VENDEPUNKT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen i Libya utenfor NRK torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby /Scanpix

Støre: Et endelig veiskille

Meldingen om at Libyas tidligere leder Muammar Gaddafi er død, markerer et endelig veiskille for Libya, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Det er varslet at en frigjøringserklæring vil komme fra Overgangsrådet nå som Gaddafi er nedkjempet, og vi må forvente konkrete skritt på veien mot demokrati og forsoning, sier Støre til NTB.

- Oppgavene er formidable, men Libya er et rikt land med bedre muligheter til å bygge seg opp enn mange andre land som kommer ut av en borgerkrig.

Drept

Utenriksministeren sier det er «prinsipielt beklagelig» at Gaddafi ikke ble tatt i live, men han minner om at den libyske diktatoren selv valgte å fortsette krigen og bli i dens midte.

- Alle som har gjort seg skyldige i krigsforbrytelser, bør svare for dem i en domstol, men det ble et svært brutalt oppgjør og det er ikke lett å sette seg inn i dramaet på slagmarken fra trygge Oslo, sier han.

Støre liker heller ikke TV-bildene som skal vise Gaddafis lik bli slept gjennom gatene.

- Prinsippene om at man ikke skal ydmyke i nederlagets stund, er viktige. Men det finnes kameraer på alle scener nå, og da er det ikke overraskende at slike bilder kommer ut.

Taus om NATO

Støre vil ikke kommentere NATOs rolle i operasjonen som ledet fram til Gaddafis død og viser til at omstendighetene og hendelsesforløpet ennå ikke er godt nok kjent.

Han går ikke med på at FN-mandatet er tøyd i og med at Gaddafi er død og regimet falt. Sikkerhetsrådets resolusjon slo fast at målet med operasjonen kun skulle være å beskytte sivile.

- Det har ikke vært en utglidning. Det er det libyske folk som har valgt kursen, stått opp og kjempet. Det internasjonale samfunnet stoppet det som var et annonsert angrep på sivile fra Gaddafis side. Den hjelpen har vært avgjørende for opprøret, sier Støre.

Utenriksministeren slår fast at Norge vil støtte Libya i forsonings- og gjenoppbyggingsarbeidet som han forutsetter at nå tar til.

- Denne prosessen må være bred og inkluderende slik at et best mulig grunnlag kan legges for et samlet og demokratisk Libya. Vi forventer at Overgangsrådet respekterer folkeretten og humanitærretten i det videre arbeidet med å sikre nasjonal enhet, sier Støre.

Les også

Mer om

  1. Libya

Flere artikler

  1. Støre: - NATO har bidratt til Gaddafis fall

  2. Norge anser overgangsrådet som legitim myndighet

  3. Obama: - Libya glipper fra tyrannens grep

  4. Gaddafis datter: Pappa er ved godt mot

  5. Ny statsminister på NATOs siste dag i Libya

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder