KLOAKKSKATTER: Bankkort, leker, q-tips og klokker har her funnet veien ned i toalettet og dukket opp i renseanlegget. I bakgrunnen skimtes risten hvor gjenstandene kommer flytende. Foto: Rolf Karlsen, Veas

Finner klokker, bankkort og smykker i kloakken

(VG Nett) Avløpssjef Arne Haarr fikk seg en stor overraskelse da han fant bankkortet til en slektning i kloakken.

  • Sissel Kruse Larsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- For et års tid siden kom en kollega inn på kontoret mitt og spurte om jeg kjente en som hadde samme etternavn som meg. Jeg gjenkjente navnet hans, og det viste seg at det var en fjern slektning som bor i Oslo-området. Visa-kortet hans var blitt funnet i kloakken, forteller Arne Haarr.

Har du mistet eller fått tilbake noe spesielt fra kloakken?Kontakt VG Netts journalist her !

Han er markedssjef i Vestfjorden Avløpsselskap (Veas) og har gjennom sine 20 år i avløpsbransjen hørt om at folk har mistet alt fra Rolex-klokker til gebiss ned i toalettet.

Ringer og etterlyser gjenstander

En fortvilet kvinne ringte en romjul til Haarr for å spørre om gullsmykket hennes var å finne i toalettavfallet. En fortvilet pappa ringte etter at sønnen hadde spylt ned Rolex-klokken som absolutt ikke var billig.

Haarr har også hørt om at et gebiss ble funnet i renseanlegget. Den tannløse eieren meldte seg derimot aldri.

Hverken gullsmykket eller klokken dukket opp på Veas renseanlegg, men plastleker, kredittkort og til og med førerkort strømmer stadig inn.

- Man kan undre seg over at det kommer inn så mange Visa- og kredittkort. Vi er opptatt av å lære opp folk til å vise «dovett» og til å vite hva som kan kastes i do og hva som ikke skal være der, forteller Haarr.

- Våtservietter er problemet

Det største problemet for de som jobber med å håndtere toalettavfallet er derimot ikke gjenstander som ikke skal være i toalettet, men engangsservietter.

- Våtservietter er i motsetning til toalettpapir laget slik at de ikke går i oppløsning i kontakt med vann. Det kommer inn mengder av fiberkluter til anlegget, her har vi innretninger for å få fjernet det fra systemet. Men i de mindre lokale pumpestasjonene er det verre, og i verste fall kan det flomme over, sier han.

Mange mister gifteringen

Ola Toftdahl, daglig leder ved Bekkelaget renseanlegg får stadig vekk spørsmål fra folk som har mistet gifteringen i toalettet.

- Folk ringer også og spør etter både øredobber og gullringer. Det finner vi sjelden igjen, det mest verdifulle vi har funnet her er en hundrelapp, forteller han.

Han sier som Horr, at det er mest leker som forsvinner ned i avløpet, men at mobiltelefoner stadig dukker opp.

Fant personsøkere daglig

- Vi har jevn tilgang på Duplo, det flyter sikkert fint. Ellers er det en og annen mobiltelefon som finner veien ned i avløpet, sier Toftdahl.

I personsøkerens tid fant nesten daglig en eller flere av dem veien ned i toalettet.

- Nå er telefonene så tunge at de ikke flyter like godt som før, og da kommer de ikke helt frem til renseanlegget, sier han.

Mister du gifteringen i toalettet og er redd for å få et forklaringsproblem på hjemmebane råder Toftdahl deg til å sjekke vannlåsen i selve toalettet.

- Mister du noe i do er regel nummer en er og ikke dra ned, men å putte hånden nedi selv om det kan være aldri så ekkelt. Det kan være verdt det for å slippe vanskelige spørsmål i ettertid. Faller øredobben ned i vasken ligger den ganske garantert i vannlåsen, så det er bare å skru den ut, sier han.

- Vi finner lite gull og diamanter her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder