TOPPMØTE: USAs president Barack Obama skal møte statsminister Jens Stoltenberg i forbindelse med hans besøk til Norge i desember. Foto: Scanpix

Dette vil Obama snakke med Stoltenberg om

(VG Nett) Norske og amerikanske myndigheter er enige: Klima vil være hovedtemaet når Barack Obama møter statsminister Jens Stoltenberg.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det får VG Nett opplyst fra statsministerens kontor torsdag ettermiddag - to uker før USAs president gjester Norge for aller første gang.

- Hovedtemaet kommer til å bli klima. Det er nær kontakt mellom norske og amerikanske myndigheter nå, og det er noe av det vi er blitt enige om, sier ekspedisjonssjef Ingvard Havnen, leder av internasjonal avdeling ved Statsministerens kontor.

I disse dager jobber statsministerens nærmeste medarbeidere med innholdet i det statsminister Jens Stoltenberg håper skal bli et «skikkelig politisk møte» mellom han og verdens mektigste mann.

- Er Guantanamo-fanger og norske soldater i Afghanistan temaer statsministeren og presidenten skal snakke om?

- Jeg tror ikke jeg har lyst til å kommentere noe mer rundt innholdet i samtalen. Men vi håper det skal bli en skikkelig politisk samtale, sier Stoltenbergs ekspedisjonssjef til VG Nett.

LES OGSÅ:Her er Obamas turboprogram i Oslo - se grafikken

Legger opp til møte på SMK

Det foreløpige programmet for Barack Obamas Oslo-besøk, som VG Nett kunne offentliggjøre tidligere i dag, viser at de to skal møtes tidlig fredag. Men mye er foreløpig usikkert rundt presidentens bevegelser i Oslo, og er derfor mulig at møtet vil finne sted enten i København 9. desember eller i Oslo dagen etter.

TIPS OSS! Vet du noe om Obamas Oslo-besøk?Kontakt VG Netts journalister her

NTB melder torsdag ettermiddag at møtet skal skje på statsministerens kontor i Regjeringskvartalet, men Havnen kan ikke endelig bekrefte dette overfor VG Nett.

- Vi legger opp til at møtet skal være på statsministerens kontor. Det er vanlig tradisjon når statsministeren tar imot andre statsledere. Noe annet har ikke vært diskutert, sier Havnen til VG Nett.

Les videre under bildet!

PRESIDENT: Barack Obama besluttet dager før han mottar fredsprisen å sende 30.000 flere soldater til Afghanistan. Her er han i samtale med øverstkommanderende sjef for ISAF-styrken i landet, Stanley McChrystal. Foto: AFP


NTB melder også at Obamas energiminister Steven Chu skal delta på møtet, men heller ikke dette kan SMK bekrefte.

- Hvilke ministrene han har med vet vi ikke noe om. Det må du spørre amerikanerne om.

LES OGSÅ:Obama dropper det tradisjonelle CNN-intervjuet

Kan møtes i Danmark

Tidligere denne uken ble det klart at Barack Obama kommer til å dra innom klimakonferansen i København 9.desember før han flyr videre til Oslo i superflyet Air Force One.

I utgangspunktet var det meningen at Jens Stoltenberg ikke skulle reise til København før senere den måneden.

- Vurderer statsministeren å reise tidligere for å treffe Obama i Danmark?

- Det kommer an på hvordan danskene legger opp klimakonferansen. Vi vet foreløpig ikke om Obamas besøk vil få konsekvenser for hvordan de legger opp møtet, sier Havnen.

- Vurderer statsministeren å reise tidligere?

- Det ønsker jeg ikke å si noe om nå, svarer han.

Etter det VG Nett kjenner til er Stoltenbergs opprinnelige plan å delta på klimatoppmøtet uka etter at Obama kommer til København.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder