UTØYA: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og AUF-leder Eskil Pedersen, med et «Boikott Israel»-flagg i bakgrunnen, på AUFs sommerleir på Utøya torsdag. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix

UTØYA: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og AUF-leder Eskil Pedersen, med et «Boikott Israel»-flagg i bakgrunnen, på AUFs sommerleir på Utøya torsdag. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix

Støre: - Palestinerne er i stand til å styre egen stat

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er ikke i tvil om at palestinerne vil kunne styre sin egen stat.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Midtøstenkonflikten var et av temaene da Jonas Gahr Støre besøkte AUFs sommerleir - der rundt 1.000 medlemmer er samlet - på Utøya. Han ville ikke si om Norge støtter en anerkjennelse av en palestinsk stat i FN, men var tydelig på hva han mente om palestinernes styringsevner.

- For noen uker siden jublet vi over at Sør-Sudan fikk sin selvstendighet, men det er bedre styre i Palestina. Slik at det skal ikke kunne sies til palestinerne: Dere er ikke i stand til å styre deres egen stat - når den kommer, sa Støre til jubel fra de unge tilhørerne.

- Kritiske uker

Mandag møtte Støre president Mahmoud Abbas, som lenge har jobbet for å kunne gå til FN til høsten og be om internasjonal anerkjennelse.

- Vi kommer til å gå inn i noen veldig kritiske uker. Israel mobiliserer mot den avstemningen i FN. Vi følger prosessen meget nøye. USA har sagt de vil legge ned veto. Det får være deres sak. Vi skal stemme det vi mener er riktig, og vi skal gjøre det i nær kontakt med land som står oss nær i Europa og i regionen, sa Støre.

Dialog

Støre er imidlertid ikke helt på linje med ungdommen når det gjelder mulige midler for å finne løsninger på konflikten. AUF har lenge vært for en internasjonal boikott av Israel og krever at Norge innfører ensidig økonomisk boikott. Støre tror fortsatt på dialog.

- Når jeg er mot boikott, er det egentlig at jeg er for det motsatte. Vi og dere bør ha mer kontakt. Min erfaring er at ensidige sanksjoner fra et land som Norge har veldig liten betydning. Jeg er skeptisk til det. Det bør være forankret i FN og et stort flertall om dette virkemidlet skal brukes, sa utenriksministeren og la til:

- Jeg er ikke der at jeg tror vi skal gi opp det israelske folkets vilje til å finne en løsning i denne konflikten. Vi må arbeide med dem, kommunisere med dem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder