RETT: Georg Apenes står på det han har sagt, og mener det er hans borgerrett. Foto: Scanpix

Apenes: - Jeg har aldri vært kjent for å mumle

(VG Nett) Ekskludert Høyre-medlem Georg Apenes sier det er hans borgerrett å si sin mening om andre politikere. Han har ikke bestemt seg for om han vil anke eksklusjonen.

Artikkelen er over 11 år gammel

Sent mandag kveld ble Datatilsynets direktør og tidligere stortingsmann for Høyre Georg Apenes ekskludert fra Fredrikstad Høyre. Vedtaket kom etter at Apenes kom med skarp kritikk av fylkesledelsen og stortingsrepresentant Martin Engeset fra Østfold Høyre.

Både fylkeslaget i Østfold og Høyre sentralt oppfordrer tirsdag morgen Fredrikstad Høyre til å oppheve eksklusjonen. Apenes selv har mulighet til å anke vedtaket, men han avventer først om Fredrikstad Høyre følger oppfordringen fra partiet.

- Jeg har ikke tenkt å bestemme meg for dette i dag. Men jeg tror ikke det som har skjedd her, er noe klokt, sier Apenes til VG Nett.

- Eksklusjonen hadde nokså massiv støtte i partiet. Dette er noe som er helt nytt for Høyre, sier Apenes.

- Antikvarisk

Han er overrasket over eksklusjonen.

- Jeg synes dette er helt antikvarisk. Jeg hadde aldri trodd at dette skulle være mulig i Høyre, sier han.

Lokallagsleder:Han skapte frykt

Apenes vil ikke moderere eller trekke tilbake uttalelsene om Engeset.

- Jeg synes han er massivt udugelig. Jeg synes han er inkompetent. Jeg synes han er selvopptatt, og en skam for sitt parti, sier Apenes til NRK i dag.

I et intervju med Fredriksstad Blad sa Apenes at Engeset har vært helt usynlig på Stortinget. Apenes hevdet videre at Østfold Høyre styres av en liten kameratgjeng, og at Martin Engeset får hjelp av Tage Pettersen fra Moss og Peter Kuran fra Fredrikstad, med Unge Høyre som støttespillere. Senere gjentok han overfor NRK at han offentlig sa at han ikke ville stemme på et parti som hadde Martin Engeset på topp, og ville advare andre om å gjøre det samme.

Overfor VG Nett forsvarer han sin rett til å si sin mening.

- Det viktigste for meg har vært å si hva jeg mener. Jeg har min stil, og har aldri vært kjent for å mumle, sier han.

- Sårende

Martin Engeset innrømmer overfor VG Nett at kritikken går inn på han. Likevel forsvarer han Apenes sin rett til å komme med kritikk. Nå oppfordrer han Fredrikstad Høyre til å trekke eksklusjonen tilbake.

Les også:Engeset ber for Apenes

Likevel legger han ikke skjul på at personangrepet er sårende.

- Det er selvsagt ikke noe hyggelig med slike karakteristikker. Jeg tror Apenes hadde stått seg på å velge en annen form, dersom han ønsker å bli tatt alvorlig, sier Engeset.

Borgerrett

Apenes sier at borgerne har rett til å uttale seg, og at denne rettigheten har vært grunnleggende i utviklingen av internasjonale konvensjoner.

- Borgere skal kunne delta i samfunnsdebatten, og skal kunne si sin mening om egnethet og dyktighet hos politikere, sier han.

- Jeg står ved alt jeg sa. Jeg mener det. Det er ingen grunn til å trekke det tilbake nå, sier Apenes.

Han sier at han har fått støtte fra mange etter at eksklusjonen ble kjent.

- De mener jeg har rett til å si det jeg sa. Det behøver ikke bety at de er enig med meg, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder