Statsråd Ola Borten Moes (Sp) feide med miljøbevegelsen og Bellona gjør at Sp i Bergen ikke vil ha ham på besøk.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Flere velgere har kommet til vår stand i dag og sagt at de kunne tenke seg å stemme på Sp, men de sa de likevel ikke vil det etter at olje- og energiminister Ola Borten Moes angrep på miljøbevegelsen. Vi reagerer veldig kraftig på det han sier, sier Sps førstekandidat til Bergen bystyre, Ove Sverre Bjørdal.

Det som har satt sinnene i kok er Borten Moes uttalelser tirsdag:

- Jeg opplever at miljøbevegelsen aktivt legger kjelker i veien for at vi skal lykkes med våre ambisiøse fornybare mål, sa han blant annet.

Borten Moe: Norsk energipolitikk kan klare seg meget vel uten Frederic Hauge

Boikotter regjeringen

Det fikk blant andre Bellona-leder Frederic Hauge til å se rødt, fordi Bellona og flere andre sentrale miljøorganisasjoner har støttet regjeringen når det gjelder monstermaster, vindmøller, bio og småkraftverk.

LES OGSÅ: Navarsete går ut mot egen statsråd

Hauge iverksatte onsdag en boikott av regjeringen helt til Borten Moe ba om unnskyldning.

Men den nye Sp-statsråden la seg ikke for Bellona-bamsen i går, og valgte i stedet å gå til angrep:

- Jeg har ingenting å beklage overfor Frederic Hauge, og det vil heller ikke skje. Jeg ser ikke bort ifra at vi meget vel kan styre energipolitikken uten innspill fra Frederic Hauge, hvis ikke han vil ha noe med oss å gjøre, sa han i går.

Oppgitt

Ola Borten Moe mener det holdt at han ga en presisering i en radiodebatt onsdag, hvor han sa seg enig i at Bellona har vært positive i flere av sakene.

- Det er bare tull at han ga en slik presisering. Så lenge han ikke unnskylder sine uttalelser og denne regjeringen har en løgner som olje- og energiminister, vil ikke Bellona ha noe med regjeringen å gjøre, sier Frederic Hauge.

HVA ER GALT DER DU BOR? SI FRA HER!

At Borten Moe ikke benyttet anledningen i går til å søke forsoning, gjør Bjørdal oppgitt.

- Miljøbevegelsen er så viktig for Senterpartiet at vi ikke tåler en slik konflikt. Selv om vi kan være uenig, er dialog veien å gå, ikke konflikt. Han kan gjerne komme, men vi er ikke tjent med at han fortsetter sin linje.

- Du sa til BT i går at Borten Moe måtte be om unnskyldning, hvis ikke kunne han holde seg borte. Han er ikke innstilt på å gi seg?

- Det synes jeg er veldig trist. Hvis han skal fortsette sine angrep på miljøbevegelsen kan han like godt holde seg hjemme, sier Sps førstekandidat i Bergen.

Følg valget på VG Netts Facebook-sider

Borten Moe skal til Bergen å holde foredrag tirsdag og videre på rundtur i Hordaland.

Støtte fra industrien

Hauge sier hardkjøret kan få konsekvenser.

- Jeg sitter i to sentrale plattformer i EU som jobber med fornybar energi og jeg har forsøkt å være en døråpner for Norge. Det skal jeg love deg at det blir slutt på nå. Jeg representerer Bellona i EU og ikke den norske regjeringen.
Frederic Hauge får støtte fra uventet hold:

- I stedet for å skyte rundt seg i øst og vest, burde Borten Moe gjøre jobben sin. Problemet er ikke miljøbevegelsen, men at regjeringen ikke har noen avklart energipolitikk. Det gjelder kraftsektoren og eksempelvis rørkabler til utlandet og usikkerhet om fornybar energi, sier Stein Lier Hansen, som er administrerende direktør i NHOs største forening, Norsk Industri.

- Det er ganske spesielt å angripe Hauge. Han og Bellona har jo støttet regjeringen når det gjelder master og vindmøller. Borten Moe må bli mer presis hvis han skal kritisere folk. Vi mener han i stedet bør forsøke å få til en bred samling bak en ny energipolitikk, sier Lier Hansen.

Ola Borten Moe har ikke vært tilgjengelig for å kommentere Bjørdals uttalelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder