I RETTEN: Anders Behring Breivik ankommer retten fredag. Dagens tema er massedrapene på Utøya. Foto: NTB SCANPIX Foto:

Breivik forklarer om drapene: - Jeg tenkte «nå eller aldri»

OSLO TINGRETT (VG Nett) Breivik forteller rolig om de første drapene på Utøya.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Før han begynte på sin forklaring av hva som skjedde på Utøya 22. juli, advarte han om at det kommer til å bli grusomme skildringer.

Han får likevel beskjed av aktor Inga Bejer Engh om å fortsette, og om å fortelle alt.

LIVE: Følg rettssaken ord for ord i VG Netts direktestudio

Parkerte ved bryggen

Breivik ser fortsatt helt rolig ut når han begynner å snakke om massakren.

- Der vi slapp sist var når jeg var på denne eiendommen ,og skulle vente til 16.55 før jeg kjørte ned til bryggen, starter Breivik.

Han forteller at han holdt seg vekk fra veien, fordi han så mange uttrykningskjøretøyer kjørte forbi.

Der han sto og ventet, tok han av seg den skuddsikre vesten og koblet et blålys til Dobloen han kjørte.

- Så kjørte jeg ned på bryggeområdet, forsetter han.

Breivik forteller detaljert om hvor han parkerte, og hva han så på fergeleiet.

- Det kom to AUF-ere med mobiler. Jeg hadde en del utstyr bak i bilen som de ikke skulle se, så jeg gikk ut for å møte dem slik at de ikke skulle se inn i bilen, forteller han.

Gjenstandene han ikke ville at skulle bli oppdaget var kassene med våpen, ammunisjon og utstyr.

Han forteller også at han regnet med at det var en vaktansvarlig, i og med at den ene personen som møtte ham hadde radiosamband.

Ifølge Breivik var han spent på om de to som kom mot han reagerte på hans hjemmelagde politimerker.

Breivik sitter rolig og forteller at han mentalt forberedte seg på hva han skulle gjøre hvis de la merke til de falske politimerkene.

- Flere politifolk på vei

Han snakker med vaktene og overtaler dem til å hente båten, slik at han skal komme seg over.

- Det var en kvinne om bord, det var den vaktansvarlige. Monica Bøsei. Jeg gikk bort og fortalte det samme til henne, at det hadde vært en terroraksjon. Hun spurte hvorfor de ikke var blitt informert om dette. Jeg sa at det var kaos i Oslo, sier Breivik.

Det virket som Bøsei trodde på det han sa, og Breivik forsøkte å komme seg over til Utøya.

- Jeg sa at det var to til på vei, men at jeg ville bli transportert over til andre siden. Jeg ba henne om å samle alle vaktene, slik at jeg kunne fortelle dem hva som hadde skjedd, sier Breivik.

REKONSTRUKSJON: Etter terrorhandlingene fortalte Anders Behring Breivik om hva som hadde skjedd på Utøya under en rekonstruksjon. Fredag gjentok han forklaringen i åpen rett. Foto: Gisle Oddstad, VG


Bøsei ba ham om å skjule riflen han hadde med seg, slik at den ikke skulle skremme AUF-erne på øya.

Det er en svært alvorlig atmosfære i rettssalen nå. En mann i salen legger armen rundt en ung kvinne som for å trøste.

Fortalte om politimann

På veien over med ferja fortalte Bøsei at det var en politimann på øya.

- Jeg tenkte, «ok, nå skjer det noe». Jeg begynte å avhøre henne, og spørre om han hadde politimyndighet og var bevæpnet. Hun svarte at han hadde ferie.

Breivik hadde tenkt å nøytralisere hele vaktlaget, forklarer han. Derfor ville han samle dem sammen på øya. Da han så Trond Berntsen, vurderte Breivik ham som en trussel.

- Han så på identifikasjonen min, og han reagerte ikke på den. Jeg ba kapteinen bære opp kassen min og kjøre den opp til huset. Jeg tenkte at det ville komme skarpskyttere slik at jeg måtte etablere en fremskutt operasjonsbase, forteller Breivik.

- Nesten paralysert

Berntsen, som til daglig jobbet som politimann, stilte flere spørsmål. Breivik tenkte at han fattet mistanke, og forberedte seg på å skyte ham.

- Jeg var nesten paralysert, jeg gruet meg veldig. Jeg tenkte at jeg hadde så utrolig lite lyst til å gjøre dette her. Han kom med et oppfølgingsspørsmål, og jeg avbrøt dette. I stedet foreslo jeg at vi skulle gå opp til hovedhuset og briefe dem.

I mikrofonen Breivik snakker inn i høres det godt at han puster tungt. Han virker mer usikker nå og snakker med lavere toneleie enn før, han snakker også saktere enn vi har hørt ham tidligere i dag.

VGTV: Forberedt på tung dag: - Kan være fornuftig med en pause

- Jeg hadde et 17 skudds magasin. Jeg tenkte «nå eller aldri. Enten må jeg pågripes nå, eller så må jeg gjøre det jeg har planlagt». Det minuttet føltes som et helt år. Da jeg tok våpenet i hånden min, strittet alt i kroppen min mot.

Han beskriver hvordan han løfter pistolen og skyter Trond Berntsen og Monica Bøsei.

- Husker bare ti minutter

- Så havnet jeg i denne sjokktilstanden igjen. Jeg husker ikke så mye av det som skjedde på Utøya. Jeg husker bare ti minutter, sier Breivik.

Han beskriver hvordan han begynte å gå opp mot kafebygget, der folk løp i alle retninger etter å ha hørt de første skuddene.

- Jeg fulgte den største strømmen. Jeg løp ikke, men gikk rolig. Jeg hadde veldig mye usttyr på meg og hadde ikke mulighet til å løpe, forteller Breivik.

VGTV: - Bistandsadvokaten forsøkte å knekke ham

Han hadde bestemt seg for skyte båtmannskapet, men tenkte at de kanskje ikke var tilknyttet AUF. Derfor lot han det være.

- Jeg hørte båtkapteinen si «se til helvete å kjøre herfra», så satte han båten i kraftig revers. Jeg tenkte at det var en stor tabbe å la den båten komme vekk, sier Breivik.

- Det var kaos

Breivik tar riflen ut av plastposen han hadde lagt den oppi, skifter magasin i pistol og går opp mot kafébygget.

- Det neste jeg husker er at jeg kommer på siden av kafebygget. Det er mange mennesker der som tydeligvis har hørt skudd, men de vet ikke hvor det kommer fra, sier Breivik.

Stemmen hans er fortsatt litt nølende. Han tar noen pauser underveis.

- Jeg går rolig mot dem. Folk ser forskrekket ut, det er kaos, de vet ikke hva som foregår. Så tror jeg at jeg spør et spørsmål for å forvirre dem. «Hva er det som foregår her, hva er det som har skjedd?»

Det var mange i vinduene på bygget. Breivik tar opp riflen og skyter mot dem.

- Det er mulig jeg skjøt noen ved inngangen, så skjøt jeg et par skudd mot vinduene der det stod folk. Det ble totalt kaos, folk løp i alle retninger, sier han.

Breivik noterer flere ganger mens han snakker. Det ser ut som om han har notert stikkord på arket foran seg, som han stryker over etterhvert. Dette er trolig temaer han har tenkt å gå gjennom, som han overstryker når han har fått sagt det.

Vil henrette så mange som mulig

Breivik tenker at han må inn i bygget og henrette så mange som mulig. Inne i kafébygget tar han opp pistolen.

- Jeg husker ingenting fra det rommet, men da jeg var der på rekonstruksjonen så jeg at det var mye blod, sier Breivik rolig.

- I ettertid har jeg fått vite at jeg har drept seks-syv mennesker i det rommet, men jeg har ingen minner fra det, legger han til.

Han beskriver hvordan han dreper en rekke mennesker i kafebygget. Flere pårørende og overlevende i salen puster tungt når Breivik beskriver grusomme detaljer. Mange sitter fortsatt med øynene lukket. Flere av de berørte som holder rundt hverandre mens de sitter på benkeradene bak Breivik, og hører han rolig legge ut hvordan han drepte.

- Noen av dem er helt paralysert, de klarer ikke å løpe. De står helt stille, de klarer ikke å bevege seg. Det er egentlig noe som aldri har vært vist på TV eller film, at noen er blitt paralysert på den måten. Det så veldig merkelig ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder