Valgkomitemedlem: SV-lederen bør sitte i regjeringen

(VG Nett) Medlem av SVs valgkomite, Kjersti Markusson, mener det er problematisk hvis SVs nye leder ikke sitter i regjeringen.

 • Frank Ertesvåg
 • Erlend Skevik

Artikkelen er over åtte år gammel

Klokken 21 i kveld møtes valgkomiteen i SV for å drøfte den situasjonen som har oppstått etter at Audun Lysbakken tidligere i dag gikk av som statsråd i kjølvannet av avsløringene rundt flere bevilgninger fra Lysbakkens departement.

KOMMENTAR: Falt for egne grep

Nå slår et av komiteens medlemmer fast at det er problematisk for SV å velge en partileder som ikke sitter i regjeringen.

- Jeg er ikke av dem som mener det er uproblematisk. Tvert imot, sier Markusson til VG Nett.

- Rar prosess

KRITISK: Medlem av SVs valgkomite, Kjersti Markusson, beklager at Heikki Holmås trakk seg som lederkandidat. Foto: Scanpix

Lysbakken er eneste kandidat til å overta som SV-leder etter Kristin Halvorsen, og sier han fortsatt ønsker å bli partileder, til tross for at han ble tvunget til å gå av som statsråd. På en pressekonferanse mandag ettermiddag gjorde Halvorsen det klart at hun vil be SV-landsmøtet velge Lysbakken til sin etterfølger.

- Jeg er helt sikker på at partilederne i regjering finner en måte å samarbeide på som gjør at det rødgrønne samarbeidet fortsetter, sa Halvorsen.

Markusson, som er tidligere statssekretær på Statsministerens kontor og dermed har inngående kjennskap til det interne arbeidet i regjeringen, er ikke like ubekymret som Halvorsen.

- Jeg registrerer at Kristin nå legger hele sin tyngde i å få Audun valgt som partileder, og jeg skulle gjerne ha hørt hennes argumentasjon for det før hun gikk ut på en pressekonferanse, sier Markusson.

- Så Halvorsen burde ha snakket med valgkomiteen før hun gikk ut med sin støtte?

- Jeg forstår at ting må skje raskt, og jeg tar forbehold at om hun kan ha snakket med valgkomiteens leder uten at det har tilflytt resten av komiteen, men jeg synes prosessen er litt rar, sier hun.

Eneste kandidat

Markusson frykter ikke at SVs posisjon i regjeringen vil bli svekket av at partilederen ikke sitter i regjeringen, men mener det blir krevende for Lysbakken å sette seg inn i alle de mindre sakene som regjeringen behandler, når han ikke har embetsverket til å hjelpe seg.

- En slik løsning vil stille store krav til SVs statsråder og hele rådgiverkorpset, sier hun.

- Vil du ta dette opp på møtet i valgkomiteen i kveld?

- Vi får se.

Markusson var en del av mindretallet i valgkomiteen som støttet Heikki Holmås. Hun konstaterer at partiet nå bare har en lederkandidat.

- Jeg var blant dem som beklaget det da Heikki trakk seg. Det gjør jeg fortsatt, men jeg tar til etterretning at Audun er den eneste kandidaten, sier hun.

Etter at Lysbakken gikk av som statsråd har Holmås gjort det klart det ikke er aktuelt for han å relansere sitt kandidatur.

Støtter Lysbakken

Fylkesleder i Hedmark SV, Karin Wiik, deltok som observatør på dagens landsstyremøte. Hun deler Markussons vurdering av at partilederen bør sitte i regjeringen.

- Det må gjøres en vurdering av hvor lurt det er å styre et regjeringsparti ved å sitte utenfor regjeringen. Jeg er nok av den oppfatning at en SV-leder bør være statsråd, men dette trenger partiet nå å tenke i gjennom. Jeg ser at det også kan finnes fordeler ved at lederen sitter utenfor regjering, men hittil har jeg vurdert det som mest fordelaktig at en partileder er en del av en regjering, sier Karin Wiik til VG Nett.

Andre fylkesledere og landsstyrerepresentanter VG Nett har vært i kontakt med støtter helhjertet opp om Lysbakkens kandidatur.

Leder i Telemark SV, Rolf Jørn Karlsen, mener det var riktig av Lysbakken å gå av som statsråd, men mener likevel han bør velges til partileder.

- Både Lysbakken og resten av partiet vil komme styrket ut av denne saken, sier han.

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Valgkomiteleder: Vi må ta signalene fra partiet alvorlig

 2. Internt opprør mot SV-Kristins «Lysbakken-kupp»

 3. Solheim med nye avsløringer rundt Lysbakken-krisen

 4. Valgkomiteen i SV står fast ved innstillingen

 5. Lysbakken: - Jeg har beklaget overfor partiet

Fra andre aviser

 1. Valgkomiteen i SV står fast ved Lysbakken

  Aftenposten
 2. Holmås vil ikke utfordre Lysbakken

  Aftenposten
 3. SVs fylkesledere ber om støtte til Lysbakken

  Aftenposten
 4. Holmås vil ikke utfordre Lysbakken

  Bergens Tidende
 5. Heikki Holmås trekker seg som lederkandidat

  Fædrelandsvennen
 6. SV har fått et kvinneproblem

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder