Politiet forberedt på mer Gaza-bråk i Oslo

(VG Nett) Etter det VG Nett erfarer har politiet etterretningsinformasjon om at demonstranter fra ekstreme miljøer i utlandet kan være på vei til Norge for å delta i lørdagens demonstrasjon.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Lørdag ettermiddag skal Palestinakomitéen og en rekke andre organisasjoner arrangere en demonstrasjon under slagordet «La Gaza leve» foran Stortinget.

Etter det VG Nett erfarer har politiet etterretningsinformasjon om at demonstranter fra radikale miljøer i Sverige og Danmark kan være på vei til Norge for å delta i denne demonstrasjonen.

Israels ambassaderåd:- Dette er trist for Norge

DELTOK DU I DE VOLDELIGE DEMONSTRASJONENE?TIPS VG NETT!

PÅGREPET: 37 personer er pågrepet etter gatekampene i torsdag kveld. Denne mannen fikk hard medfart før politiet fikk kontroll på han. Foto: Scanpix

- Følger aktuelle miljøer

Politiinspektør Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt vil verken bekrefte eller avkrefte denne informasjonen, men sier at politiet har en aktiv etterretning, følger med på bevegelsene i aktuelle miljøer og har løpende kontakt med arrangørene av demonstrasjonen.

- Vi har et godt etterretningsbilde og en god dialog med arrangøren, slik at de seriøse aktørene får fremført budskapet på en sikker og verdig måte, sier han.

- Hvilke tiltak har dere satt i verk i forhold til demonstrasjonen lørdag?

- Vi tar hensyn til alle mulige scenarier. Vi vil ha tilstrekkelig med mannskaper, sier Fredriksen.

LES OGSÅ:- Ille at pøbelen vinner frem

Blitz ønsker opprørere velkommen

Blitz skriver på sine nettsider at det vil være mange som i dagene som kommer skal ta avstand fra opprørernes steinkasting, ruteknusing og annen motstand mot det de karakteriserer som den ettergivende linjen Norge har i forhold til Israels okkupasjon.

«Men Blitz støtter og hilser opprørerne velkommen og ser fram til å delta i videre kamper mot okkupasjonen av Palestina», skriver bevegelsen på nettsidene sine.

Håper på verdig markering

- Hvor tett har dere jobbet med utenlandsk etterretning i forbindelse med demonstrasjonen lørdag?

- Det er helt klart at vi som jobber med etterretning jobber i et nettverk, og det er vanlig at vi samarbeider med utlandet. Vi melder ifra til hverandre dersom man får signaler om ting en bør være oppmerksom på, sier politiinspektør Fredriksen til VG Nett og legger til:

- Jeg håper lørdagens markering blir en verdig markering, for det fortjener den alvorlige situasjonen i Midtøsten.

- Ikke utenkelig

Tidligere politiavdelingssjef Finn Abrahamsen mener det ikke er utenkelig at det kan komme personer fra radikale miljøer i utlandet til demonstrasjonen lørdag.

- Det finnes jo masse toskete mennesker som bare driver med pøbelstreker, så det forundrer meg ikke. Men det må i så fall være folk som bare er ute etter bråk, for det er jo ingen fornuft i at Norge skal være spesielt utpekt. Norge gir jo masse støtte til Gaza, og betaler for at norske leger skal dra ned, sier Abrahamsen til VG Nett.

LES OGSÅ:Oslo badet i tåregass

Artikkelen fortsetter under bildet.

STILLE ETTER STORMEN: Politiinspektør ved Oslo Politidistrikt, Johan Fredriksen, orienterte fredag justisminister Knut Storberget om torsdagens opptøyer i Oslo sentrum. Foto: SCANPIX

Brannbomber og tåregass

Torsdag ble Oslo sentrum forvandlet til den rene slagmark etter at det ble holdt en støttemarkering for Israel utenfor Stortinget, der Frp-formann Siv Jensen holdt appell.

Voldelige motdemonstranter startet å kaste egg, flasker og stein mot de som hadde møtt opp til støttemarkeringen for Israel og mot politiet. Politiet svarte med tåregass og arrestasjoner. Det hele utartet i gatekamper med ruteknusing, ildspåsettelse og ramponering av biler, busser og trikker.

Flere steder i sentrum fant politiet skjulte depoter med av molotovcocktails (brannbomber) og slagvåpen. Noen få brannbomber ble også benyttet.

LES OGSÅ:Her knuser demonstrantene Karl Johan

- En samling pøbler

I alt ble seks personer skadet under demonstrasjonene, deriblant fem politimenn.

Totalt ble 37 personer pågrepet etter gatekampene i Oslo sentrum i torsdag kveld. Alle er i alderen 15 til 27 år, og de fleste er norske statsborgere.

Diskusjon:Bare EN palestiner bland de førti innbrakte!

25 er dimittert, de resterende er i løpet av dagen blitt avhørt av politiet. Så langt har politiet ikke funnet noe grunnlag for å varetektsfengsle noen av de pågrepne.
De voldelige demonstrantene torsdag var kun til en viss grad organisert, ifølge politiet.

- Dette er ikke en gruppering. Dette er en samling pøbler, sier politiinspektøren.

NÆR TRUFFET: To politimenn var nær ved å bli truffet av en molotovcocktail torsdag kveld. Foto: Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder