VIL DISKUTERE MIDTØSTEN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil benytte anledningen til å ta opp den tilspissede konflikten i Midtøsten når USAs president gjester byen. Foto: Reuters/AFP/Scanpix

Støre vil trekke inn Midtøsten i Obama-møtet

... men kommer ikke til å ta opp Martine-drapet med amerikanerne

(VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre håper å kunne diskutere et tilleggstema til Stoltenbergs tre fastsatte hovedpunkt i møtet med USAs president.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Støre er en av totalt ni fra den norske makteliten som tirsdag klokken 10 møter Barack Obama og åtte av hans mest betrodde disipler på statministerens kontor i Regjeringsbygget.

Statsminister Jens Stoltenberg har på forhånd plukket ut tre hovedtemaer for det 30 minutter lange møtet; klima, Nordområdene og fredsarbeidet i Afghanistan. Utenriksministeren tror imidlertid at det kommer til å bli diskusjoner utover disse temaene.

- Det er ikke sånn at en når en statsminister og en president møtes, så følger de slavisk en dagsorden. Det er åpenbare hovedsaker, men så vil samtalen ta sitt løp. Erfaringen er at en slik samtale vil utvikle seg på den måten de to statsoverhodene velger, sier han.

PROTOKOLL:Send inn ditt Obama-bilde her, og fortell om din Obama-opplevelse

Selv har Støre en plan om å gå utover møteplanen.

- Jeg ønsker også å diskutere situasjonen i Midtøsten dersom jeg får mulighet til det. Der er både vi og amerikanerne engasjerte. En slik samtale trenger ikke å ta så lang tid, men det er viktig å dele tankene om veien ut av den spente situasjonen, sier han.

Se grafikk av Obamas Oslo-besøk her

LES OGSÅ:Her er den norske makteliten som får møte Obama

Tror Norge kan hjelpe USA

MIDTØSTENFORSKER: Hilde Henriksen Waage. Foto: Scanpix

Midtøsten-professor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo tror at Støre og norske utenriksmyndigheter med sine forbindelser til Hamas og gode forhold til USA potensielt kan spille en viktig rolle for amerikanerne i Midtøsten-prosessen.

- Vi er amerikanernes beste venn, men vi har også en Hamas-kanal. Hvis man vil bruke den kan Norge faktisk i denne situasjonen holde vinduet litt på gløtt. Hvis man skal skape fred må USA på et eller annet vis komme i kontakt med Hamas, sier Waage til VG Nett.

Professoren understreker imidlertid at Norge og USA overhodet ikke er på noe som ligner et likt nivå i Midtøsten-konflikten.

- Norge leder giverlandsgruppen for de palestinske områdene og prøver ganske desperat å få giverlandene til å gi penger til palestinerne. Det er jo ikke giverlandene noe særlig interessert i når det ikke er noen såkalt fredsprosess.

LES OGSÅ:Slik blir Obama-døgnet i Norge

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FÅR MØTE OBAMA: Statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Grete Faremo, miljøvernminister Erik Solheim, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen, statssekretær Rita Skjærvik, ekspedisjonssjef Ingvard Havnen og Norges ambassadør til USA Wegger Christian Strømmen. Foto: Scanpix

Fokus på Afghanistan

Foruten utenriksministeren er forsvarsminister Grete Faremo, miljøvernminister Erik Solheim og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen blant dem Stoltenberg har håndplukket til toppmøtet.

Fra amerikansk side stiller blant annet energiminister Stephen Chu, seniorrådgiver David Axelrod og talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, sammen med sitt statsoverhode.

DISKUTERTE AFGHANISTAN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde i forrige uke en samtale om opptrappingen i Afghanistan med USAs utenriksminister Hillary Clinton. Stoltenberg kommer til å gjenta hovedpunktene i toppmøtet med Obama. Foto: EPA

Obama varslet i forrige uke at han kommer til å sende 30.000 nye soldater til Afghanistan i løpet av kort tid. Strategien er å trappe opp før de skal trappe ned. Presidenten har også sendt signaler til sine allierte NATO-land at de ønsker bistand. Stoltenberg er imidlertid klar på at Norge bidrar mest i forhold til folketall, og at han ikke vil sende flere soldater.

Støre sier at han hadde en samtale med USAs utenriksminister Hillary Clinton senest i forrige uke hvor de diskuterte opptrappingen i det krigsherjede landet.

- Jeg tror vi har fått delt alle våre tanker med amerikanerne, men statsministeren kommer til å gjenta dette.

LES OGSÅ:Michelle Obama avslørte hemmelig drøm for Støre

Tar ikke opp Martine-saken

Tirsdag møtte Jonas Gahr Støre venninner av Martine Vik Magnusen, som ble drept i London i mars 2008. I dette møtet sa Støre til venninnene at han ikke utelukker å ta opp den innfløkte saken med amerikanske myndigheter, siden den mistenkte Farouk Abdulhak i tillegg til sitt jemenittiske statsborgerskap også har amerikansk pass.

Utenriksministeren avviser imidlertid å ta opp denne saken når presidenten kommer til byen.

- Nei, det blir ikke tatt opp. Det er en sak som vi må la ambassaden i Washington gjøre i de rette instansene som gjør at amerikansk UD blir oppmerksom på den, sier Støre til VG Nett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE MARTINE-PRAT: Tirsdag møtte utenriksministeren Martine Vik Magnussens venner, som ønsker at han tar opp saken med USA. Det kommer ikke til å skje i toppmøtet med Obama. Foto: Lise Åserud/SCANPIX


Støre understreker at de har tatt opp saken både med den amerikanske og britiske ambassaden i Oslo.

- Drapshandlingen er utført i London, så det at den mistenkte har amerikansk statsborgerskap endrer ingenting på det forholdet. Men det at amerikanerne kan være opptatt av, og kanskje velge å ta del i saken er en annen ting.

LES OGSÅ:Her er luksusflyet som tar Obama til Oslo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder