LATTERMILD: Ekteparet Radmila (54) og Jusef Poric (54) kjenner seg godt igjen i forskningen. - Når han er forkjølet er det som om han har 15 andre sykdommer samtidig. Han blir helt slått ut, ler datteren Ida Nikovic (28). Foto: Marius Knutsen/VG

Genforskning avslører: Menn blir faktisk sykere enn kvinner

(VG Nett) Fersk forskning viser det hundretusener av kvinner lenge har hevdet: Jo, menn blir faktisk sykere!

 • Karoline Flåm

Artikkelen er over åtte år gammel

Og årsaken ligger dypt inne i oss: Kvinner har trolig sterkere immunforsvar enn menn - og det hele koker ned til X-faktoren. Bokstavelig talt.

Dette virker kanskje som gammelt nytt for dem som er kjent med begrepet «man flu», eller «manneinfluensa» - fenomenet der menn, når de først blir syke, tilsynelatende blir langt sykere enn kvinner blir.

- Ikke bare syting

Vel, fenomenet kan handle om mer enn bare overdreven syting og klaging - det kan ha rot i genene våre.

I en artikkel publisert i forskningstidsskriftet BioEssays sist uke, skriver nemlig genforskere ved Gent universitet i Belgia, at kvinner ser ut til å ha et langt sterkere og mer robust immunforsvar enn menn.

- Når det gjelder immunforsvarets slagstyrke, så er det visse holdepunkter for at kvinner har bedre våpen og sterkere skyts å stille opp med enn menn, bekrefter professor Anne Spurkland, som forsker på gener og immunforsvar ved Universitetet i Oslo.

Forskerne tror årsaken kan ligge i det ene kromosomparet som gjør menn til menn og kvinner til kvinner: X og Y. Mens menn har en av hver, har kvinner to X-kromosomer. Dette gir kvinnen en snedig fordel:

Når et gen knyttet til X-kromosomet blir ødelagt, har hun alltids en «backup» - et ekstra X-kromosom i bakhånd.

For immunforsvaret kan dette være særlig viktig, fordi X-kromosomet inneholder flere gener som regulerer immunforsvarets styrke. Y-kromosomet, på sin side, bestemmer nesten utelukkende at et barn skal bli en gutt.

Lever lenger

Flere forhold tyder på at det er kvinnen som er det «sterke kjønn»:

** Kvinner lever lenger enn menn.

** Kvinner overlever kreft oftere enn menn.

** Kvinner blir sjeldnere eller senere rammet av en del sykdommer, som for eksempel hjerte og karsykdommer.

** Kvinner klarer seg bedre etter blodforgiftning, infeksjoner og skader.

Saken fortsetter under bildet:

KVINNER BEDRE RUSTET: Professor Anne Spurkland forsker på gener og immunforsvar ved Universitetet i Oslo. Hun mener kvinner har bedre våpen og sterkere skyts å stille opp med enn menn når det gjelder immunforsvaret. Foto: Marius Knutsen/VG

Professor Spurkland ser ikke bort fra at kromosomforskjellene også kan bidra til å forklare mer banale ting, som for eksempel «man-flu»:

- Ja, jeg syns dette gir mening, uten at jeg er noen ekspert på akkurat dette. Mye tyder på at kvinner har et mer slagkraftig immunforsvar, og da vil en infeksjon ofte være over nesten før den har begynt, sier han og fortsetter;

- For menn med et mer ineffektivt immunforsvar, kan infeksjonen bli langt tøffere, fordi den får lov til å passere lengre inn i kroppens forsvarsrekker. Den får passere førstelinjeforsvaret, annenlinjen, og går kanskje helt til tredjelinjen før kroppen klarer å mobilisere - og da blir slaget også mer «blodig», du ligger slått ut på sengen med feber og det hele.

- Hvorfor har kvinner denne immunforsvarsfordelen?

- Det kan nok ha med evolusjon å gjøre. Kvinnen skal ha styrke og evne til å bære fram barn, og også være frisk nok til å kunne overleve og oppdra barnet.

Høyest kvinnefravær

Til tross for denne fordelen - kvinner dominerer sykefraværsstatistikken. Kvinners fravær er i dag rundt 60 prosent høyere enn menns.

Hvorfor er forskerne usikre på, men noe av årsaken kan være at kvinner sliter seg mer ut, fordi de fortsatt tar hovedansvaret for hjem og barn i tillegg til full jobb, ifølge velferdsforsker Liv Johanne Solheim ved Høyskolen i Lillehammer.

Medaljen har også en annen bakside. Kvinner blir nemlig langt hardere rammet av såkalte autoimmune sykdommer - sykdommer der immunforsvaret går til angrep på seg selv.

- Autoimmune sykdommer som for eksempel revmatiske sykdommer og lavt stoffskifte rammer kvinner hyppigere enn menn, sier Dag Erik Undlien, professor i medisinsk genetikk ved Universitetet i Oslo.

- Immunsystemet er et tveegget sverd. Evnen til å slå voldsomt ned på fienden fører også til at kvinner rammes hardere av autoimmune sykdommer, sier Spurkland.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Ny forskning: Menn blir sykere enn kvinner

 2. Alvorlig familiestress kan svekke barns immunforsvar

 3. Pluss content

  Hold deg høstfrisk: Gi kroppen immun-boost

 4. Pluss content

  Professorens guide: Slik holder du deg frisk i vinter

 5. Ny studie: Y-kromosomet forklarer menns kortere levealder

Fra andre aviser

 1. Hva skjer når kroppen angriper seg selv?

  Aftenposten
 2. Nærmere årsak til Sjögrens syndrom

  Bergens Tidende
 3. Forskere i Bergen er først i Norge med å lage koronaprotein i jakten på immunitet

  Bergens Tidende
 4. Aggressive gener kan forklare hvorfor 9 av 10 med alvorlig tørre øyne er kvinner.

  Aftenposten
 5. Dette kan være én av grunnene til at kvinner lever lenger enn menn

  Aftenposten
 6. Ingen forbindelse mellom allergi og dødelige sykdommer

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder